Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a participat în intervalul 23-26 mai 2018 la cea de-a 42-a ediție a Congresului Internațional al Academiei Româno – Americane de Științe și Arte (ARA), care s-a desfășurat la Cluj-Napoca.
În prima zi a congresului, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” a vernisat expoziția de afișe dedicată inaugurării „Bibliotecii Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu”. După deschiderea oficială a lucrărilor congresului, invitații și participanții au putut admira afișele reprezentând impresionanta donație făcuta de academicianul Basarab Nicolescu. Acest fond, care conține documente, lucrări bibliofile cu dedicații și autografe ale unor importanți oameni de cultură din exil, reprezintă nucleul viitorului Muzeu al Cărții și Exilului Românesc.
În cea de-a doua zi a congresului s-a desfășurat masa rotundă organizată de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, intitulată „Exilul românesc la confluența dintre trecut și viitor: de la un tezaur documentar la o viziune muzeografică”. La această masă rotundă, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, a prezentat viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc și file inedite din corespondența purtată de Horia Vintilă și Mircea Eliade, iar bibliotecarii participanți la congres au susținut prezentări ale operelor personalităților române plecate in exil: Cătălin Belu- „Prin biblioteca exilului spre muzeul exilului: etape parcurse și perspective”, Adela Calotă- „Finele unui proces? Exegeza lui Basarab Nicolescu asupra cazului Galileo Galilei”, Cristian Isvoranu- „Corneliu Șerban Popa – artistul care a însuflețit sticla”, Alina Pencea- „Victor Roman: o poveste a exilului în imagini și cuvinte”, Ramona Popescu- „Viziuni sculpturale din exil: Constantin Brâncuși” și Cristina Stancu- „Benjamin Fondane: destinul unui poet în exil”. Pe durata celor patru zile, reprezentanții Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” au participat la conferințe plenare, pe secțiuni, și au luat parte la dezbateri pe teme din domeniul tehnologiei, al artelor și al științei.
Academia Româno-Americană a fost înființată în anul 1975, în California, de un grup de intelectuali români stabiliți în Statele Unite ale Americii. În fiecare an, ARA organizează un congres care le oferă prilejul intelectualilor să își prezinte ideile și realizările în domenii diverse, de o importanță deosebită.
Ediția din acest an s-a desfășurat sub titulatura „ARA la Centenarul Marii Uniri” și a fost găzduită de prestigioasa Universitate Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.