luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Producătorii de legume-fructe și vie-vin din județ, informați despre importanța organizării lor în cooperative

Reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură au fost prezenți la Craiova, joi, pentru a le explica producătorilor din sectorul legume-fructe și vie-vin cât de important este să se asocieze și care sunt avantajele acestor forme de organizare. La eveniment au participat autoritățile județene, prefectul și subprefectul de Dolj, directorul APIA Dolj, directorul Direcției pentru Agricultură Dolj, o parte dintre producătorii agricoli doljeni și primarii din județ.

Mesajul comun al reprezentanților instituțiilor implicate în campania de informare privind importanța constituirii acestor cooperative sau grupuri de producători din sectorul de legume-fructe și vie-vin este acela ca cei care fac astfel de munci să depășească barierele mentale și temerile și să se asocieze. Avantajele nu sunt de neluat în seamă, pe lângă cele de ordin fiscal existând și cele de înlesnire a pătrunderii pe piață, îndeosebi în marile lanțuri de magazine din țară sau din străinătate. „Aceasta este o campanie de informare și ideea este foarte clară: este absolut necesar ca producătorii să se asocieze. Trebuie să înțelegem că procedând astfel este mult mai ușor să punem mâna pe proiecte cu finanțare europeană. Sunt foarte multe posibilități în acest sens și este păcat să nu profităm. Sunt subvenții, sunt măsuri care ajută pe linia dezvoltării, subvenționăm chiar și poliție de asigurare. Oamenii trebuie să înțeleagă, să treacă de acele bariere mentale și să se asocieze în cooperative, în grupuri de producători pentru că avantajele nu sunt puține”, a fost îndemnul directorului general adjunct al APIA, Constantin Bîrcă.

Scutiri la impozite și acces pe piață

Policlinica Buna Vestire Craiova

La rândul său, Cristina Fabian, reprezentantă a MADR, a punctat avantajele pe care le are această asociere a producătorilor, aducând în atenție stadiul în care se găsesc cooperativele din Dolj. „În ceea ce privește această asociere a producătorilor, în județul Dolj lucrurile s-au mișcat destul de încet, dar totuși vorbim, la ora actuală de 11 cooperative. Dintre acestea, opt sunt funcționale și trei în curs de organizare. În ceea ce privește avantajul acestor cooperative, în primul rând este cel ce ține de latura fiscală. Apar scutiri la plata impozitelor și a anumitor taxe, apoi este mai ușor să acceseze fonduri și, pe lângă acestea, să nu uităm de accesul pe piață. Am discutat zilele trecute, la Minister, despre problema cu marile lanțuri de magazine. Mai exact, s-a adus în atenție faptul că acestea nu preiau marfa producătorilor. Vă asigur că Ministerul Agriculturii face tot posibilul în a facilita această legătură. În urma discuțiilor avem promisiuni de la supermarket-uri că vor prelua marfa și mă refer acum la tomate, pentru că aici este o mare problemă”, a explicat Fabian.

Fără probleme la plăți

Directorul APIA Dolj, Sorin Răducan, a adus și el în atenție faptul că instituția pe care o reprezintă derulează o serie de programe de plăți, că există astfel de pârghii de dezvoltare, financiar vorbind, doar că trebuie făcute demersuri în acest sens. La nivelul județului nu sunt probleme cu plata cererilor depuse spre finanțare, pe diferite măsuri, ci dimpotrivă lucrurile stau foarte bine. „99,85% dintre fermierii care au depus solicitări de finanțare și-au primit banii. Mai sunt foarte puține dosare în lucru, mici aspecte de clarificat, dar totul se va rezolva. Avem 36.000 de cereri venite, situându-ne pe locul al II-lea pe țară, din acest punct de vedere, iar ca suprafață ocupăm locul al IV-lea, după Timiș, Constanța și Teleorman”, a precizat Răducan.

Supraproducție de tomate în Dolj, relația cu supermarket-urile deficitară

Dacă APIA asigură partea legată de plăți, până să ajungă acolo, producătorii au nevoie de consultanță pentru a înțelege și conștientiza, în final, că munca pe cont propriu, pe suprafețe mici de teren nu se mai justifică. Această parte de informare intră în sfera de activitate a Direcției pentru Agricultură Dolj, specialiști ai instituției organizând o serie de întâlniri cu acest scop. „Agricultura din județul Dolj este mult mai puternică decât o arată cifrele. Suntem în forță, în tot județul, iar această forță o menținem și o transmitem mai departe dacă noi, cei care reprezentăm instituțiile statutului, asigurăm buna funcționare a programelor. La nivelul județului Dolj, sunt 11 cooperative, opt funcționale și trei în lucru. În luna august vom avea și primul grup de producători. Nu spunem că nu avem probleme, dar nu asocierea este cel mai mare necaz al nostru. Relația cu marile lanțuri de magazine este marea problemă. În Dolj avem supraproducție de tomate, de exemplu. Anul a fost unul foarte bun, dar din păcate legătura cu supermarket-urile este deficitară încă” a menționat Adrian Popa, directorul Direcției pentru Agricultură Dolj.

Cineva pune bețe în roate acestor oameni care muncesc și produc”

O altă mare problemă a producătorilor ține de o cerință ANAF. Mai exact, pentru faptul că muncesc pământul și că obțin venituri din comercializarea produselor obținute, aceștia trebuie să depună o declarație în format electronic. Cum mai niciunul nu este familiarizat cu mediul on-line, necazurile nu întârzie să apară. „Mai nou, pentru aceste declarații de venit, cei de la ANAF cer ca ele să fie depuse on-line. Dacă ei cred că producătorii pot accesa aceste programe, că se descurcă în utilizarea calculatoarelor sau al oricărui dispozitiv, fac o mare greșeală. Cineva pune bețe în roate acestor oameni care muncesc și produc. Nu știu ce să mai cred. Chiar și primăriile dacă intervin și îi ajută, pentru orice parolă trebuie deplasare personală la ANAF, în Craiova. Este absurd”, a conchis Popa.

Politica