Pepenii verzi din Dăbuleni nu vor mai ajunge pe rafturile magazinului din Suedia, așa cum se preconiza în urmă cu o lună de zile. Reprezentanții Cooperativei „Patria lubenițelor Dăbuleni” și firma de peste hotare au avut mai multe neînțelegeri privind tranzacția. Suedezii voiau ca doljenii să suporte costul transportului și prețul paleților din lemn și nici nu făceau plata pe loc a pepenilor, ci la 30 de zile distanță.
Cultivatorii de pepeni din Dăbuleni au purtat discuții cu firma suedeză prin intermediul cooperativei locale, în cele din urmă acestea neducând la un rezultat mulțumitor pentru partea doljeană. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Orașului Dăbuleni, Claudia Ghiță, a precizat faptul că reprezentanții unității economice din Suedia au pus condiții pe care producătorii din Dăbuleni nu le-au acceptat întrucât nu aveau niciun câștig. „Am vorbit cu dumnealor în legătură cu acest posibil contract. Nu s-a concretizat întrucât nu s-au înțeles cu privire la câteva aspecte. Cei din Suedia voiau ca partea doljeană să suporte transportul, prețul paleților și făceau plata la 30 de zile după ce se livra marfa. Cultivatorii nu au fost de acord și astfel tranzacția nu a fost încheiată”, a explicat Ghiță.
Greu și la nivel național
În ceea ce privește negocierile cu supermarket-urile din țară, cooperativa locală din Dăbuleni nu pare a avea sorți de izbândă nici în acest sens. Marile magazine au condiții stricte. „În plan național, magazinele au pus anumite condiții. Vor acel soi vărgat, pepeni între cinci și 13 kilograme și 100 de tone pe zi. Cultivatorii noștri au soiul acela cu coajă neagră pentru că este un soi timpuriu și au și vrut să se facă remarcați. Din această cauză nici în plan național nu prea au reușit cu livrarea”, a completat purtătorul de cuvânt al Primăriei Dăbuleni.
Polonezii continuă să vină în zonă
Dacă prin intermediul cooperativei locale nu s-a reușit mai nimic, ceva realizări au avut cei care au acționat individual. Practic se merge pe aceeași variantă veche de ani de zile, când cultivatorii își vând lubenițele și pepenii galbeni cu ce preț vor către diverși comercianți care ajung în zonă. „Pe persoană fizică au încheiat tranzacții. Au vândut atât în țară, cât și polonezilor. Sunt TIR-uri care ajung în zonă pentru a lua pepeni de la noi”, a mai spus Ghiță.
20 bani/kilogram
Cât privește prețul lubenițelor, acesta a ajuns și la 20 sau 30 de bani/kilogram, en-gross. Oamenii nu sunt mulțumiți dar nici nu-și permit să riște și să rămână cu recolta pe câmp. Despre profit, spun aceștia, încă nu poate fi vorba, deși au ajuns la jumătatea perioadei de recoltat. Producătorii de pepeni sunt în faza în care își recuperează investiția și speră că atunci când vor trage linie să fie mulțumiți de acest sezon.