Caravana națională de informare și promovare „Alege oaia!” a ajuns, sâmbătă, în Slatina. Printre oficialii prezenți, s-au numărat vicepremierul Paul Stănescu şi ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.
Evenimentul a fost organizat de Direcția pentru Agricultură Județeană Olt în parteneriat cu Primăria Municipiului Slatina, Consiliul Județean Olt, Asociația „Țara Loviștei” și Asociația Crescătorilor de Animale „Slătioara”. Crescători de animale din județele Olt, Vâlcea, Teleorman și Dolj au fost prezenți la caravană cu 12 țarcuri unde au expus animale de diferite rase. La eveniment au luat parte și preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, primarul Slatinei, Emil Moţ, deputaţii Marius Iancu, Alexandru Stănescu şi Dan Ciocan, dar şi directorul ANIF, Florin Barbu, şi cel al AFIR, Adrian Chesnoiu.
Daea şi Stănescu au vizitat standurile de pe Esplanadă şi au discutat cu crescătorii de animale.
„Merge foarte bine «Alege Oaia!» în România, iar Oltenia este în România, după cum ştiţi, şi îi respectăm pe toţi, indiferent unde se află şi câte oi au fiecare. Zona de nord, zonele înalte sunt favorabile pentru creşterea oilor, dar şi zonele de şes. Am văzut aici câteva exemplare care se deosebesc de zonele înalte, unde oaia de lapte îşi găseşte mai bine arealul, împreună cu capra. Am văzut ferme mixte şi sunt foarte mulţumit de ceea ce am văzut. Sunt multe lucruri de rezolvat în zonă, procesul de ameliorare n-a pătruns încă aici. Nu întâmplător, am fost atent la această preocupare a crescătorilor de a crea din material biologic bun, care să se adapteze condiţiilor, ca oamenii prin ceea ce fac să obţină rezultate pe măsura efortului pentru a putea câştiga şi a-şi mări efectivele”, a declarat Petre Daea.
El a adăugat că Guvernul va continua să-i susţină pe crescătorii de animale. „După cum aţi putut vedea şi dumneavoastră, sunt oameni tineri şi aceşti oameni tineri trebuie susţinuţi. Facem acest lucru în cadrul guvernului”, a mai afirmat ministrul Agriculturii.
Totodată, vizitatorii au putut degusta tocăniță de oaie, pastramă, cârnați, brânzeturi, iar cei interesați au putut să cumpere carne și produse din carne de oaie. Obiectivul final al acestei campanii este păstrarea tradițiilor locale privind obiceiurile gastronomice de preparare a cărnii de oaie, creșterea consumului de produse din carne de oaie, sprijinirea crescătorilor autohtoni de ovine și înființarea la nivel național a unei piețe de Gross, iar la nivel județean – constituirea de magazine destinate comercializării cărnii și a produselor din carne de oaie.
„În toate pieţele din România, conform legii, există spaţii rezervate producătorilor agricoli”
Pe de altă parte, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vizitat, sâmbătă dimineaţa, două piețe din Slatina, Steaua și Zahana, unde a stat de vorbă cu legumicultorii din zonă, pe care i-a felicitat pentru că au reușit să își valorifice producția din acest an, constituindu-se în patru cooperative: Pleșoiu, Urzica, Vădăstrița și Ghimpețeni. Asociaţia Tinerilor Fermieri (ATF) Olt, împreună cu cele patru cooperative înfiinţate de la începutul acestui an, la Ghimpeţeni, Pleşoiu, Vădăstriţa şi Urzica, au reuşit un lucru extraordinar. Pentru prima dată de când există pieţe în Slatina, o parte din acestea va fi administrată de producători, eliminând astfel samsarii care încă îi păcălesc pe cumpărători.
Ministrul Petre Daea a discutat cu producătorii agricoli şi a cumpărat produse de la ei. „În toate pieţele din România, conform legii, există spaţii separate, spaţii rezervate producătorilor agricoli, spaţii rezervate comercianţilor, în aşa fel încât producătorii care au această posibilitate să poată vinde direct. Printr-o astfel de organizare se creează o astfel de posibilitate, să vină să-şi valorifice direct produsul, având câştig atât fermierul, pentru că poate să elimine veriga intermediară care ar înseamna costuri şi preţuri mai mici pentru ei şi asigură un produs proaspăt consumatorului, iar preţurile întâlnite aici sunt foarte bune”, a declarat ministrul Daea.