Forțează intrarea în intersecții, parchează în staţiile de autobuz, lângă sau chiar pe trecerile de pietoni, nu țin cont de ceilalți participanți la trafic și nici de respectul față de client nu par să fi auzit. Cei mai mulți dintre taximetriștii din Craiova, căci despre ei vorbim, acţionează doar după propriile legi şi tot ei reacţionează acid dacă poliţiştii locali îi trag la răspundere. Referitor la întreaga activitate de taximetrie, administrația locală are în vedere un nou regulament pe această linie. Noutatea este că atât ținuta șoferului cât și curățenia din mașină vor trebui să devină literă de lege pentru cei care activează în domeniu.
Prin acest nou regulament, polițiștii locali craioveni vor putea da amenzi dacă șoferul este îmbrăcat necorespunzător sau dacă are mașina murdară, lucruri pentru care momentan nu există pârghii. Astfel, dacă regulile vor intra în vigoare, taximetristului nu i se va mai permite să vină în șlapi și pantaloni scurți la serviciu și nici să uite să facă ordine în mașină.
„Anul acesta va intra în dezbatere publică un proiect privind un nou regulament referitor la activitatea de taximetrie derulată al nivelul municipiului Craiova. Vor fi reglementări noi în acest sens, respectiv cea referitoare la ținuta persoanei care practică această meserie, la conduită și la curățenia din mașină”, a spus Sorin Manda, administratorul public al municipiului Craiova.
Nervi sau fel și fel de pretexte
La ora actuală, cei mai mulți dintre craiovenii care practică această meserie vor să li se respecte drepturi, dar acţionează în trafic doar după bunul plac şi fără să ţină seama de ceilalţi şoferi. Mai mult, dacă sunt traşi la răspundere de către oamenii legii, atunci când sunt prinşi pe picior greşit, taximetriştii craioveni fie devin recalcitranți, fie invocă fel și fel de scuze. Potrivit poliţiştilor locali, realitatea demonstrează că cei care practică taximetria nu ţin cont că locurile unde opresc sunt staţii de autobuz sau treceri de pietoni. Cât privește conduita, nu puține sunt cazurile când taximetristul fumează în timpul efectuării cursei, când uită să dea muzica mai încet, când mănâncă semințe sau vorbește la telefon.
Prinși pe picior greșit și de trei, patru ori pe zi
Poliţiştii locali se confruntă cu zeci de astfel de situaţii în fiecare zi, intervenţiile acestora lăsându-se cu avertismente sau amenzi. Chiar şi aşa, sunt cazuri în care acelaşi taximetrist este prins în neregulă, în cursul aceleiaşi zile, de mai multe ori, în zone diferite. Faptul că sunt atenționați de trei sau patru ori în 24 de ore nu pare a fi o problemă pentru şoferii în cauză, luând-o de la capăt în următoarea zi.
Amenzi fără leac
În ceea ce privește sancțiunile, de la începutul anului și până în prezent, pe Legea Taximetriei 38/2003, au fost date 14 amenzi în valoare de 14.700 de lei, lipsa plăcuțelor de identificare și lipsa ecusonului fiind cele mai frecvente nereguli, iar pe abateri de la regimul circulației, polițiștii locali au aplicat 66 de sancțiuni, în valoare totală de 17.980 de lei. De asemenea, pentru fumatul în mașină au fost date 41 de sancțiuni, dintre care 22 de amenzi și 19 avertismente, în valoare de 2.200 lei.
Peste 1.700 de autorizații
Potrivit unei situații de la nivelul Primăriei Craiova, la ora actuală, sunt înregistrate nu mai puțin de 1.708 autorizații de taxi. Dintre acestea, 368 sunt persoane fizice autorizate, 29 sunt întreprinderi individuale și 570 sunt societăți comerciale. De asemenea, anul trecut, autoritățile locale au anulat 24 de autorizații de taxi și 11 de transport, potrivit reprezentanților Primăriei Craiova. De la 1 ianuarie 2018 până în prezent nu au existat situații care să impună astfel de anulări. Cât despre sesizări, doar două persoane au mers la sediul Primăriei Craiova, anul trecut, să facă reclamații. Unul dintre clienți a fost nemulțumit de comportamentul șoferului, cel de-al doilea de faptul că nu i s-a dat bon. În prezent nu se mai pot elibera autorizații de taxi, nemaiexistând locuri, au mai anunțat reprezentanții Primăriei Craiova.