luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Circ în Consiliul Local Craiova din cauza mutării Liceului Voltaire în incinta Colegiului Odobleja. Profesoară îmbrâncită pe holul Primăriei Craiova

Mutarea Liceului Voltaire în incinta Colegiului Național „Ștefan Odobleja” din Craiova a stârnit un conflict de proporții între cadrele didactice de la „Odobleja” și consilierii locali din Craiova care au votat pentru această găzduire. Practic, ca să poată exista în continuare, fiind un liceu înființat în anul 2015, în urma îndrumărilor ARACIP, Liceul Voltaire are nevoie de spațiu. Momentan elevii învață în clădiri aparținând Universității din Craiova, dar pentru acreditare este nevoie de un spațiu din mediul preuniversitar. Inspectoratul Școlar Județean Dolj a evaluat situația și a înaintat Primăriei Craiova o solicitare privind punerea la dispoziție în acest sens a unui spațiu din incinta Colegiului Național „Ștefan Odobleja” din Craiova.

circ

Profesorii din cadrul Colegiului Odobleja susțin, însă, că spațiul nu le permite să îi primească pe cei peste 250 de elevi de la Voltaire și că o astfel de schimbare va afecta calitatea actului educațional. „Au votat pentru distrugerea Colegiului Odobleja, cu încălcarea gravă a articolului 20 din Legea Educației, care spune că administrația are obligație să ne asigure condiții optime pentru desfășurarea procesului educativ. Acest act ne va obliga pe noi să murim. La Odobleja există trei corpuri de clădire care sunt folosite de elevii noștri, două la capacitate maximă, de dimineață până seara, iar unul este prins într-un proiect pe fonduri europene. A fost reabilitat și echipat în întregime și avem obligația să le păstrăm până în 2020. Sunt laboratoare subdimensionate, au 40 de metri pătrați, iar noi avem o medie de peste 25 de elevi la clasă, deci nu pot fi folosite ca săli de clasă. Vom anunța toate instituțiile care au contribuit la implementarea acelui proiect, fiindcă noi ne vedem obligați să ne încălcăm obligațiile contractuale față de Ministerul Dezvoltării. Față de acestea trei, mai avem ateliere, cantină, sală de sport și cămin. Nu ni se spune unde i-am putea duce. Pe elev nu îl putem căra de la o oră la alta sau în curtea școlii, ori în laboratoare unde nu au loc”, a explicat profesoara Veronica Șerban, cea care este și lider de sindicat.

ISJ Dolj nu cunoaște, nu are habar”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Profesorii Colegiului Ștefan Odobleja acuză Inspectoratul Școlar Județean Dolj de habarnism. Sau dacă cei de la conducerea învățământului din Dolj cunosc situația din teren, atunci este vorba de rea voință, după cum mai spun cadrele didactice. „Legat de Inspectoratul Școlar Dolj, singurul document pe care îl are Primăria de la ISJ Dolj este trimis în 18 iunie, când se spune că ne-au scăzut numărul de clase de la 80 la 57, ceea ce este adevărat. Dar, în același timp, a scăzut numărul de săli de clasă prin reabilitarea acelui corp cu laboratoare. Am avut 48 de săli de clasă și 80 de clase de elevi și acum avem 34 de săli de clasă și 57 de clase de elevi. Este o aritmetică de clasa a II-a. ISJ Dolj nu cunoaște, nu are habar. Singura situație pe care o cunoaște este că a scăzut numărul de clase, dar nu știe că a scăzut, proporțional, și cu numărul de săli de clase cu destinația acesta. Noi le comunicăm lor orice ne solicită, dar nimeni nu ne-a solicitat nimic. Nu au dat nicio hotărâre de consiliu de administrație, cum că propun în unanimitate Direcției Patrimoniu să aloce acele spații. Spațiile sunt în proprietatea primăriei, cu drept de administrare pentru Odobleja”, a mai spus Șerban.

