Noul manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Craiova, dr. Alin Demetrian, încearcă să facă unele schimbări în unitatea medicală. Asistenții ar urma să învețe mai mult la locul de muncă, iar farmaciștii sunt și ei vizați de planurile managerului.
Doctorul Alin Demetrian, manager interimar al Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Craiova, a susținut, joi, o primă conferință de presă, de la preluarea funcției. Acesta a explicat câteva dintre intențiile pe care le are în legătură cu buna funcționare a activității din unitatea medicală.
Alin Demetrian a precizat că își dorește o mai bună specializare a asistenților.
„Am dat o dispoziție prin care toți asistenții din cadrul unui departament, că este Clinica de Cardiologie, că este laboratorul de radiologie, ori un bloc operator de radiologie, să se rotească în așa fel încât să nu mai existe noțiunea de doar lucrul ăsta știe să îl facă un anumit asistent. Este important să îi rotim, pentru ca încetul cu încetul să fie pregătiți să intervină. Sunt convins că o să îi convingem să facă ceva de mare finețe și de mare anvergură cum ar fi, de exemplu, în specialitatea de cardiologie”, a afirmat managerul SJU Craiova.
În ceea ce privește problema defectării unor aparate din spital și a timpului mare de așteptare până la repararea acestora, Demetrian a declarat: „În fiecare zi se găsesc astfel de lucruri, dar am constatat că uneori doar vizitând locurile respective se întâmplă câte un lucru magic. Apare echipa de service și remediază. Am fost la sterilizare în urmă cu câteva zile. Era un aparat care mai mergea din cele două și, printr-o minune, echipa de service a apărut după câteva ore, a remediat defecțiunea și lucrurile sunt iar pe făgașul normal. Fac în permanență solicitare serviciului de achiziții să preconizeze din timp ce aparatură are nevoie de un nou contract, fie de servisare, fie de menetenanță, de aprovizionare cu piese de schimb și încercăm să prevedem din timp lucrul acesta. Lucrurile merg însă destul de greoi în ceea ce privește achizițiile. Am fost informat că legea achizițiilor a fost modificată în sensul că vor fi timpi de așteptare puțini mai mici”.
Întrebat despre situația nefericită în care sunt puși pacienții, care deși plătesc asigurare medicală, trebuie să își cumpere singuri medicamente, ori fașe atunci când ajung la spital, managerul SJU Craiova a afirmat că încă nu i-au fost semnalate astfel de cazuri, dar încearcă să le descopere și să găsească soluții.
„Sunt episodic momente de lipsuri. De exemplu, am avut și încă nu este deblocată total situația cu Propofolul, acel medicament extrem de utilizat de către colegii anesteziști. Producătorul ne-a informat că o anumită formulă, doză a acestui medicament, nu mai este disponibilă. Colegii s-au repliat și au folosit cealaltă formulă mai mică de dozaj, dar există și înlocuitori, cei din farmacie fac mereu eforturi să avem tot ce ne trebuie.
Iar cazuri de cumpărare de medicamente nu mi-au fost încă semnalate. Sperăm din ce în ce mai rar să avem de-a face cu astfel de situații. Eu mi-am propus și un lucru legat de farmacie în ceea ce privește mandatul meu de manager interimar. Îmi doresc să redăm farmacistului prestanța și demintatea pe care o avea altădată și să îl lăsăm, ceea ce altădată era absolut firesc să facă un farmacist, adică să prepare anumite medicamente. Pot fi preparate o mulțime de lucruri simple și ieftine chiar în farmacia spitalului. Din păcate în ziua de astăzi farmacistul este un angajat în halat alb care ia de pe un raft un produs etichetat și îl pune pe masă sau îl trimite la saloane, ceea ce este nefiresc. Eu fiind chirurg dau de fiecare dată exemplul banalei ape oxigenate. De zeci de ani a fost folosită în toate spitalele din România și astăzi din păcate trebuie să și-o cumpere pacientul de la farmacia din colț, total nefiresc. O să încerc să descopăr cauzele încetul cu încetul. Vreau să înțeleg de la colegii farmaciști ce substanțe de bază le trebuie să poată prepara niște lucruri absolut firești utile și ieftine”, a mai declarat Alin Demetrian.
Pe de altă parte, acesta a precizat că la Unitatea de Primiri Urgențe, unde mizeria era la ea acasă, așa cum au semnalat mai mulți craioveni și chiar jurnaliștii, s-au făcut unele igienizări. Condițiile vor fi mai bune însă, abia după ce noul corp va fi finalizat.
„Este nevoie de finalizarea proiectului de extindere a UPU. Am primit chiar astăzi o veste bună de la CJ cum că proiectantul din București a reușit în sfârșit să ne trimită planurile pentru a putea face închiderile cu tavane și urmează apoi să mutăm încetul cu încetul UPU. Nu aș putea să vă precizez un orizont de timp realist în momentul de față dar a fost depășită această dificultate. Între timp am avut, în urmă cu o săptămână, o acțiune de igienizare minimă a spațiilor. Este vorba despre spațiile care chiar strigau să fie cât de cât igienizate”, a spus Demetrian.
Managerul SJU Craiova are speranțe de mai bine și în ceea ce privește Oncologia: „La clinica de Oncologie situația este puțin mai bună, din câte știu s-a întors doctorul Shenker și acum sunt măcar trei medici. Am fost informat de la Ministerul Sănătății că urmează un proces de creare a unui Centru Regional de Onocologie la Craiova și asta va atrage cu siguranță și medici. Este în discuție, la Consiliul Județean, un proiect de reabilitare energetică a clădirii de oncologie și sunt convins că lucrurile se vor schimba în bine și aici. Posturile vor fi scoase din nou la concurs”.
Atitudinea personalului, în atenția managerului
Managerul SJU Craiova a mai precizat că dacă vor mai fi semnalate cazuri în care personalul medical are un comportament inadecvat față de pacienți va lua personal măsuri.
„De fiecare dată când vor exista situații punctuale o să le atrag atenția personal. Zilele trecute am actualizat regulamentul intern al spitalului și am făcut distribuția pe fiecare secție, vrem să se țină cont de acest nou regulament și voi veghea să fie aplicat cât de bine se poate”, a încheiat Alin Demetrian.