Mii de persoane au îmbrăcat ia, duminică, la Sărbătoarea Iilor de la Cezieni, eveniment ajuns la ediţia cu numărul 34 şi finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii şi Cultelor
La evenimentul de duminică au participat vicepremierul Paul Stănescu, europarlamentarul Gabriela Zoană, preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, deputaţii Dan Ciocan şi Marius Iancu, primarul Slatinei Emil Moţ, primarul Caracalului Liviu Radu, dar şi mai mulţi edili din alte localităţi ale judeţului. Sărbătoarea a debutat cu Parada națională a Costumelor Populare, desfăşurată pe strada principală a comunei, la care au fost invitate perechi din toate zonele reprezentative din punct etnografic de pe tot cuprinsul României. Pe toate porţiunile de pe traseul paradei, oamenii din Cezieni şi-a expus, conform tradiţiei, cele mai frumoase ii pe care le-au cusut sau moştenit. De la ora 16.00, pe Stadionul comunei, a avut loc celebra Horă a iilor în care s-au prins toate purtătoarele de ii înscrise în concurs pentru ca juriul să le poată vedea și selecta pe cele mai reprezentative pentru cele trei secțiuni ale concursului: ii vechi tradiționale, ii noi tradiționale și ii de stradă.
Începută de inginerul Tudor Dănacu în anul 1974, după un obicei al Principesei Brâncoveanu care a premiat cele mai frumoase ii cusute de femeile din sat între anii 1920-1947, Sărbătorea Iilor de la Cezieni s-a constituit ca o formă de rezistență a frumosului și tradiției locale la tot ce însemna falsitate și kitsch. Anual, sute de ii pleacă din Cezieni atât în țară, cât și peste hotare, demonstrând că arta milenară a cusutului este încă vie și că va dăinui multă vreme de acum încolo.
„Domnul Dănacu a făcut foarte multe lucruri bune, iar eu ştiu foarte bine ce a făcut. Practic, a adus bogăţie în comuna Cezieni, prin tot ce a făcut. A muncit o viaţă întreagă şi a fost la dispoziţia tuturor oamenilor din Cezieni. Domnul Dănacu este un exemplu de urmat pentru noi toţi. Ziua de astăzi este specială, fiind Centenarul Marii Uniri, şi primind bani de la minister, pentru prima dată. Venim de fiecare dată cu drag la Sărbătoarea Iilor de la Cezieni. Este o sărbătoare unde lumea nu se formalizează. Nu este o poveste, aici chiar se întâmplă lucruri. Oamenii ăştia chiar fac ii, cred că sunt printre cele mai frumoase din ţară. Am văzut femei foarte în vârstă care spun că şi acum cos ii cu multă plăcere”, a declarat Paul Stănescu.
Tudor Dănacu a ţinut să spună că toată sărbătoarea este despre „unirea între oameni”. „Mulţumim mult domnului Stănescu! Avem o fotografie făcută împreună, acum patru ani, tot la Sărbătoarea Iilor. Dânsul ne-a ajutat mult, de asemenea, ne-a ajutat şi actualul preşedinte al Consiliului Judeţean. Actualul primar este cel care a reluat această sărbătoare, după 10 ani, şi a făcut din ea o sărbătoare şi mai importantă. De fapt, această sărbătoare a avut la bază unirea între oameni. Oamenii se dezbinaseră. Explozia acestei sărbători a fost reprezentată de o fată, care este bolnavă acum, şi care s-a îmbrăcat pentru prima dată în portul nostru popular. Celelalte tinere au râs de ea, însă s-a ridicat masa mare de ţărănci ale noastre care au scos ia de zestre din ladă şi atunci a început o adevărat sărbătoare. Atunci s-a iniţiat sărbătoarea, înainte era doar hora”, a spus Dănacu.
Această ediție a sărbătorii este finanțată integral de către Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale și beneficiază de identitatea vizuală a European Year of Cultural Heritage EYCH 2018. Festivalul a primit 570.000 lei, cea mai mare sumă dintre proiectele din ţară.
„Încă de acum câţiva ani, când am venit la Sărbătoarea Iilor de la Cezieni, am văzut aici o efervescenţă. Această sărbătoare chiar avea viaţă, veneau foarte mulţi fii ai satului acasă, foarte mulţi tineri care purtau această ie cu foarte mare mândrie. De atunci, i-am promis domnului primar că îl vom susţine în dezvoltarea acestei sărbători. Astăzi am ajuns la apogeu, în anul centenarului, împreună cu Guvernul României, prin Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean şi Primăria Cezieni, reuşim o ediţie de excepţie şi o sărbătoare care merită pentru această îmbrăcăminte populară românească pe care reuşim să o sărbătorim cum trebuie, după 100 de ani”, a declarat Marius Oprescu.
Tot duminică, de la ora 17.00, a avut loc un spectacol folcloric cu o largă participare de soliști consacrați: Anișoara Popescu, Cătălin Pandurescu, Constantin Enceanu, Petrică Mâțu Stoian, Nicolae Furdui Iancu și taraful său, Steliana Sima, Mariana Ionescu Căpitănescu. La ora 20.45 s-a desfăşurat Festivitatea de premiere a iilor după care, la ora 22.00 pe scena amplasată pe stadionul comunei a fost programat un recital susţinut de Andra.