sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Nemții de la Wielputz Automotive au pus piatra de temelie a fabricii de la Craiova

O firmă nemțească își va deschide porțile la Craiova, exitând mari șanse ca activitatea să demareze chiar din toamna acestui an. Cu o vechime de peste 100 de ani, Wielputz Automotive este una dintre cele mai importante companii de componente auto din Europa, reprezentanții acesteia luând în calcul, pentru dezvoltarea afacerii, oportunitățile oferite de către autoritățile județene și locale. Fabrica va funcționa în Parcul High Tech Industry Park Craiova, fiind anunțate, până la finele lui 2019, 300 de locuri de muncă, pentru ca după cinci ani pragul să ajungă la 500. Firma Wielputz și-a propus să investească la Craiova circa 10 milioane de euro, aceasta fiind prima investiţie pe plan extern a companiei.

Joi, reprezentanții Wielputz Automotive au anunțat demararea lucrărilor de execuție a halei unde vor fi fabricate compenente auto, de la sisteme simple, îndoire fire de metal, până la sisteme de alimentare sau răcire high-tech pentru motoarele de combustie. Clienţii principali ai companiei sunt firme recunoscute la nivel mondial, respectiv: Volkswagen, BMW, General Motors, inclusiv, Ford.

Școlarizare în Germania, lucru în două schimburi, prioritate pentru femei

Policlinica Buna Vestire Craiova

Directorul Wielputz Automotive-sediul Craiova, Dieter Hallabrin, a menționat că dacă nu apare nicio problemă în ceea ce privește graficul lucrărilor, activitatea va demara în septembrie. Există deja personal trimis la școlarizare în Germania, certitudinea fiind că până la finele acestui an 60 de doljeni vor avea un loc de muncă. După cinci ani de activitate, există șanse ca numărul posturilor să ajungă la 500 și volumul total al investițiilor la 10 milioane de euro. Hallabrin a dat asigurări că fabrica va fi una modernă, iar locurile de muncă vor fi sigure. Se va lucra în două schimburi și se intenționează în special angajarea femeilor. La Craiova va fi un punct central unde firma va porni dezvoltarea noilor produse, după cum a mai anunțat Hallabrin.

Facilitățile pentru investitori, expuse de ministrul Muncii

Prezent la evenimentul de lansare a lucrărilor de realizare a obiectivului a fost și ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu. Aceasta a evidențiat susținerea și facilitățile de care pot beneficia investitorii care se instalează în România, atât din partea statului, cât și a autorităților locale.

Este o plăcere deosebită să particip la evenimentul care marchează începerea construirii unei fabrici într-un parc industrial pe care l-am gândit în direcția unei dezvoltări rapide. Compania Wielpütz va fi, probabil, beneficiara unui ajutor de minimis în prima etapă, având în vedere faptul că nivelul investiției este, deocamdată, sub limita de la care pot fi acordate ajutoarele de stat, în valoare de 10 milioane de euro pentru fiecare fabrică înființată, însă nu este exclus ca proiectul dumneavoastră să depășească acest prag în etapa ulterioară. Veți putea beneficia, cu certitudine, de stimulentele pentru angajarea șomerilor. Ministerul Muncii și Justiției Sociale are deja în derulare demersul privind ucenicia, iar directorul acestei noi fabrici, Dieter Hallabrin, a fost prezent la dezbaterea pe care am organizat-o luna trecută la Craiova, cu participarea angajatorilor și cu primarii din toate localitățile județului Dolj. În acest context, am anunțat faptul că, din finanțarea europeană obținută, statul asigură plata salariului minim pe economie pentru angajarea oricărei persoane necalificate, indiferent de vârstă, dacă angajatorul acceptă ca aceasta să fie formată la locul de muncă, iar la finalul unei perioade cuprinse între 1 și 3 ani să asigure certificarea de ucenic. O altă inițiativă, care urmează să fie expusă în perioada imediat următoare, prevede că, la realizarea unei investiții într-o zonă cu o rată a șomajului peste medie, întreprinzătorul va putea beneficia de ajutor de stat, ceea ce cred că este, iarăși, o veste foarte bună. Aspectele care conturează profilul atractiv al țării noastre, din perspectiva economică, includ o administrație care manifestă deschidere către investitori, asistența acordată tuturor întreprinzătorilor pentru a parcurge cât mai facil circuitele birocratice, dar și un mediu fiscal prietenos. Printre acești factori, unul nu trebuie să se mai regăsească: forța de muncă ieftină. La nivel național, am trecut de la provocarea pe care o reprezenta șomajul la o problemă reală a lipsei forței de muncă. Tocmai de aceea, statul a inițiat o serie de măsuri în acest sens, între care și susținerea financiară pentru orice persoană necalificată care își face ucenicia la locul de muncă. Desigur că așteptările noastre sunt ca salariul minim astfel acordat să fie completat și de investitori cu o sumă de bani, pentru a începe să ne apropiem de media europeană în domeniul salarizării”, a declarat Lia Olguța Vasilescu.

