Formația de călușari a Ansamblului folcloric „Hora florilor” din Osica de Jos a câștigat marele premiu al Concursului național „Călușul Românesc”, desfășurat la Slatina în perioada 30 mai – 2 iunie. Au fost acordate peste 110 premii la 14 secțiuni.
Ediţia cu numărul 20 a Concursului Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc” a început, miercuri, la Slatina, cu deja tradiţionalele demonstraţii făcute de copiii şi tinerii prezenţi la eveniment. Deschiderea propriu-zisă a avut loc la ora 19.00, pe Esplanada Slatina, când aproape 2.000 de copii au dansat într-un tablou coregrafic.
Dansatorii au parcurs liniile melodice specifice mai multor zone ale ţării, de la Banat, Maramureş, Moldova, Transilvania şi până la Oltenia. Treptat, fiecare formaţie s-a aşezat în aşa fel încât, la final, cei aproape 2.000 de copii au format numărul 100, pentru a marca Centenarul Marii Uniri sub sloganul „Când se joacă româneşte, România întinereşte”.
Dacă la prima ediţie a Concursului „Căluşul Românesc”, organizată în 1998, au participat în jur de 250 de căluşari, cei mai mulţi din judeţul Olt, la 20 de ani de la prima manifestare, numărul participanţilor a crescut enorm. În jur de 70 de ansambluri din judeţul Olt, formaţii din Arad, Brăila, Argeş, Gorj, Tulcea, Timiş, Maramureş, Botoşani, Covasna, Suceava, dar şi de peste hotare, din Slovacia şi Republica Moldova, au luat parte la ediţia din acest an.
Ajuns la cea de a XX-a ediţie, Concursul Naţional „Căluşul Românesc” s-a desfăşurat în perioada 29 mai – 2 iunie.