Vina o poartă inspectorul general, Monica Sună, și inspectorul adjunct, Nicu Cotescu”

La rândul său, președintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învățământ, Constantin Rada, dă vina tot pe reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Dolj. „Vina o poartă inspectorul general, Monica Sună, și inspectorul adjunct, Nicu Cotescu. Știau de problemă de un an și au tergiversat, în loc să meargă în fața oamenilor și să discute. Să le spună celor de la Odobleja că este o situație provizorie pentru Liceul Voltaire. Nu au mers să discute și iată că a fost un circ în Consiliul Local Craiova. Trebuia discutat. Cei de la Odobleja nu știau că cei de la Voltaire vin aici. Atmosfera i-a învrăjbit pe profesorii de la Voltaire cu cei de la Odobleja. Nu este deloc firesc”, a precizat Constantin Rada

Vom face tot ce ne stă în putință pentru ca această hotărâre să nu își producă efectele”

Proiectul de hotarâre privind această mutare a Liceului Voltaire a trecut de votul consilierilor, doar liberalii votând împotrivă. Acum, spun profesorii liceului gazdă, vor face tot posibilul ca lucrurile să nu rămână așa. „Acum vom face tot ce ne stă în putință pentru ca această hotărâre să nu își producă efectele. Suntem 156 de angajați, 1.451 de elevi și peste 2.000 de părinți, noi ne vom întâlni, profesorii între noi, pentru că este vorba de viața a 4.000 de oameni. Ne pare rău că Liceul Voltaire este în această situație. Au fost introduși în rețeaua școlară la 31 ianuarie 2018, deși Consiliul Local Craiova și Inspectoratul Școlar Județean Dolj știa că Universitatea din Craiova a făcut notificare în noiembrie 2017 către Voltaire că nu le mai dă spațiu de la 1 septembrie, iar pe 7 decembrie Consiliul de Administrație al Universității din Craiova a spus clar că acel contract de comodat este valabil doar până la 31 august, anul acesta. Noi nu avem nimic împotriva lor, au făcut o solicitare normală: rămâi fără sediu, soliciți sediu. Noi suntem împotriva modalității în care s-a acționat de la început, cu rea credință față de Colegiul Odobleja. Nu s-a făcut o evaluare obiectivă”, a completat Veronica Șerban.

De la ISJ a pornit doar o informare, atâta tot”

Constantin Lungulescu, președintele Sindicatului „Spiru Haret” Dolj consideră că această mutare va complica situația ambelor unități școlare. „Dacă Liceul Voltaire vine în spațiu, în toate aceste laboratoare elevii trebuie să vină și să învețe, să stea toată ziua acolo, și de aici perturbările care sunt. Liceul Voltaire are nevoie și de cantină, și de sală de sport, deci lucrurile vor fi destul de complicate. Din acest motiv, colegii nu au acceptat. Este o ruptură între director și colectivul profesoral. În concluzie, eu cred că s-a pripit Consiliul Local Craiova, pentru că dacă, totuși, nu ai o decizie a consiliului de administrație de la unitatea școlară, nu prea poți să treci peste. Și, în afară de aceasta, de la ISJ a pornit doar o informare, atâta tot. Nu s-a decis în consiliul de administrație”, a intervenit Lungulescu.

Ori mințim noi, ori mint ei, cei de la ISJ Dolj?”

În ceea ce-i privește pe consilierii liberali, cel mai vocal a fost Marian Vasile. Acesta a cerut celor din Primăria Craiova să aducă informații cu privire la banii alocați în vederea modernizării laboratoarelor de la Odobleja și a unui corp de clădire de aici.

Ceea ce este deranjant pentru noi este faptul că Primăria Craiova nu a făcut o analiză corectă, coerentă de a identifica toate spațiile ce pot fi folosite de Liceul Voltaire, ci s-au focusat strict pe Liceul Odobleja. În raportul întocmit de executiv ni se spune că nu se vor afecta proiectele desfășurate de acest liceu, dar nu ni s-a pus la dispoziție proiectul pe fonduri europene, în care Primăria Craiova este lider și în care scrie, negru pe alb, că nu se pot aduce modificări laboratoarelor, unde doriți ca elevii de la Odobleja să facă cursuri. Undeva, ceva nu este în regulă. Primăria ne spune că ISJ Dolj aprecia această posibilitate, în schimb nu avem nici o hotărâre al acestui consiliu de administrație. Am primit, în schimb, un proces-verbal, destul de evaziv, ca să nu spun mincinos, în care se vede clar că nu există acea hotărâre. Mai mult, acest raport face referire la o întâlnire organizată de o doamnă senator, Lavinia Craioveanu, în care s-a menționat că Liceul Voltaire nu se va desființa întrucât este inclus într-un proiect de transformare în liceu de interes național și, în acest sens, Primăria Craiova a alocat bani. Avem hârtiile, vă rog să-mi spuneți dacă primăria a alocat bani pentru transformarea Liceului Voltaire într-un liceu de interes național? Sau mint cei care au semnat această hotărâre de la ISJ?! Întrebarea mea este dacă au dreptate cei de la ISJ sau mint: noi am alocat bani în acest sens? Ori mințim noi, ori mint ei, cei de la ISJ Dolj?”, a intervenit consilierul liberal.

