De teama pestei porcine, Direcţia Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj a luat decizia închiderii târgurilor din judeţ în care sunt vândute animale vii.
Primăriile doljene în care sunt târguri de animale au primit o adresă de la Direcţia Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj prin care li se cere să ia măsuri pentru a evita apariţia pestei porcine. Prima măsură este suspendarea activităţii târgurilor pe perioadă nedeterminată.
„Măsura a fost dispusă în urma apariţiei cazurilor de pestă porcină în România. Vorbim de suspendarea activităţii târgurilor în care sunt vândute animale vii, din tot judeţul”, a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, Andrei Butaru, directorul DSVSA Dolj.
Inspectorii sanitar-veterinari vor face şi controale în judeţ pentru a vedea dacă măsura este respectată.
În adresele trimise de DSVSA primăriilor doljene sunt prevăzute şi măsuri pe care trebuie să le ia populaţia.
Între acestea: să nu intre la animale cu hainele şi încălţămintea purtate pe stradă, să nu hrănească animalele cu resturi de la carnea de porc gătită în familie, să nu cumpere purcei fără certificat sanitar-veterinar, dar şi să anunţe medicul veterinar în cazul îmbolnăvirii animalelor.
În România au fost identificate cazuri de pestă porcină africană încă din august 2017, însă luna trecută numărul lor a crescut semnificativ. Primele suspiciuni de Pestă Porcină Africană (PPA) au fost confirmate în localităţi tulcene situate pe braţul Chilia al Dunării.
În iunie, medicii veterinari au sacrificat 1.715 suine din gospodării private din mai multe localităţi din zona de Deltă a judeţului Tulcea şi au început procedurile pentru eutanasierea a 44.580 de porcine dintr-o exploataţie comercială situată în apropierea municipiului Tulcea. În urmă cu o săptămână, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Pestă Porcină Africană a confirmat prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Crestur, județul Bihor.
„Pesta Porcină Africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Virusul acestei boli nu se transmite la om și nu afectează omul.
Pentru această boală nu există vaccin, nici tratament. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor”, transmit reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.