sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Decanul Baroului Dolj: Avocații sunt cei care au adus și aduc stabilitate statului de drept

De ziua lor, avocații doljeni s-au reunit la sediul Baroului Dolj pentru a discuta despre istoria profesiei pe care o practică și rolul acesteia în dezvoltarea societății, precum și despre problemele cu care se confruntă astăzi în derularea activității.
„Avocații sunt cei care au adus și aduc stabilitate statului de drept. Încercăm să le arătăm celor mai tineri modele de urmat. 22 dintre primarii Craiovei au fost avocați. Nu este puțin și arată importanța profesiei noastre și a modului în care, de-a lungul timpului, avocații au înțeles să se implice”, a declarat decanul Baroului Dolj, av. Lucian Bernd Săuleanu.

Cu această ocazie a avut loc și lansarea volumului Istoria Baroului Dolj 1928-1948.

”Încercăm o renaștere a avocaturii, iar aceasta nu se poate face decât în măsura în care are loc o cunoaștere a istoriei. Fiind în anul centenarului Marii Uniri am apreciat că o editare a volumul III a Istoriei Baroului Dolj, continuarea, practic, a acestui proiect, este până la urmă un omagiu pe care noi îl aducem avocaților din perioada interbelică, acelor arhitecți care au întemeiat, din poziția pe care au avut-o, România Mare. Eu cred într-o revigorare a avocaturii, într-o regăsire a societății românești la care, cu siguranță, avocații trebuie să își aducă un aport important. Putem, noi, cei care suntem avocați să încercăm să ne implicăm mai mult în societate”, a mai spus Lucian Săuleanu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Decanul Facultății de Drept din Craiova, Sevastian Cercel, prezent la manifestare, a afirmat: „De ceva vreme, mai ales în anul centenarului am atras atenția unificării matriei legislative. Erau lucruri pe care le știam din manualele elementare, sumare și care m-au provocat. Există studii foarte serioase, dezbateri serioase în perioada 1928-1948 și sunt încă direcții care se mai caută și astăzi. Pentru profesia noastră există un moment 1923. În bilblioteca Baroului am găsit legea pentru organizarea și unificarea corpului de avocați promulgată în 21 februarie 1923, cu puțin timp înainte de a se promulga Constituția din 1923. Profesia reușea după mai puțin de cinci ani de dezbateri să aibă o lege care unifica exercitarea acesteia la nivelul întregii țări”.

Competențele avocaților, ciuntite

Fostul decan al Baroului Dolj, Ion Turculeanu, a vorbit despre problemele din sistem.
„Această profesie este cea care reprezintă dreptul la apărare, un drept constituțional pe care îl are orice cetățean. Profesia în acest moment are nevoie de o restartare, de o lege nouă. Competențele noastre, după cum știți încet, încet ne-au fost ciuntite. Dacă într-un timp glumeam și ziceam că o să rămânem cu divorțurile, iată că nici divorțurile nu mai sunt ale noastre exclusiv. Avem o problemă în lege cu cazurile de incompatibilitate. Luptăm în acest moment, lucrăm pentru o lege nouă a profesiei de avocat. Din păcate nu sunt foarte mulțumit, profesia nu este foarte mulțumită de modul în care a fost reprezentată la refacerea legilor justiției. În comisia Iordache, profesia aproape că a fost absentă. La refacerea codurilor am fi putut foarte bine să ne reprezentăm și ar fi fost un succes pentru noi dacă am fi reușit să modificăm articolul nostru care are rămas la fel și vom suporta consecințele”, a afirmat Turculeanu.

La rândul său, Bogdan Mihăloiu, consilier în cadrul Baroului Dolj a precizat:
„Pentru a progresa, avocatura trebuie să se întemeieze, în primul rând pe solidaritate profesională. Solidaritatea aceasta presupune să depășim dificultățile – o legislație imperfectă, organe ale statului ostile – care ne ies în cale zi de zi. Trebuie să le depășim și să vedem dincolo de aceste chestiuni. Iar proiectul de modificare a legislației este absolut necesar pentru a progresa”

Politica