Mi se pare o chestiune negândită și grăbită”

Și Adriana Ungureanu, consilier PNL, este de părere că decizia a fost luată în pripă și că puteau fi căutate mai multe spații din care să se aleagă cea mai bună variantă. „Să fim înțelepți cu acești copii. În condițiile în care în CA-ul Colegiului Odobleja s-a votat împotriva mutării Liceului Voltaire, mi se pare o chestiune negândită și grăbită. Suntem de acord ca și copii de la Voltaire au dreptul să învețe, neștiind că acel liceu nu este acreditat și nu are nici posibilități decât dacă distruge un alt liceu. Mi se pare corect să luăm în considerare ceea ce spun și profesorii din Odobleja, acele laboratoare sunt foarte bine dotate și nu cred că trebuie distruse, în condițiile în care foarte mulți copii s-au dus acolo pentru a învăța informatică”, a spus Ungureanu.

Este numai o decizie de oportunitate”

În replică, Bianca Predescu, consilier municipal PSD, a explicat cum stau lucrurile în acest caz, punctând faptul că totul este legal. „A decide cu privire la spațiu este un drept care ne aparține, întrucât bunurile sunt proprietatea municipiului Craiova, iar cel care decide dacă procesul de învățământ este afectat sau nu pentru această unitate este ISJ Dolj. Noi nu ne putem subroga în drepturile altora, adică noi nu putem decide cu privire la afectarea procesului de învățământ, pentru că nu avem în competență așa ceva, noi nu putem decât să ne bazăm pe ceea ce instituția legal abilitată a decis, adică ISJ Dolj. Ca atare, în continuare este numai o decizie de oportunitate. Condițiile legale sunt toate întrunite. Vă rugăm, dragi colegi, să nu inflamăm spiritele în niciun sens. Liceul Voltaire, înființat mai de curând, a fost înființat cu respectarea condițiilor prevăzute de lege, dar se află anual într-un proces de acreditare decisă de ARACIP. Până acum, și-a desfășurat activitatea în spații proprietatea Universității, inițial la Drept, apoi la Mecanică. Dar conform aprecierilor ARACIP, trebuie ca activitatea să se desfășoare într-o instituție din învățământul preuniversitar și de aceea s-a căutat un spațiu adecvat”, a menționat Predescu.

Viceprimarul dă asigurări că proiectul pe fonduri europene nu are de suferit

La finalul ședinței, viceprimarul Stelian Bărăgan a precizat faptul că ambele licee au fost tratate egal și că mutarea nu va afecat proiectul pe fonduri europene. „Am tratat ambele licee cu măsură egală, am discutat cu ambele părți destul de serios și în spiritul legii. Astăzi (ieri n.r.) eu voi vota acest punct de pe ordinea de zi, cu toate cele spuse de dumneavoastră. Ați spus că afectăm un proiect pe fonduri europene: nu îl vom afecta. Știți că cine atacă cererea de finanțare are de-a face cu OLAF”, a conchis Bărăgan.

La un pas de bătaie pe holul Primărie Craiova

După ședința de Consiliu Local Craiova, de joi, scandalul s-a mutat pe holul Primăriei Craiova, apoi în fața instituției, acolo unde a fost nevoie chiar de intervenția polițiștilor locali pentru a calma spiritele. Mămica unei eleve de la Liceul Voltaire a îmbrâncit o profesoara de la Colegiul „Ștefan Odobleja”, cadrele didactice de aici fiind acuzate că închiriază spațiile respective pentru a mai pune mâna pe niște sume de bani. Femeia s-a ales și cu o amendă de 100 de lei.

Politica