luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Târgul de ceramică „Cocoșul de Hurez” începe vineri

Târgul ceramicii populare românești „COCOŞUL DE HUREZ”, eveniment de primă mărime din calendarul anual al culturii naţionale, va avea loc anul acesta în perioada 1-3 iunie. Târgul găzduieşte în fiecare an, sub umbra stejarilor seculari din satul de vacanţă „Stejari”, festivalul culorilor şi compoziţiilor transpuse în lutul reînviat de mâinile fermecate ale meşterilor olari.

Veniţi din toate centrele active din ţară, olarii reușesc să contureze tablou complet al fenomenului olăritului contemporan. Acest fenomen atrage, an de an, mii de cunoscători şi admiratori ai autenticului românesc, ai tradiţionalului adus la nivel de artă, oameni care ştiu să distingă valoarea consacrată prin valorile certe ale artei populare şi tradiţiei multiseculare a acestui vestit meştesug.

Program bogat în activități

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit organizatorilor, din program nu vor lipsi, competiţia meşterilor în ceramică, degustarea produselor tradiţionale specifice zonei, un program de muzică populară şi un concurs de olărit pentru amatori. Cei mai buni dintre participanţi vor fi recompensați, așa cum se obișnuiește an de an.

Povestea târgului

Povestea Târgului de ceramică „COCOȘUL DE HUREZ” începe în vara anului 1971 pe malul batrânului Alutus, atunci când organizatorii Festivalului de folclor „Cântecele Oltului” au avut harul să adauge la această sărbatoare a cântecului, jocului şi portului popular, sărbătoarea lutului, a lutului care prinde viaţă în mâinile fermecate ale meşterilor olari. Începând cu 1974 (a IV-a ediție), Târgul este aşezat în vatra lui firească, la Horezu, locul unde se desfăşoară – Parcul de la stejarii seculari – oferind fiecărui participant spaţii pentru a-şi expune lucrările. Prin invitarea la târg a olarilor din celelalte centre românești, maghiare și săseşti, se realizează o foarte bună viziune de ansamblu a olăritului contemporan.

Noi și noi obiecte

Galeria de artă populară contemporană, ce funcţionează în sălile Casei de Cultură „Constantin Brâncoveanu” din Horezu, acumulează an de an „recolta valorică”, constituindu-se, asemenea Târgului, într-o corabie salvatoare a unui mesteşug multimilenar. La fiecare ediție se adaugă noi obiecte, donate de participanții la eveniment, actualizându-se astfel an de an tabloul evoluției ceramicii românești, mutațiile ce s-au produs în tehnica de prelucrare a lutului, diversificarea formelor, a motivelor și nu în utimul rând evoluția personalității artiștilor.

Politica