luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Adjunctul procurorului general, la Slatina: „Cetăţeanul n-o să se întâlnească niciodată cu un ministru care ia mită. El se loveşte de funcţionarul de la ghişeu”

Adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, a fost prezent, marţi, la Slatina, la o conferinţă desfăşurată la Hotel Parc, în cadrul proiectului derulat de Direcţia Generală Anticorupţie „Etică organizaţională și integritate în MAI”.

La evenimentul de marţi au fost prezenţi, de asemenea, procurorul-şef al Parchetului Olt, Anca Anuţa, dar şi şefii IPJ, IJJ şi Şcolii de Poliţie Slatina, Ionuţ Sîrbu, Dorel Drejoi şi Cătălin Florescu.

În alocuţiunea susţinută în cadrul evenimentului, Licu a ţinut să-i felicite pe poliţiştii cu experienţă pentru că au rezistat, de-a lungul timpului, adăugând că pensionările în masă, de pe parcursul anului trecut, au făcut ca tinerii să nu mai aibă de unde să „înveţe meserie”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Meseria de poliţist este una foarte frumoasă, iar pe cei cu experienţă îi felicit pentru că au rezistat în această meserie pentru că, din păcate, în momentul de faţă, Poliţia Română trece printr-un fenomen – încerc să-mi găsesc cuvintele şi să nu fiu foarte dur – trece printr-o perioadă dificilă, cauzată în principal de plecările masive din sistem. În momentul în care ai foarte mulţi oameni cu experienţă care părăsesc sistemul, într-o perioadă foarte scurtă de timp, cei care sunt tineri şi intră în acest sistem nu mai au de la cine să înveţe. Şi noi, procurorii, şi dumneavoastră, poliţiştii trebuie, atunci când intrăm în această meserie, să învăţăm de la experienţă, de la cei care au trecut, în ani de zile, prin tot felul de greutăţi, prin tot felul de situaţii, prin tot felul de modificări legislative şi care, într-o formă sau alta, s-au întărit, au rezistat şi au învăţat. De aceea, apelul meu către cei tineri este să fiţi deschişi la ceea ce este bun, profitaţi de experienţa celor din jurul dumneavoastră”, a declarat Bogdan Licu.

Adjunctul procurorului general a mai spus că cea mai mare problemă a românului de rând nu este marea corupţie, ci mai degrabă faptele de corupţie săvârşite de funcţionari şi alte categorii similare.

Nu există ţară, în lumea aceasta, în care să nu existe corupţie. Peste tot există corupţie, dar atât timp cât corupţia este la un nivel suportabil şi nu afectează instituţiile statului, atunci şi ţara se dezvoltă, progresează, iar omul obişnuit nu simte corupţia. Cu toţii vedem, la televizor, în media, prezentate marile cazuri, marile dosare de corupţie, dar omul de rând, cetăţeanul, n-o să se întâlnească niciodată cu un ministru sau cu un parlamentar, sau cu un înalt magistrat, care ia mită. El se loveşte de funcţionarul de la ghişeu, de asistenta medicală, de portar, de învăţătoarea care favorizează un copil în detrimentul altuia pentru că părinţii sunt ce sunt sau există anumite relaţii. Or, dumneavoastră, deocamdată, la nivelul dumneavoastră de competenţă, luptaţi împotriva acestei mici corupţii. Vă loviţi de acest fenomen”, a mai spus procurorul Licu.

Pe de altă parte, adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, i-a sfătuit pe tinerii poliţişti prezenţi la eveniment să aibă grijă cu cine se întâlnesc şi în ce anturaj merg, subliniind că nu mai sunt cetăţeni obişnuiţi.

Bogdan Licu a subliniat faptul că pe lângă drepturile de care se bucură poliţiştii sau procurorii, există şi foarte multe obligaţii.

Aţi intrat într-un sistem, într-o instituţie frumoasă – meseria de poliţist este foarte frumoasă, ca şi meseria de procuror – în schimb, odată intrat în acest sistem, dobândiţi foarte multe drepturi. În acelaşi timp, corelativ, vin foarte multe obligaţii, iar în momentul în care ai devenit poliţist sau procuror nu mai eşti cetăţean obişnuit şi cei din jurul tău se aşteaptă să fii altfel decât ceilalţi. (…) Trebuie să devenim cu toţii nişte modele. Este greu, sunt vorbe mari, este delicat, dar trebuie să fiţi conştienţi că pentru cei din jurul dumneavoastră nu mai sunteţi cetăţeni obişnuiţi”, a declarat Licu.

Adjunctul procurorului general a adăugat că oamenii legii trebuie să aibă grijă şi în ce anturaj merg.

Trebuie să fiţi atenţi unde vă duceţi, cu cine vă întâlniţi, în ce anturaj mergeţi. Dacă tu, ca poliţist, ca procuror eşti filmat la o petrecere, care poate să fie nevinovată, unde este şi X sau Y, cercetat penal, poate chiar la unitatea dumneavoastră, sau în oraşul dumneavoastră, sau cu mari probleme de integritate, n-o să te creadă nimeni că ai ajuns acolo şi n-ai ştiut cu cine te întâlneşti. Băieţii se duc la sport sau la sală, vine X sau Y, ieşi cu el la un restaurant, n-o să te creadă nimeni că fiecare şi-a plătit consumaţia. Sau fetele, plecaţi la un shopping, ca fetele…”, a mai spus Bogdan Licu.

În perioada 29-31 mai 2018, în municipiul Slatina – Hotel Parc se desfăşoară proiectul „Etică organizaţională și integritate în M.A.I.”, sub motto-ul „Integritate pentru credibilitate”. Obiectivul este însuşirea de către angajaţii aflaţi la început de carieră a cunoştinţelor şi abilităţilor necesare dezvoltării unui comportament adecvat în asigurarea aplicării legii. Proiectul este organizat de DGA, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), Direcția Generală Management Resurse Umane prin Centrul Multifuncţional de Pregătire Schengen Buzău.

Proiectul este organizat la nivel regional, participanţii fiind din judeţele Olt, Dolj, Vâlcea, Giurgiu şi Teleorman.

Sunt instruiţi 20 de lucrători MAI, cadre ale unităţilor partenere, ce vor beneficia de experienţa profesională, a reprezentanţilor Parchetului General, Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, DGA, unităţi din judeţul Olt ale Poliţiei Române şi Jandarmeriei Române, profesori universitari, jurnalişti, istorici şi foşti poliţişti.

Politica