Crucea Roșie, filiala Dolj, este proprietar de sediu, acesta fiind inaugurat luni, în prezența partenerilor organizației. Tinerii și nu numai, care vor să se alăture Crucii Roșii sunt așteptați în Craiova, pe strada General Dragalina, la nr.17.
„Este o clădire pe care am achiziționat-o cu sprijinul Crucii Roșii daneze și cu sprijinul Fundației Velux, și nu în ultimul rând, cu participarea Crucii Roșii Române care ne-a ajutat foarte mult să avem un sediu așa cum se pretează pentru o asociație cu un statut de renume mondial. Este foarte important să dăm semnalul către toți voluntarii care vor să se implice în Crucea Roșie că de astăzi pot veni aici la sediu, de dimineața până seara. Mesajul pe care vrem să îl transmitem astăzi este de implicare. Orice implicare a noastră, indiferent la ce nivel suntem, este foarte importantă”, a declarat președintele Crucii Roșii Dolj, Florentin Gust.
Acesta a vorbit și despre unul dintre proiectele derulate de Crucea Roșie Dolj în ultimii ani: „Am susținut, în ultimii trei ani, 50 de tineri, de regulă copii de 13-15 ani, ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Prin voluntarii Crucii Roșii Dolj și prin toată echipa de la Crucea Roșie Dolj am încercat să le asigurăm activități prin care să îi implicăm în tot ce înseamnă educație, integrare socială. Știm foarte bine că astăzi, în comunitatea din Craiova și nu numai, sunt mulți copii oarecum abandonați prin plecarea părinților la muncă în afară iar Crucea Roșie Dolj, prin proiectul pe care l-a desfășurat în ultimii trei ani, a încercat să facă un pas către ajutorarea acestor copii”.
Proiectul va continua și în următorii ani, încercându-se amplificarea lui.
„Având acum o logistică mai bună încercăm să avem cât mai multe proiecte inclusiv pe partea de intervenții, pe partea de pregătire a voluntarilor și aici iar facem un apel către tinerii din județul Dolj care doresc să facă pași către integrare într-o echipă frumoasă, să vină, să ne contacteze aici la centru”, a mai afirmat Gust.
Directorul filialei de Cruce Roșie Dolj, Maria Vintilă, a continuat: „Facem un apel și către oamenii de bine pentru că nu este ușor să continui un așa proiect care a avut o finanțare deosebit de bună din partea fundației Velux prin Crucea Roșie daneză, așa că așteptăm să fim sprijiniți financiar, pentru că forțe umane sunt. Avem 50 de voluntari care se implică efectiv în activitățile de la acest centru „Egal”, așa se numește acum centrul de zi în care ne aflăm și care și noi ne desfășurăm activitatea dar rămâne și centru de zi pentru copii și tineri. În ultimii trei ani am avut proiecte frumoase, proiecte mari. Am avut un proiect de pregătire în domeniul dezastrelor unde am cursat, din punct de vedere al primului ajutor, oamenii din 10 localități de pe Valea Dunării. Apoi un proiect foarte frumos de educație pentru sănătate, derulat în colaborare cu Colgate România. 56 de școli din Dolj au fost sprijinite din punct de vedere al educației în sănătate orală și nu în ultimul rând acest proiect foarte frumos pe care l-am derulat timp de trei ani în această locație”.
Constantin Florea, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj a apreciat ajutorul pe care pompierii îl primesc de la voluntari. „La fiecare apel la care am avut nevoie, voluntarii au fost alături de noi. La Craiova este unul dintre cele mai mari centre de pregătire a paramedicilor și nu numai cadre de pompieri și de la MapN, Poliție, colegii care pleacă în teatrele de operații. Ne implicăm permanent în sprijinul Crucii Roșii pentru a ajunge la comunitățile care au probleme”, a afirmat acesta.
Maria Vintinlă a mai menționat că filiala Dolj a Crucii Roșii are un depozit pentru intervenții în caz de calamități pentru sprijinul a 200 de persoane.