Mai mulţi elevi şi dascăli din judeţul Olt au participat, miercuri, la un eveniment organizat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, organizat în cadrul Campaniei „Informare acasă, siguranţă în lume”, desfăşurat în amfiteatrul Colegiului Naţional „Ion Minulescu” din Slatina. Cei prezenţi au aflat despre riscurile la care se pot expune atunci când merg să lucreze sau să studieze în străinătate şi ce au de făcut pentru a se proteja.
La eveniment au fost prezenţi subsecretarul de Stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Victor Ionescu, inspectorul şcolar general al ISJ Olt, Adrian Bărbulete, şeful AJOFM Olt, Constantin Cîtu, inspectorul şef al ITM Olt, Cristian Ungureanu, directorul DGASPC, Rădiţa Piroşca, şi directorul USAMV Slatina, Victor Tiţa.
„Sub patronajul Guvernului României, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni organizează campania «Informare acasă, siguranţă în lume». Vrem să mergem în fiecare judeţ din ţară, în acest moment avem parcurse aproximativ 20 de judeţe, iar astăzi am ajuns în Olt, la Slatina. Pe scurt, dorim să informăm tinerii până în 35 de ani, în principal, cu privire la riscurile la care aceştia se pot expune atunci când merg afară, mai puţin informaţi sau neavând cunoştinţe de bază fie atunci când călătoresc să muncească, fie pentru a studia”, a explicat Victor Ionescu.
Reprezentantul ministerului i-a sfătuit pe cei prezenţi să nu mai depindă exclusiv de informaţiile găsite pe internet ci să se informeze din surse oficiale.
„În primul rând, ei îşi iau foarte mult informaţia din online. Ar trebui să o verifice puţin mai mult, iar noi ca şi minister, şi inclusiv Ministerul Afacerilor Externe, avem trecute pe site-urile noastre şi promovăm partea legislativă pentru a şti ce trebuie să facă atunci când ajung afară. Indiferent de ţară, trebuie să ia legătura cu consulatele României, cu ambasadele României, să anunţe că sunt acolo. Eventual, e bine să anunţe şi în ţară, să lase adresele celor din familie sau prietenilor, tocmai ca în cazul în care se întâmplă ceva, să ştie de unde să-i poată contacta, iar autorităţile să poată să-i ajute”, a mai afirmat Ionescu.
La rândul său, Adrian Bărbulete a vorbit despre importanţa campaniei care a ajuns şi în judeţul Olt.
„Participăm la o campanie derulată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Celor care vor să-şi desfăşoare activitatea în afara ţării fie la muncă sau la studii li se vor explica obligaţiile, riscurile, avantajele şi tot ceea ce are legătură cu aceste lucruri. Consider că este o campanie utilă. Ca să reuşeşti să-ţi stabileşti nişte priorităţi trebuie să fii informat. Este prima campanie de acest fel care are loc la iniţiativa Ministerului pentru Românii de Pretutindeni”, a afirmat el.
Bărbulete a adăugat că informaţiile din cadrul campaniei „Informare acasă, siguranţă în lume” vor fi diseminate şi în cadrul orelor de dirigenţie.
„Luăm în calcul diseminarea de astfel de informaţii şi la orele de dirigenţie. Doamna inspector Luminiţa Floricel, care se ocupă de compartimentul Activităţi Extraşcolare din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt va disemina informaţiile pentru toţi elevii din judeţ”, a conchis Adrian Bărbulete.