luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Peste 38.000 de locuri disponibile în învăţământul profesional

Prima etapă dedicată înscrierii absolvenţilor claselor a VIII-a în învăţământul profesional de stat şi în învăţământul dual, în anul şcolar 2018 – 2019, se va desfăşura în zilele de 15, 18 şi 19 iunie, fiind alocate 38.345 de locuri la nivelul întregii ţări în peste 700 de unităţi de învăţământ.

Potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale sunt 38.345 de locuri pentru învăţământul profesional existente la nivelul întregii ţări, dintre care 5.542 de locuri sunt alocate învăţământului dual.

Unităţile de învăţământ,  peste 700,  cu ofertă educaţională pentru învăţământul profesional şi dual vor afişa lista candidaţilor înscrişi pe 19 iunie.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În situaţia în care se organizează preselecţie la unele calificări, unităţile de învăţământ respective vor afişa şi procedura de preselecţie. De asemenea, unităţile care organizează probe eliminatorii pentru admiterea în învăţământul dual vor afişa şi graficul derulării acestora, pentru fiecare calificare profesională.

Proba de preselecţie sau proba eliminatorie, după caz, se desfăşoară în zilele de 20 şi 21 iunie, rezultatele fiind afişate în 21 iunie, precizează MEN.

În cazul în care numărul celor admişi în urma preselecţiei este mai mare decât numărul locurilor existente va fi organizată o probă suplimentară de admitere în perioada 25 – 29 iunie. Modul de organizare şi desfăşurare a probei suplimentare de admitere, modelele de subiecte şi baremele de evaluare şi notare, durata probei suplimentare de admitere, respectiv modul de organizare şi desfăşurare a contestaţiilor sunt stabilite de unitatea de învăţământ profesional.

Candidaţii respinşi în faza de preselecţie vor putea opta în zilele de 21 şi 22 iunie pentru alte unităţi de învăţământ cu ofertă disponibilă.

Amintim că, elevii înscrişi la învăţământul profesional beneficiază de o bursă profesională de 200 lei lunar, de la bugetul de stat, iar cei de la învăţământul dual vor avea o bursă de minimum 400 lei lunar (200 lei de la bugetul de stat şi minimum 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică).

Politica