Baroul Dolj în colaborare cu Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților ADSA, a organizat, în data de 25 mai, la sediul Baroului Dolj, o conferință în cadrul căreia s-a pus în discuție impactul propunerilor de modificare a legilor justiției și a codurilor asupra activității avocaților. Evenimentul a fost moderat de avocatul Daniel Fenechiu, președinte al ADSA și vicepreședinte al Comisiei juridice de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României.
Potrivit avocatului Lucian Săuleanu, cel care este și decanul Baroului Dolj, participând la acest eveniment, avocații au discutat despre cum le influențează profesia toate aceste modificări legislative.
„Tema propusă a fost una de interes major pentru juriști. Un asemenea eveniment este binevenit în contextul controverselor și întrebărilor iscate de propunerile de modificare a legilor justiției și a codurilor. Conferința a oferit avocaților membri ai Baroului Dolj oportunitatea de a se angaja într-un dialog constructiv despre impactul efectiv al acestor modificări asupra profesiei. Un astfel de dialog cu cei care activează în acest domeniu era absolut necesar. Un lucru care chiar mă deranjează este faptul că a trecut și s-a votat în Camera Deputaților o Lege privind Registrul Național de Publicitate Mobiliară. Spun că sunt supărat întrucât avem de-a face cu o nouă limitare a activității avocaților. De-a lungul timpului, prin diverse legi, activitățile avocaților au fost reduse. Este vorba despre ceea ce se chema înainte arhiva electronică de valori mobiliare și din păcate observ faptul că înscrierile se fac de această dată nu unde dorește creditorul, ci au fost transferați către debitori și pe raza curților de apel din țară. Notarii încearcă să reducă activitatea avocaților. Este necesar să facem astfel de conferințe pentru a aduce în atenție nemulțumirile noastre și să ne mobilizăm și noi pentru a schimba ceva în ceea ce ne privește”, a precizat Săuleanu.
„Să reușim și noi să extindem portofoliul profesiei de avocat”
Daniel Fenechiu consideră, la rândul său, că notarii publici pot deveni un exemplu pentru lumea avocaturii, în sensul că și avocații pot face mai mult, colaborând, pentru a extinde portofoliul de activități.
„O astfel de discuție a fost foarte importantă. În finalul anului 2016, a existat o polemică serioasă în legătură ce ceea ce presa a numit superimunitatea avocaților. S-a discutat că avocații vor privilegii, că vor favoruri pentru ei, foarte puțini înțelegând că avocatul prestează un serviciu pentru client și în esență toate prevederile discutate atunci nu erau garanții ale dreptului la apărare, ci niște garanții ale cetățeanului care apelează la justiție. A fost momentul când am realizat că între lumea avocaturii și societate există o ruptură care greu va fi rezolvată. Singura manieră de rezolvare este dialogul și prezentarea cât se poate de clară a lucrurilor. De aceea este important să organizăm astfel de întâlniri, de conferințe. Anul 2018 ne-a adus în fața unei noi provocări, fiind din nou în fața unei situații când lumea avocaturii nu reușește să se facă înțeleasă. Dialogul este singura cale de promovare și astfel am început întâlniri în cadrul cărora să prezentăm anumite lucruri din legislație și cerem punctul de vedere al confraților. În prezent, vocea avocaților în Parlamentul României este mai slabă decât vocea notarilor, de aceea a și trecut acea lege despre care vorbea domnul Săuleanu. Ce ne dorim noi, de fapt?! Ca și profesia de avocat să urmeze traiectul unde notarii ne-au dat un exemplu, o lecție, și crescând solidaritatea profesională să reușim și noi să extindem portofoliul profesiei de avocat, să redevenim ce a fost avocatura cândva”, a explicat Fenechiu.
Asociația pentru Dialog și Solidaritate a Avocaților (ADSA) este o asociație înființată în anul 2011, din dorința unui grup de avocați de a localiza și centraliza cele mai importante probleme cu care se confruntă profesia, în vederea identificării de soluții și demersuri colective, precum și în vederea stabilirii și dezvoltării legăturilor socio-profesionale și interumane, atât între membrii asociației cât și între aceștia și alți avocați ce împărtășesc aceleași idealuri.