marți, decembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Învăţământ în Dolj: Violenţe în şcoli fără pază din zone neiluminate

Peste o sută de şcoli din judeţul Dolj nu au pază şi nici camere video de supraveghere, iar 11 unităţi şcolare nu au nici măcar garduri împrejmuitoare, arată un raport al Poliţiei Dolj. În acelaşi document se arată că, în a doua parte al acestui an şcolar au fost sesizate violenţe în şcoli, dar şi furturi.

În multe şcoli din judeţul Dolj, elevii nu sunt suficient supravegheaţi în timpul pauzelor, iar comportamentele predelicvente ale unor copii nu sunt luate în serios de reprezentanţii unităţilor de învăţământ şi nici transmise poliţiei, ori familiilor acestora. Acestea, dar şi faptul că multe şcoli nu sunt păzite, cresc gradul de risc în ceea ce priveşte siguranţa elevilor din judeţ.

Conform raportului Inspectoratului de Poliție Județean Dolj privind asigurarea protecției unităților de învățământ școlar, a siguranței elevilor și a personalului didactic în trimestrul II al anului școlar 2017 – 2018, în perioada vizată, au fost sesizate 13 fapte de natura penală, din care 12 comise în incinta unităţilor şcolare din mediul urban şi una comisă în mediul rural. Este vorba despre 6 infracţiuni de lovire şi alte violenţe, 6 infracţiuni de furt și o infracţiune de amenințare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

IPJ Dolj a avut mai multe activităţi prin care a încercat să sprijine unităţile şcolare în ceea ce priveşte paza şi protecţia elevilor, însă nici astăzi peste 100 de unităţi şcolare din judeţ nu au paznici şi nici sisteme de supraveghere video. Avem şi şcoli fără garduri, dar şi unităţi de învăţământ în zone neiluminate.

Pentru stabilirea unei situaţii clare, nominale, a locaţiilor în care se desfăşoară ore de curs, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj, au fost demarate mai multe activităţi care au vizat în special, acordarea sprijinului şi îndrumărilor necesare în vederea asigurării pazei şi protecţiei unităţilor de învăţământ atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.

Din totalul unităţilor de învăţământ care funcţionează în judeţul Dolj, 463 sunt asigurate cu o forma de pază/securitate, respectiv 78,3,%, conform prevederilor Legii nr.333/2003R.

Un număr de 129 nu sunt asigurate cu pază umană şi/sau sisteme de supraveghere video, respectiv 21,8%.

Deasemenea, s-a constatat faptul că 11 unităţi şcolare nu sunt prevăzute cu gard împrejmuitor, dintre care 2 sunt situate în mediul urban şi 9 în mediul rural, iar 26 de unităţi şcolare sunt amplasate într-o zonă iluminată necorespunzător, dintre care 2 se găsesc în mediul urban şi 24 în mediul rural. Totodată, 17 unităţi şcolare sunt amplasate într-o zonă periferică/izolată, dintre ele 6 fiind situate în mediul urban şi 11 în mediul rural”, se arată în raportul IPJ Dolj.

Conform documentului menţionat, în vederea menţinerii ordinii publice, din totalul unităţilor de învăţământ, 547 au fost repartizate pentru menţinerea ordinii publice structurilor teritoriale ale IPJ Dolj (137 în mediul urban şi 410 în mediul rural), 27 structurilor de jandarmi şi 10 poliţiei locale (10 în municipiul Craiova) pentru activităţi de menţinerea ordinii publice.

28 de patrule, formate din poliţişti, dar şi jandarmi, acţionează permanent pe timpul procesului de învățământ, zilnic (luni – vineri), în intervalul orar 12.00 – 20.00, respectiv 07.00 – 15.00, în Craiova, Calafat, Filiaşi şi Segarcea.

Pentru prevenirea şi combaterea delicvenţei juvenile, oamenii legii au derulat 198 de acţiuni şi controale, dar au ţinut şi 420 şedinţe cu profesorii, elevii şi părinţii, poliţiştii şi jandarmii desfăşurând, totodată, 535 activităţi în cadrul orelor de curs.

Activităţile desfăşurate şi rezultatele obţinute au condus la creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Dolj”, spun reprezentanţii IPJ Dolj.

Poliţiştii afirmă însă că se menţin unele riscuri ce „pot afecta gradul de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar: lipsa pazei şi a controlului la accesul în unele unităţi de învăţământ (21,8% dintre unitățile de învățământ nu sunt asigurate cu pază sau sisteme de alarmă contra efracției/supraveghere video); supravegherea deficitară, în unele unități școlare, a elevilor în timpul pauzelor (toate faptele sunt comise în incinta unităților de învățământ); minimalizarea unor comportamente predelincvente ale elevilor și netransmiterea tuturor informaţiilor de acest gen către poliţiştii de proximitate şi părinţi pentru a dispune măsuri în plan instituţional şi familial”.

IPJ Dolj a propus o serie de măsuri pentru creşterea gradului de siguranţă în şcoli, între care, intensificarea activităţilor de pregătire atiinfracţională şi antivictimală a elevilorîn colaborare cu personalul didactic, concomitent cu sensibilizarea cadrelor didactice de a transmite poliţiştilor de proximitate cazurile unor elevi cu comportament predelictual în scopul diminuării infracțiunilor care se înregistrează în incinta acestora, continuarea activităţilor specifice pentru prevenirea accidentelor rutiere, dar şi evaluarea permanentă a modului de asigurare a sistemelor de securitate şi asigurarea sprijinului necesar conducerilor unităţilor în vederea întocmirii planurilor de pază.

Politica