Susținerea creării locurilor de muncă, obiectivul CJ Dolj

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile i-a asigurat pe investitori de faptul că vor fi mereu sprijiniți de administrația județeană. „Joi, prima companie a demarat construirea unei unități de producție în High-Tech Industry Park. Sperăm ca acest început să fie unul de bun augur și ne bucurăm că ați ales Craiova pentru realizarea investiției dumneavoastră. În ianuarie, atunci când semnam contractul, ne anunțați că în luna mai veți începe lucrările și iată că, patru luni mai târziu, angajamentul este onorat. High-Tech Industry Park a început cu o suprafață de 24 de hectare, pusă la dispoziție de Consiliul Județean Dolj. Vom ajunge în curând la aproape 36 de hectare și îmbucurător este faptul că 83 la sută din terenurile oferite inițial investitorilor sunt deja închiriate. Sunt 28 de companii care au semnat contracte de închiriere sau de superficie și prima dintre ele începe de astăzi să lucreze la realizarea unei hale de producție. Știu că aveți un proiect de anvergură, că v-ați propus să ajungeți la 500 de angajați după primii 5 ani, iar pentru noi, pentru CJ Dolj, obiectivul principal a fost tocmai de a susține crearea locurilor de muncă. Aproape 1.500 de posturi se estimează, la acest moment, că vor genera investitorii care deja s-au instalat în HTIP, iar alte peste 1.500 au fost create pe parcursul funcționării primei platforme economice, Parcul Industrial Craiova, aflat acum la capacitate maximă și pentru extinderea căruia încercăm să obținem alte 20 de hectare. Vă aflați în vecinătatea unei investiții emblematice a Consiliului Județean Dolj, Aeroportul Internațional Craiova. Știm că acest element al infrastructurii de transport a contat în alegerea dumneavoastră, după cum a contat și faptul că există o cursă aeriană directă către Köln, localitate în vecinătatea căreia se află sediul companiei Wielpütz. Avem convingerea că relevant a fost, în egală măsură, și faptul că proiectul de realizare a drumului expres Craiova – Pitești se află în faza licitațiilor publice și, imediat după încheierea acestei etape, va începe construirea lui. De asemenea, și compania Ford a anunțat, în urmă cu două zile, extinderea capacităților de producție la Craiova, cu un nou model, și cunoaștem faptul că infrastructura de transport reprezintă o cerință prioritară. Vă doresc mult succes și vă asigur, încă o dată, de întreaga deschidere și susținere din partea Consiliului Județean Dolj”, a menționat Vasile.

Atragerea investitorilor, prioritate pentru Primăria Craiova

Și primarul Craiovei, Mihail Genoiu, i-a asigurat pe reprezentanții firmei de susținere din partea autorităților locale. Primăria Craiova a emis deja certificatul de urbanism, după obținerea avizelor necesare luând startul lucrările de construcție efective. „Vă spun bine ați venit în orașul nostru. După prima discuție eram sigur că veți rămâne în Craiova. Peste 300 de locuri de muncă vor fi create într-o primă fază, urmând ca în următorii ani locurile de muncă să se dubleze. Suntem convinși că odată cu realizarea noii mașini anunțată de FORD, va crește și productivitatea firmei Wielputz Automotive și, implicit, numărul locurilor de muncă din fabrică. Continuăm astfel să arătăm că atragerea marilor investitori rămâne una dintre prioritățile Primăriei Craiova. Este o firmă de familie și știm că așteptările celor care reprezintă această companie sunt legate, în principal, de deschiderea autorităților locale și de găsirea unui mediu prietenos. Pe ambele le-ați găsit aici. Vă veți simți în Craiova ca acasă”, i-a asigurat Genoiu pe reprezentanții Wielputz Automotive.

Craiova, un oraș care începe să devină unul industrial”

Prefectul județului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, se declară mulțumit de faptul că municipiul Craiova face pași fermi în drumul către un oraș industrial. „Bine ați venit în județul nostru și în municipiul Craiova. Mă bucur că am participat la punerea pietrei de temelie la această nouă fabrică. Este un semn bun, este un lucru nemaipomenit pentru Craiova, un oraș care începe să devină unul industrial. Acum că am lansat lucrările de realizare a acestei prime fabrici, aștept cazmaua pentru cea de-a doua. Vă doresc mult succes și sunt convins că veți reuși să dezvoltați ceea ce demarați acum în orașul nostru”, a fost mesajul prefectului de Dolj.

La evenimntul de joi au mai participat viceprimarii Adrian Cosman și Stelian Bărăgan, administratorul public al municipiului, Sorin Manda, administratorul public al județului Dolj, Cosmin Durle, directorul general al HTIP Craiova, Constantin Mitriță, compania germană fiind reprezentantă de Hans Schultes și de Dieter Hallabrin, Plant Manager Craiova.

Politica