luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Congresul ARA a ajuns la cea de-a 42-a ediție

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” participă în perioada 23-26 mai 2018 la cea de-a 42-a ediție a Congresului Academiei Româno-Americane de Științe și Arte (ARA), care va avea loc la Cluj-Napoca. Ediția de anul acesta, cu o însemnătate deosebită pentru țara noastră, se desfășoară sub titulatura „ARA la Centenarul Marii Uniri” și va fi găzduită de prestigioasa Universitate Babeș-Bolyai.

În cea de-a doua zi a evenimentului, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează o masă rotundă cu tema „Exilul românesc la confluența dintre trecut și viitor: de la un tezaur documentar la o viziune muzeografică”, care va fi coordonată de managerul bibliotecii, Lucian Dindirică. La această masă rotundă, bibliotecarii vor susține prezentări despre viața și opera unor personalități române din exil, precum Mircea Eliade, Horia Vintilă, Corneliu Șerban-Popa, Basarab Nicolescu, Victor Roman, Benjamin Fondane sau Constantin Brâncuși, prezentări bazate pe documente din arhivele personale care se vor regasi în viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc. Totodată, cu acest prilej, va fi vernisată și expoziția de afișe „Inaugurarea Bibliotecii Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu”.

Suntem onorați de invitația primită din partea Academiei Româno-Americane de Științe și Arte. Ne bucurăm în mod special de faptul că vom organiza o masă rotundă, în cadrul căreia vom prezenta materiale aflate în „Biblioteca Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu”, o secție unică în lume ca importanță și relevanță. De altfel, lucrările și toate celelalte materiale donate de academicianul Basarab Nicolescu reprezintă nucleul viitorului Muzeu al Cărții și Exilului Românesc, cărora li se vor adăuga cele 28 de dosare din pachetul Mircea Eliade, precum și fondurile Dan Berindei, Dinu C. Giurescu, Ileana Vulpescu, Vintilă Horia, Leonid Mămăligă, Paul Barbăneagră, Cicerone Poghirc, Șerban-Viorel Stănoiu, Șerban Popa. Pentru noi este o mare realizare înființarea acestui muzeu și ne bucurăm  nespus să prezentăm proiectul nostru distinselor personalități care vor participa la acest eveniment deosebit pentru mediul academic și științific. Îi mulțumim doamnei prof. univ. dr. Ruxandra Vidu, președintele Academiei Româno-Americane de Științe și Arte, pentru invitația de a lua parte la cea de-a 42-a ediție a congresului.”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Printre invitații ediției din acest an a Congresului Internațional al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe se află președintele Academiei Române, acad. prof. Ioan-Aurel Pop, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă și prorectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Ioan Bolovan.

Pe durata celor patru zile, invitații vor participa la conferințe plenare, pe secțiuni, și vor lua parte la dezbateri în cadrul cărora vor fi prezentate idei revoluționare din domeniul tehnologiei, al artelor și al științei. „Congresul ARA a constribuit de peste patru decenii la dezvoltarea și promovarea științifică a României la nivel mondial, la promovarea culturii și limbii române în lume și aduce în prim-planul vieții academice internaționale rezultatele remarcabile ale elitei intelectuale românești în diaspora. În fiecare an, Congresul ARA reunește experți din diferite domenii ale artei și științei, oferind un afiș-forum academic cu un aport remarcabil din domeniile: lingvistică, literatură, medicină, muzică, fizică, politică, științe aplicate, inginerie, filosofie, teologie. Congresul ARA este un eveniment academic unic, ce creează cadrul pentru dezvoltarea colaborărilor internationale între românii de pretutindeni”, a subliniat președintele ARA, prof. univ. dr. Ruxandra Vidu.

Academia Româno-Americană a fost înființată în anul 1975, în California, de un grup de intelectuali români stabiliți în Statele Unite ale Americii. În fiecare an, ARA organizează un congres care le oferă prilejul intelectualilor să își prezinte ideile și realizările în domenii diverse, de o importanță deosebită.

Politica