Direcţia Agricolă Olt a făcut, la finele săptămânii trecute, o nouă livrare de purcei, în cadrul Programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Mangaliţa şi Bazna. 22 de purcei au ajuns la trei crescători olteni, fiind primii livraţi de la un furnizor din judeţ. Între timp, Direcția Sanitar Veterinară Olt a anunțat controale în județ, de teama pestei porcine.
22 de purcei din rasa Mangaliţa au ajuns la doi crescători din Găneasa şi unul din Cungrea. Aceasta este prima livrare făcută de la un furnizor local, din Găneasa, înscris în program.
„Estimăm că următoarea livrare se va putea face în luna septembrie, iar până la finalul anului vom avea 150 de purcei distribuiţi către crescători, de la furnizori din judeţul Olt”, a declarat Dragoş Drăghicescu, directorul Direcţiei Agricole Olt.
Prima livrare din program s-a făcut la mijlocul lunii mai, când alţi 22 de purceluşi au ajuns la crescători din Găneasa, Slătioara şi Balş. Furnizorul acestora a fost din Gorj, judeţ în care nu a fost identificat vreun procesator dornic să intre în program.
La nivelul judeţului Olt sunt 455 de cereri din partea crescătorilor, pentru un total de 4.095 de purcei, opt furnizori şi un procesator, în Balş. Programul a fost gândit să se deruleze pe o perioadă de doi ani.
Ajutorul de minimis al programului îl reprezintă numărul de purcei primiţi cu titlu gratuit din rasele autohtone, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorul de purcei, prin înmulţirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel.
Pentru a beneficia de program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii de eligibilitate: să deţină exploataţii înregistrate sanitar veterinar, să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică, să primească cu titlu gratuit, un număr par de purcei, minimum 2 şi maximum 10, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract, să livreze minimum 50% din purceii primiţi cu titlu gratuit, la procesator sau la altă persoană juridică, cu care a încheiat contract, la o greutate, în viu, de minimum 130 kg/cap, să respecte structura raţiei furajere stabilite în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică, să deţină registrul individual al exploataţiei, completat şi actualizat.
Pesta porcină alertează autorităţile
Pe de altă parte, confirmarea pestei porcine africane în trei judeţe ale României, Constanţa, Tulcea şi Brăila, pune autorităţle locale în alertă. Astfel, DSVSA Olt demarează controale în toate târgurile în care se comercializează animale vii.
DSVSA Olt va urmări dacă sunt respectare restricţiile privind circulaţia animalelor vii, în special a porcilor. La acţiunile inspectorilor sanitar-veterinari vor participa şi poliţiştii şi jandarmii olteni.
„Nerespectarea măsurilor de interdicţie a comercializării porcilor în locuri neautorizate şi fără documente sanitare veterinare se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.200 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 3.000 lei la 6.000 lei în cazul persoanelor juridice”, spun resprezentanţii DSVSA Olt.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic. PPA este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluție rapidă şi mortalitate de până la 100 la sută pentru porcii care se îmbolnăvesc.
Pentru această boală nu există vaccin, nici tratament. Singurele metode de prevenție eficiente sunt menținerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme și gestionarea rapidă și eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricții privind mișcarea animalelor, a produselor și subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile și controlul circulației animalelor.
Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar de liberă practică concesionar, alte autorități, sau DSVSA.