luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

CJ Dolj – Investiții în infrastructura medicală

Administrația județeană continuă și în acest an investițiile în domeniul sănătății. 17% din bugetul alocat investițiilor din acest an, respectiv 33.113.680 lei sunt direcționați către unitățile sanitare. Multe dintre proiectele demarate în anii anteriori pe acest domeniu se apropie de finalizare, afirmă președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa.

În anii trecuţi a fost o strategie a Consiliului Judeţean ca să ne ducem către zona de sănătate şi ne-am dus câţiva ani pe zona de sănătate astfel încât o listă pe care am făcut-o cu o parte din investiţiile importante pe care le-am avut în sănătate se ridică undeva la 30 de milioane de euro. Desigur, cea mai mare parte din sumă a mers către Spitalul Județean, dar în egală măsură s-au dus bani și către centrele medico-sociale din județ și sunt bani care se vor duce în continuare. Acum vorbim de 17% din buget pentru faptul că se cam termină lucrările în această zonă”, a mai afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Pentru dotarea Clinicii de Cardiologie Intervențională, ridicată în curtea Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Craiova, a fost accesat un proiect pe fonduri europene, în valoare de 4,6 milioane lei, dar tot pentru aceasta, Consiliul Județean Dolj are prevăzută, în bugetul de investiții pe 2018, suma de 4.350.000 lei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Salvarea UPU, în curs

Bani se alocă în acest an și pentru continuarea lucrărilor de extindere a Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean, proiect a cărui finalizare este așteptată de medici și pacienți deopotrivă, întrucât actualul spațiu pentru Urgențe este insuficient, cu pereți murdari și linoleum scorojit. Proiectul extinderii UPU are o valoare estimată la 7 milioane euro și este susținut din bugetul propriu al Consiliului Județean Dolj. Demersul prevede modernizarea spațiilor existente și extinderea acestora de la 900 mp cât este în prezent, la aproximativ 3.700 mp. În acest an, din bugetul CJ Dolj se alocă 5 milioane lei pentru continuarea lucrărilor, 6,9 milioane lei pentru dotarea cu echipamente și 600 mii lei pentru proiectarea și construcția depozitului de gaze medicale.

SJU Craiova primește alte peste 3 milioane lei pentru amenajări, între obiective fiind modernizarea platformei heliportului.

Tot la capitolul investiții în sănătate, CJ Dolj are în vedere extinderea centrului medical de radioterapie, fiind alocate peste 2 milioane lei pentru construcția unui nou buncăr în care să fie adăpostit acceleratorul liniar a cărui achiziție a fost anunțată de Ministerul Sănătății.

Președintele Consiliului Județean Dolj și-a reafirmat dorința de a menține deschis și funcțional Spitalul Județean de Urgență din Craiova, chiar și după construirea celui regional, dacă acesta va fi realizat în cele din urmă.

Noi susținem, în continuare, că un spital regional care apare și care are 800-900 locuri, nu poate să preia din spitalul județean tot ce este acolo și atunci trebuie găsită o formulă prin care să rămână”, a spus Ion Prioteasa care a mai precizat că în perioada următoare CJ Dolj va face o contraexpertiză pentru a se stabili dacă clădirea SJU mai poate fi ținută în picioare.

Alte sume vor fi investite în acest an și în Spitalul din Dăbuleni, pentru dotări cu aparatură medicală, dar și în cel de la Leamna. De asemenea, se dorește reabilitarea termică, cu fonduri europene, a Policlinicii Sportive și a clădirii în care funcționează Oncologia, Dermatologia și Medicina Muncii, din cadrul SJU Craiova.

Politica