În primele trei săptămâni din luna mai, echipe mixte de control formate din inspectori de muncă cu atribuții în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă au efectuat nu mai puțin de 77 de acțiuni de control la obiective din Craiova și împrejurimi în care se desfășurau activități de construcții. Cu această ocazie au fost depistate o serie de nereguli, inspectorul șef al ITM Dolj, Cătălin Mohora, semnalând faptul că în acest domeniu de activitate, așa cum și în agricultură se întâmplă, încă sunt probleme ce țin de formele legale de muncă sau de echipamente.
Cele mai multe neconcordanțe sunt întâlnite în cazul construcțiilor mici, după cum a anunțat Mohora. „În domeniul relațiilor de muncă au fost depistate 22 persoane ce desfășurau activitate fără a avea contract individual de muncă pentru 13 angajatori. Pentru utilizarea muncii nedeclarate precum și pentru alte deficiențe constatate inspectorii de muncă au aplicat 23 sancțiuni contravenționale, din care 16 amenzi, în valoare de 325.000 de lei. Dintre cele mai frecvente deficiențe enumerăm: neîncheierea CIM în formă scrisă, transmiterea cu întârziere în Revisal a modificărilor la contractele de muncă, absența copiilor de pe CIM ale lucrătorilor de la locul respectiv de muncă, nepunerea la dispoziția inspectorilor de muncă a documentelor solicitate în timpul controlului, neinstruirea sau instruirea necorespunzătoare a lucrătorilor, echipamente de muncă neconforme, nepurtarea echipamentului individual de protecție”, se arată într-un comunicat de presă al ITM Dolj.
Schele neconforme și stivuitor tras pe dreapta
Pentru șapte schele neconforme, inspectorii de muncă au dispus în două cazuri oprirea din funcțiune a schelei, iar pentru celelalte cinci situații au dispus sistarea activității respectivelor puncte de lucru. De asemenea, pentru deficiențele constatate la un motostivuitor, ce puneau în pericol securitatea lucrătorilor deservenți, s-a dispus oprirea din funcțiune a acestuia. În domeniul securității și sănătății în muncă, inspectorii de muncă au dispus 83 de măsuri de remediere a deficiențelor constatate, și au aplicat 74 de sancțiuni contravenționale, din care 20 amenzi, în valoare de 150.000 lei.