luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Pacienții din Târgu Jiu, navetiști pentru investigații RMN. Unicul aparat, defect de două săptămâni

Singurul computer tomograf al Spitalului Județean de Ugență din Târgu Jiu este defect, pacienții fiind nevoiți să ajungă în Craiova pentru a efectua investigații de imagistică medicală la un astfel de aparat. Situația durează de aproximativ două săptămâni, defecțiunea fiind una majoră iar reparația de durată, după cum anunță conducerea unității medicale. Vestea bună vine de la administrația județeană, șeful Consiliului Județean Gorj menționând că noul aparat de RMN, promis de Ministerul Sănătății, ajunge în Gorj în data de 6 iunie. Tot legat de aparatură, se pare că deși sunt secții unde echipamentul este unul modern, medicii sunt depășiți și refuză să îl folosească.

Pentru a repara actualul aparat de RMN este nevoie de o piesă care trebuie adusă din străinătate. Este vorba de un tub, care a fost schimbat ultima dată în 2015.

„S-a defectat în data de 24 mai. S-a dus tubul radiologic al aparatului și nu mai merge. A trebuit să facem o comandă, trebuie să fie adus din Germania. Ne costă undeva la 340 mii lei. Trebuie adus, pus, obținută iar autorizație de la Compania Națională pentru Controlul Activităților Nucleare. Durează o lună. Am făcut în regim de urgență, și în funcție de disponibilitatea ambulanțelor, o colaborare cu firma Prima Medical din Craiova. Încercăm să asigurăm numai ce este în regim de urgență, adică cei cu traume care necesită investigații la tomograf, pentru restul ne descurcăm aici, cu RMN, cu programări. Nu sunt nici atâtea ambulanțe, nu poți să duci 2 persoane cu accident vascular cerebral. Numai câte unul”, a declarat Gigel Capotă. Aparatul RMN nou nu este încă disponibil la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Cosmin Popescu, şeful Consiliului Judeţean Gorj, a precizat că în data de 6 iunie acesta va fi pus în funcţiune.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

Medicii, depășiți de echipamentele moderne

O altă problemă la spitalul târgujian este legată de faptul că medicii refuză să folosească anumite aparate achiziționate cu fonduri europene. Din această cauză, managerul a luat decizia de a căuta cadre medicale, din exteriorul unității spitalicești, care să știe să utilizeze echipamentele respective. „Aparatura din Ambulatoriu este pe fonduri europene. Eu mi-am luat toate măsurile să găsesc medici cu competențe și să le punem în funcțiune pe toate. Aparatele nu sunt folosite la capacitatea pe care mi-aș dori-o eu. Atunci a trebuit să am mai multe ședințe în Comitetul Director. Am luat o măsură foarte clară. Eu nu mai accept că nu vrea X sau că nu vrea Y. De exemplu, pe aparatura medicală de la Cabinetul Neurologie o să aduc un medic tânăr să lucreze pe ea. Unde nu am medici cu competențe, aduc medici tineri”, a conchis Capotă.

Politica