luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

VIDEO/ De sezon: Înot şi plimbări cu barca pe străzile Craiovei

Craiovenii au făcut haz de propriul necaz în ultimele zile. Ploile au inundat mai multe zone din oraş, iar strada de sub podul din Bariera Vâlcii a devenit un adevărat lac astfel că unii dintre craioveni au ieşit la plimbare cu barca, iar alţii au făcut sărituri în apă.

cover 1

În realitate, Craiova ultimelor zile a fost una tristă. Canalizarea oraşului nu a făcut faţă cantităţii de precipitaţii căzute şi mai multe zone din oraş au fost inundate. Atât cele care de obicei se inundă, cât şi unele în care până acum nu au fost astfel de probleme. Cum s-a întâmplat acest lucru şi de ce rămâne ca Primăria Municipiului să răspundă.

Zona de sub podul din Bariera Vâlcii s-a transformat în fiecare seară într-un lac. Craiovenii care au avut puterea de a face haz de necaz au ieşit la plimbare cu barca, iar unii au făcut sărituri de la înălţime în apă. Zona a fost necirculabilă, iar maşina unui craiovean a ajuns sub apă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

https://www.facebook.com/90ktn/videos/1824613540928676/

Aceasta nu a fost singura zonă cu probleme. Inundaţii au fost şi în zona Pod Electro şi chiar la kilometrul zero al Craiovei. Autorităţile au intervenit în fiecare seară, dar nu au făcut nimic pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple.

Ne confruntăm cu situații de urgență în pasajul din Bariera Vâlcii unde intervin echipe de la Poliția locală, Poliția rutieră și Compania de apă. Așteptăm în acest moment și intervenția ISU pentru că apa depășește 2.5 metri iar resturi vegetale blochează scurgerile din canale. La Consul a început să se circule dificil motiv pentru care rugăm șoferii să aleagă rute ocolitoare. La KM 0 (sub pasajul suprateran) ploaia deja a încetat, în curând se va circula normal”, spunea, joi seara, primarul Craiovei Mihail Genoiu.

Apa a intrat şi în casele unor craioveni, pompierii fiind solicitaţi să intervină. De asemenea, în urma furtunilor, echipajele ISU Dolj au fost trimise pentru a degaja mai mulţi copaci căzuţi fie pe maşini, fie pe străzi.

Alunecare de teren în Craiova

Pe lângă inundaţii, precipitaţiile căzute în Craiova au provocat şi o alunecare de teren, în zona Consul. O construcţie s-a surpat în apropiere de casele oamenilor. S-a întâmplat într-o zonă în care un dezvoltator imobiliar urma să construiască un bloc de locuinţe. 
Locuitorii din zonă s-au speriat şi spun că atenţionaseră deja autorităţile că ar putea fi probleme cu construcţia.

Stăteam de vorbă cu un vecin şi am auzit un zgomot puternic. Terenul s-a surpat, iar eu m-am speriat şi am luat-o la fugă. Nu mai suntem deloc în siguranţă în momentul de faţă. Cei care s-au apucat să construiască chiar lângă noi un bloc nu au consolidat bine terenul şi s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Bine că nu a avut loc o nenorocire pentru că în zonă sunt copii şi se joacă tot timpul“, a spus o femeie.

Un alt locatar a completat-o: „În momentul în care au început construcţia noi i-am avertizat că solul este nisipos şi există pericol de surpare şi ne-au tratat cu dezinteres şi au continuat să sape până la limita de propietate şi s-a adâncit, iar în final vedeţi ce s-a întâmplat“

În schimb, dezvoltatorul imobiliar afirmă: „Acum dacă a căzut un pic din colţul ăla şi a fugit pământul de sub el şi era normal să cadă pentru că nu avea niciun sprijin terasa care a căzut. Adâcimea este făcută ca la carte, dar le-am spus vecinilor de acolo că o să refac tot ce s-a intamplat şi nu îi las în pagubă cu niciun ban“.

Inspectoratul de Stat în Construcţii ar urma să stabilească dacă s-au respectat măsurile de siguranţă în construcţia noului bloc.

Probleme şi în judeţ

Ploile şi vântul puternic au făcut probleme şi în judeţ. În noaptea de vineri spre sâmbătă, proprietarii a 24 de gospodării din comuna Dobreşti, au fost la un pas de a fi inundate. Nivelul apei a două bălţi din zonă a depăşit digurile. Autorităţile locale şi echipajele ISU au lucrat continuu pentru a preveni acest lucru. În Filiaşi şi Ciupercenii Vechi apa a inundat gospodăriile unor oameni, care au cerut sprijinul ISU. Pe de altă parte, în comuna Braloştiţa, autorităţile au luat decizia de a demola unele poduri pentru ca apa să nu inunde casele oamenilor.

Politica