luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Deputatul Florinel Stancu supune atenției publice problema reutilizării, reciclării şi recuperării deșeurilor

Deputatul PSD de Dolj, Florinel Stancu, membru al Comisiei pentru industrii și servicii a Camerei Deputaților a susținut recent că gestionarea şi reciclarea deşeurilor trebuie să reprezinte o prioritate pentru autorități.

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, România și-a luat angajamentul să recicleze mare parte din deșeurile produse. Din păcate, lipsa unei infrastructuri de colectare selectivă, dezinteresul majorității populației pentru protecția mediului, nerespectarea legislației de către societățile care adună gunoiul, ne-au poziționat într-un top al statelor cu probleme. Obiectivele de bază ale politicii actuale a Uniunii Europene privind deşeurile constau în prevenirea generării deşeurilor şi în promovarea reutilizării, reciclării şi recuperării pentru asigurarea protecţiei mediului. Deşeurile sunt din ce în ce mai mult percepute ca o sursă de materie primă valoroasă pentru sectorul industrial, cu abordări cum ar fi reutilizarea, reciclarea şi recuperarea de energie. Este aplicată reglementarea deşeurilor de ambalare, a vehiculelor scoase din uz, a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, deşeurilor biodegradabile şi anvelopelor. Politica europeană se axează îndeosebi pe activităţi de separare a deşeurilor biodegradabile de la depozitele de deşeuri, dar şi de reciclare şi recuperare, acest fapt contribuind la prevenirea poluării mediului şi la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, spune deputatul doljean.

În prezent, în țara noastră, nu se reciclează decât un sfert din cantitatea de deșeuri. Acest lucru ne costă foarte mult din punct de vedere financiar, al securității naționale și sănătății populației. Instituțiile implicate trebuie să implementeze, cu prioritate, proiecte ce țin de extinderea infrastructurii existente. Avem nevoie să extindem acoperirea colectării separate în toate județele pentru a îndeplini obiectivele stabilite în Directiva-cadru privind deșeurile. Un exemplu de urmat în acest sens este Spania – prima țară din Uniunea Europeană care a impus ca o parte din deșeurile electrice și electronice să fie pregătite pentru reutilizare și nu reciclare sau incinerare. De exemplu, punctele de colectare au un spațiu dedicat bunurilor reutilizabile. Acest concept simplifică colectarea deșeurilor, de la câteva categorii, în doar două. Prima categorie este dedicată deșeurilor reutilizabile, adică cele din hârtie, plastic, sticlă, biologice iar a doua este destinată deșeurilor periculoase, care nu pot fi refolosite. Specialiștii spun că un asemenea sistem aduce economii de până la 50 la sută în bugetele locale ale primăriilor pe partea de gestionare a deșeurilor. În plus, după ce începi să colectezi selectiv, din banii care vin la buget poți crește angajările în domeniu îmbunătățind incluziunea social”, precizează parlamentarul.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ultimii ani, în județul Dolj, au fost realizate o serie de măsuri concrete în vederea colectării și prelucrării deșeurilor. Depozitul Ecologic Mofleni reprezintă cea mai mare investiție cu profil ecologic din zonă. Ultima celulă, inaugurată recent, are o suprafață de 13.000 de metri pătrați. Sunt tratate zilnic peste 2,7 milioane de kilograme de deșeuri provenite de la 5 milioane de locuitori. Depozitul este un exemplu de bună practică în domeniul managementului deșeurilor și ar trebui urmat de toate județele din România. Consiliul Județean Dolj derulează etapa a II-a din proiectul Sistemul de management integrat al deșeurilor din județ. Acesta este finanțat din fonduri europene și are ca obiective principale închiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiaşi şi Segarcea, construirea a patru staţii de transfer (Băileşti, Calafat, Dobreşti şi Filiaşi), a două staţii de compostare (Calafat şi Craiova) şi a unei staţii de sortare a deşeurilor (Craiova), precum şi asigurarea utilajelor specifice pentru gestionarea acestora. De asemenea, au fost achiziţionate 32 de autospeciale pentru colectarea şi transportul deşeurilor menajere, 3.906 containere de diferite capacităţi, 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural şi din oraşele Bechet şi Dăbuleni, precum şi furnizarea a 759 de containere îngropate destinate municipiului Craiova. Ne dorim ca astfel de proiecte să se extindă în toată țara iar pentru asta depunem eforturi în fiecare săptămână. Prin activitatea pe care o desfășurăm la Comisia pentru industrii și servicii, sperăm că municipalitățile vor analiza la rândul lor exemplele bune și vor da dovadă de disponibilitate pentru a se asigura un program de gestionare cât mai eficient în domeniu. Așa cum am întâlnit în municipalități din Spania, Italia, Franța și Germania”, încheie Florinel Stancu.

Politica