vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Dunărea în anul Centenarului, sărbătorită la Orșova

Un eveniment deosebit a avut loc, vineri, în Orșova, cu ocazia marcării Zilei Dunării. Au fost dezbătute mai multe teme importante legate de fluviu, iar 50 de elevi au fost premiați după ce au pictat desene ce reprezintă mesajul lor privind protecția fluviului Dunărea.

În fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale Pentru Protecția Fluviului Dunărea, serbăm Ziua Internațională a Dunării. Această zi marchează semnarea Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria)”, transmit reprezentanții Administrației Bazinale de Apă (ABA) Jiu.

Cu această ocazie, Ministerul Apelor și Pădurilor împreună cu Administrația Națională Apele Române a organizat un eveniment deosebit la Orșova, manifestările festive dedicate Zilei Internaționale a Dunării desfășurându-se la nivelul Comitetului de Bazin Reunit Jiu-Banat. La evenimentul desfășurat la Complexul Sportiv Național Orșova au participat ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, reprezentanți ai administrațiilor bazinale din toate regiunile României, precum și autorități din județele Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinți, Caraș-Severin și Timiș. Printre acestea s-au aflat și prefectul județului Dolj, Narcis Purcărescu, inspector șef adjunct ISU Dolj, col. Cotoc, președintele CJ Mehedinți, Aladin Georgescu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cu această ocazie au fost dezbătute mai multe teme importante dacă se are în vedere că România, ca stat aval în bazinul Dunării este deosebit de interesată în amplificarea nivelului de protecție a calității apelor la nivelul bazinului hidrografic. În acest context au fost dezbătute proiectele cu finanțare externă derulate de către Ministerul Apelor și Pădurilor: Consolidarea cooperării în cadrul realizării planurilor de management a bazinelor hidrografice și a planurilor de prevenire a riscului la inundații pentru îmbunătățirea stării apelor – JOINTISZA; Managementul riscurilor de mediu din cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru regiunea Dunării; Bune practici rezultate din implementarea proiectului „Prevenirea și protecția împotriva inundațiilor în bazinele superioare ale râurilor Siret și Prut, prin implementarea unui sistem modern de monitorizare cu stații automate – EAST AVERT MIS ETC 966””, a declarat directorul A.B.A Jiu, Marin Talău.

În prezența tuturor reprezentanților autorităților centrale și locale implicate, Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a ținut să sublinieze că, pentru bazinul hidrografic al Dunării, acțiunile întreprinse de România sunt esențiale având în vedere că suntem țara cu cea mai mare suprafață și cu cea mai mare populație din acest bazin și că aproape toate râurile de pe teritoriul național se varsă în mod direct sau indirect în fluviul Dunărea, al cărui curs este aproape 50% amplasat și pe teritoriul României, informează reprezentanții ABA Jiu. Nu în ultimul rând, mai arată aceștia, Dunărea se varsă în Marea Neagră pe teritoriul țării noastre formând o minune a naturii și cea mai mare zonă umedă a Europei, Delta Dunării: Din acest punct de vedere Ministerul Apelor și Pădurilor acționează și va acționa prin toate mecanismele pe care le are la dispoziție pentru a sprijini eforturile legate de îmbunătățirea stării apelor. În mod special aș dori să menționez proiectul finanțat de Banca Mondială privind reducerea poluării apei cu nitrați din surse agricole un proiect care a ajuns la o finanțare de peste 100 milioane de dolari și care sprijină comunitățile rurale pentru rezolvarea problemelor generate de administrarea defectuoasă a gunoiului de grajd, problemă cu implicații majore asupra calității apelor subterane și a sănătății publice În mod particular doresc să menționez că în cadrul Comisiei Internaționale pentru Protecția fluviului Dunărea și a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, România, prin Administrația Națională Apele Române”, este liderul proiectului Danube Floodplain. Acest proiect, care are partneri din toate statele pe ale căror teritorii trece fluviul Dunărea, își propune să reducă riscul de inundații prin reabilitarea luncii Dunării și prin realizarea de infrastructiră verde. Prin acest proiect dorim ca toate statele amonte să ia măsuri pentru a reduce efectul apelor mari asupra statelor din aval. În plus prin genul de măsuri și lucrări propuse contribuie la revitalizarea ecositemelor Dunării, adică la o Dunăre vie”. Un alt proiect regional care are ca obiectiv atingerea stării bune a apelor este JOINTISZA. La acest proiect participă toate cele 5 state din bazinul râului Tisa și are ca finalitate un Plan de managent al bazinului hidrografic al acestui râu”.

La rândul său, prin mesajul transmis, Adriana Petcu, secretar de stat pentru Ape, a arătat importanța administrațiilor de ape și a comitetelor de bazin care joacă un rol esențial în furnizarea de soluții pentru toate problemele fie că vorbim de asigurarea calității apei, de protejarea habitatelor pentru specii rare, de îndiguiri, desecări sau de folosirea responsabilă a albiilor râurilor, de poluarea urbană și industrială”.

Partea a doua a evenimentului a fost alcătuită din câteva activități desfășurate în aer liber cu 50 de elevi din ciclurile primar și gimnazial din Orșova. Reprezentații Ministerului Apelor și Pădurilor au făcut exerciții demonstrative pentru analiza nitraților din ape – Proiectul Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți, iar reprezentanții Administrațiilor Bazinale de Apă Jiu și Banat au efectuat o analiză a apei Inițiere în lumea nevăzută a apei”: analiza unei picături de apă la microscop și analiza chimică specifică a apei din fluviul Dunărea. Totodată, copiii prezenți au pictat după imaginația fiecăruia câte un desen ce reprezenta mesajul lor privind protecția fluviului Dunărea.

Desenele au fost expuse în atelierul de lucru din cadrul evenimentului celebrării Zilei Dunării, iar cele mai reprezentative, pe categorii de vârstă, au fost răsplătite cu premii. Partenerul manifestărilor dedicate Zilei Dunării la nivel național a fost Coca-Cola HBC, acesta oferind băuturile răcoritoare și apa pentru elevi, mai arată reprezentanții ABA Jiu.

Politica