Alertă în Vâlcea! Peste 140 de persoane au fost nevoite să-și lase în urmă casele și bunurile adunate de-a lungul vieții, de teama apelor. Județul Vâlcea se află sub cod roșu de inundații.
Cea mai afectată localitate este Băbeni, unde pârâul Stăncălău s-a umflat în urma ploilor și a ieșit din matcă. 131 de oameni au plecat singuri din casele lor de teama viiturii, iar autoritățile au evacuat șase copii și patru adulți.
Peste o sută de pompieri au venit în sprijinul oamenilor, la fața locului ajungând și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.
Acesta a declarat că situaţia din zonă este „în îmbunătăţire”.
„Situaţia, în general, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeş, din punct de vedere meteo este în îmbunătăţire, acum nu mai plouă, începem încet, încet să ajungem la o situaţie de normalitate, fără probleme din punct de vedere meteo. Chiar dacă vor apărea, pe ici, pe colo, încă, unele ploi mai abundente. (…) Aici există istoric pentru astfel de situaţii şi am înţeles că, de regulă, după ce scade nivelul apei din râu, apa se retrage. Pompierii sunt pregătiţi cu motopompe, sunt în jur de 15 motopompe portabile care se folosesc la scoaterea apei din beciuri, din case, mai avem două motopompe cu capacitate mare, dacă va fi nevoie să fie introduse pentru scoaterea apei din anumite zone, dar numai dacă sunt ape mari (…). Şi mai avem rezerva care se află la Sibiu, care a fost mobilizată din alte judeţe, dacă va fi nevoie putem să mobilizăm de la Sibiu aici, pentru că acolo situaţia deja, încet, încet, se normalizează. Mai sunt câteva intervenţii punctuale acolo. Deci eu sper de acum să mergem spre îmbunătăţirea situaţiei”, a spus Raed Arafat, conform Agerpres.
El a precizat că sunt pregătite spații de cazare pentru persoanele evacuate din Băbeni care nu se vor putea întoarce la casele lor: „ Aşa cum am procedat şi în alte zone (…), urmează să-i sprijinim în curăţirea casei, ca să poată să se întoarcă la locuinţele lor în condiţii normale. (…) Persoanele evacuate sunt convins că vor avea tot sprijinul de care vor avea nevoie”.
Arafat a mai afirmat că după retragerea apelor, se va face o evaluare a pagubelor și că „este posibil să se obţină, dacă se depăşeşte o sumă, nu pot să vă spun suma exactă, fonduri de la Fondul de Solidaritate European”.
Acest lucru îl solicită Secretariatul General al Guvernului dacă apare aşa ceva. Oricum, cei care sunt afectaţi urmează să fie sprijiniţi, din ce ştiu eu, la nivelul guvernului, aşa cum s-a întâmplat şi în celelalte zone care au fost afectate. (…) Acum situaţia este în îmbunătăţire, noi sperăm să nu mai avem situaţii critice, cum e şi aici, acum, cu casele; din fericire, nu avem victime deloc şi aşteptăm să vedem retragerea apei ca să intre pompierii pentru scoaterea apei din case”, a declarat Arafat.