Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, liberalul oltean Gigel Știrbu, critică Guvernul României pentru amânarea intrării Roșiei Montane în patrimoniul UNESCO.
„În 2 iulie 2018, România a fost făcută de râs pe plan internaţional, pentru a nu ştiu câta oară din cauza guvernanţilor actuali. Concret, din cauza eforturilor susţinute de către Guvernul PSDinamită, dosarul Roşia Montană nu a intrat în patrimoniul UNESCO.
Pur şi simplu, Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO care trebuia să decidă soarta dosarului Roşia Montana, în sensul includerii sau nu în lista patrimoniului mondial, a amânat votul la solicitarea Guvernului nostru şi a returnat dosarul. Practic, singurul stat care a dat veto asupra acestui proiect a fost România, prin solicitarea de amânare a votului pe Roşia Montană.
Este evident faptul că România a fost umilită pe plan internaţional, din cauza acţiunilor care se bat cap în cap luate de către marionetele din guvern. Dacă până la începerea sesiunii Comitetului, pe data de 1 iulie, România, printr-o scrisoare a ministrului Culturii George Ivaşcu solicita retragerea deciziei privind înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul Unesco, România are acum o solicitare de returnare a dosarului de nominalizare pentru mai multe clarificări! Deşi nominalizarea pentru înscrierea în patrimoniu a Roşiei Montane are în spate un dosar ştiinţific şi tehnic ireproşabil, notat cu un calificativ de valoare universală excepţională, care trebuie înscris de urgenţă în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, reprezentanţii guvernului au dinamitat această şansă”, a afirmat Știrbu.
Acesta a adus o serie de critici ministrului Culturii, George Ivașcu.
„Din nefericire, ministrul Ivaşcu nici măcar nu a avut curajul de a fi prezent personal la şedinţa Comitetului Patrimoniului Mondial de la Manama, în Bahrain, preferând să trimită un subordonat pentru a aranja pe ascuns trântirea dosarului Roşiei Montane.
De fapt, este o cutumă a ministrului George Ivaşcu fuga de la orice şedinţă, fie de la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor unde a fost chemat de aproape 10 ori şi nu s-a prezentat niciodată sau de la Comisia pentru pregătirea Centenarului, unde a strălucit prin absenţă, de asemenea.
Este clar că această acţiune a guvernanţilor reprezintă un act de trădare naţională şi de îngropare a Roşiei Montane, în interesul industriei miniere şi trebuie să răspundă!
Trebuie să luăm atitudine toţi românii de bună credinţă să facem demersuri pentru ca Roşia Montană să fie inclusă în lista patrimoniului mondial UNESCO, astfel încât să fie salvată această moştenire culturală unică pentru generaţiile viitoare”, a încheiat deputatul de Olt.
Comitetul Patrimoniului Mondial a decis luni, la Manama, în Bahrain, că propunerea Guvernului României, de a amâna înscrierea Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista UNESCO, este una întemeiată şi raţională, având în vedere interesele statului român, după cum a precizat Ministerul Culturii într-un comunicat de presă.
„În cadrul dezbaterilor, după prezentarea motivelor pentru care Guvernul României solicită amânarea, reprezentanţii mai multor state au considerat că cererea este întemeiată. Astfel, reprezentanta Spaniei a declarat că susţine propunerea de amânare, dacă din perspectivă legală această decizie va avea cel mai bun rezultat pentru România în dosarul de arbitraj, în timp ce reprezentantul Indoneziei a declarat că, după analizarea documentelor, apreciază decizia României ca fiind justificată, şi o consideră „neobişnuită, dar admirabilă”. În acelaşi timp, reprezentantul Chinei a precizat că un caz similar, referitor la amânarea unei înscrieri, a fost supus dezbaterii de către Canada în cadrul celei de-a 40-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, care a avut loc în Turcia, şi că solicitarea României nu este o premieră”, se arată în documentul menționat.
Ministrul Culturii a afirmat că subiectul Roșia Montanaă a fost tratat propagandistic.
„Aşa cum am afirmat şi după şedinţa CSAT în care am informat asupra acestei teme sensibile şi importante pentru România, noi, guvernarea PSD – ALDE, nu am fost şi nu suntem dispuşi să plătim din buzunarul cetăţeanului cele peste 4 miliarde de dolari care se pot pierde în urma litigiului mai sus menţionat. Aşadar, Guvernul României a solicitat AMÂNAREA, nu RETRAGEREA dosarului la UNESCO, până la soluţionarea litigiului în dosarul de arbitraj nr. ARB/ 15/ 31 – Roşia Montană, pentru care în data de 22 februarie 2018, casa de avocatură care reprezintă statul român a depus apărarea la Curtea de Arbitraj de la Washington. Decizia de astăzi este una raţională şi confirmă ca întemeiată acţiunea Guvernului României. Pe de altă parte, sunt mâhnit că atât în interiorul ţării, cât şi în afară, respectiv la Manama, acest subiect a fost tratat în mod propagandistic, uitându-se că tema Roşia Montană trebuie tratată cu seriozitate şi patriotism, ca ceea ce este, o prioritate de securitate naţională. Este grav că foşti demnitari ai statului român au preferat să facă lobby pe lângă alte state împotriva intereselor României”, a explicat Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale, George Ivaşcu.
Conform Ministerului Culturii, singurul stat care s-a opus, într-o primă fază, amânării înscrierii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista Patrimoniului Mondial UNESCO a fost Ungaria.