sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Mehedinți: Tabără de arhitectură și meșteșuguri tradiționale la Podeni

Voluntari din toată țara se află în perioada 16-25 iulie în comuna mehedințeană Podeni unde participă la tabăra de arhitectură şi meşteşuguri tradiţionale, Piatră și foc”. Pe durata taberei va fi reconstituit un cuptor tradițional de ars varul și va fi reparată o casă tradițională, cu o vechime mai mare de 80 de ani. De asemenea, cei 10 voluntari își vor pregăti masa pe baza unor rețete tradiționale din județul Mehedinți și vor realiza o cercetare de teren pentru identificarea modelelor constructive ale caselor tradiționale specifice zonei.

După terminarea taberelor, pe baza experienţei dobândite în timpul acestora, membrii echipei de proiect care au participat la tabere vor coordona, respectiv realiza în mod direct, operaţiunile necesare pentru a realiza un cuptor de ars piatră de var, în interiorul Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale din Sibiu. Publicul general al muzeului va avea ocazia să participe la aceste activităţi.

Un meşteşug multimilenar

Policlinica Buna Vestire Craiova

,,Metoda de producere a varului prin arderea calcarului era cunoscută şi utilizată cu peste 2.000 de ani în urmă. Prin această metodă se putea obţine atât varul obişnuit, folosit pentru mortare şi zugrăveli, cât şi varul hidraulic, despre care există informaţii că ar fi fost folosit de constructorii romani pentru ridicarea podului de la Drobeta Turnu Severin. Această metodă arhaică mai este încă utilizată în unele zone montane din România, cum sunt cele din Mehedinţi şi Hunedoara. Aici mai pot fi văzute numeroase ruine ale unor astfel de cuptoare şi un număr foarte restrâns de cuptoare funcţionale”, se arată în comunicatul Asociației Sinaptica.

La fel ca în cazul multor altor meserii tradiţionale, pe măsură ce economia generală îşi schimbă structura, iar contextul social care îi recunoştea utilitatea se modifică, arderea varului este un meşteşug care dispare în urma modernizării societăţii şi a globalizării altor tehnologii de construcţii. Există însă domenii de activitate în care vărăritul tradiţional continuă să fie necesar, cum este restaurarea construcţiilor cu o vechime mai mare de 100 de ani. Păstrarea stării de conservare sau restaurarea unor construcţii vechi este dependentă de folosirea unor materiale şi tehnologii identice sau compatibile cu cele folosite iniţial. Varul pastă, produs prin mijloace tradiţionale, era folosit atât în construcţii, cât şi în gospodărie. Astfel, ţăranii foloseau varul pentru a realiza mortar, pentru zugrăveli, pentru conservarea de legume şi fructe (apa de var), pentru pigmentarea textilelor (ca agent de curăţare şi fixare), ba chiar şi în medicina tradiţională.

Proiectul Piatră şi foc” urmăreşte recuperarea acestor cunoştinţe, transferul lor către tineri şi conservarea prin intermediul muzeologiei.

Obiectivul general al proiectului este păstrarea vie a activităţii tradiţionale a vărăritului, în acele zone rurale în care aceasta a reuşit să supravieţuiască (judeţele Mehedinţi şi Hunedoara).

Proiectul este implementat de Asociaţia SINAPTICA, iar activitățile organizate fac parte din proiectul cultural Piatră şi foc”, realizat în parteneriat cu Primăria Podeni – Mehedinţi, Complexul Muzeal Naţional ASTRA şi Institutul Naţional al Patrimoniului. Proiectul cultural este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi face parte din programul ,,Gazde bune în case bătrâne”, dezvoltat şi implementat de Asociaţia SINAPTICA.

Politica