vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Protest al profesorilor în Piaţa Prefecturii. Sindicaliştii acuză că s-a încercat boicotarea mitingului

Peste o sută de profesori au ieşit, joi, la prânz, în Piaţa Prefecturii din Craiova pentru a-şi exprima nemulţumirile legate, în principal, de salarizare. Deşi iniţial sindicaliştii primiseră autorizaţie pentru protest, ieri după-amiază reprezentanţii Primăriei Craiova s-au răzgândit, spun liderii sindicali, care acuză şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj că a încercat boicotarea mitingului.

Liderul Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj, Constantin Rada, a prezentat presei şi adresa primită ieri de la Serviciul Imagine al Primăriei Craiova.

Daţi-mi voie să vă citesc ultimul paragraf dintr-o comunicare primită aseară după ora 16: „având în vedere că la aceeaşi dată şi în spaţiul solicitat de dumneavoastră sunt programate alte acţiuni ce ţin de funcţionarea instituţiilor publice de cultură, vă comunicăm că solicitarea dumneavoastră primeşte Aviz Nefavorabil”. Deci domnul primar, deşi ne-am întâlnit la Comisie pe data de 9 mai, s-a aprobat pichetarea în data de 17 mai, aseară a găsit de cuviinţă să ne întrerupă această acţiune”, a spus Constantin Rada.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Liderul sindical spune că şi conducerea ISJ ar fi încercat întreruperea mitingului: „Din păcate s-a lucrat intens. Astăzi, sunt directori care au programat consilii profesorale pentru că aşa au primit ordin de la Inspectoratul Şcolar. Sunt directori care fac prezenţa la şcoală, uitând că, de fapt, aici în stradă, noi am chemat oameni care nu au ore, vin din timpul lor liber”.

Prin acţiunea lor, profesorii au transmis că vor modificarea Legii 153/2017 „deoarece poziţionarea în grila de salarizare în ultima treime (…) este degradantă pentru un guvern care recunoaşte că educaţia este prioritate naţională”, o creştere cu 20% a salariilor pentru întreg personalul din învăţământ “care a fost omis de la această majorare” de la 1 martie, stabilirea unui regulament pentru acordarea de sporuri, plata orelor suplimentare, dar şi deblocarea posturilor.

O altă problemă este că, în mai multe judeţe din ţară, inclusiv la Dolj, deşi şi-au primit salariile, profesorilor nu le-au fost plătite contribuţiile la stat întrucât nu există fonduri. Întârzierile sunt de o lună.

La ora actuală, salariile s-au plătit numai net-ul. Datoriile către bugetul de stat nu sunt plătite şi intrăm în contradicţie cu Codul Fiscal, atât directorul unităţii, cât şi salariatul. ANAF poate să vină să spună: ţi-ai luat net-ul, de ce nu ai plătit datoriile? Ia şi tu o amendă”, a precizat Rada.

Nu mai sunt bani de salarii

Pe de altă parte, liderul sindical spune că unele şcoli nu mai au deloc fonduri pentru plata salariilor: „Din informaţiile pe care le am, pentru luna iunie, sunt şcoli care au zero bani în conturi, iar alte 30-40 la sută, deci bani nu există. Deşi ministrul a fost informat, s-a transmis, ne spune cu nonşalanţă că sunt bani. Unde sunt, nu ştiu pentru că nu ajung în bugetele şcolilor. Ele sunt cele care trebuie să plătească aceste datorii. Obligatoriu este nevoie de o rectificare sau să facă transferul din trimestrul IV şi III în trimestrul II. Atât timp cât s-a dat 2,97% din PIB către Educaţie, era normal ca banii să nu ajungă.
Se încearcă să se rezolve problema prin restructurări, dar trebuie modificată legislaţia. Ne-a ajuns la ureche că guvernul pregăteşte în laboratoarele subterane o majorare a normei didactice, între 22 şi 26 de ore. Norma didactică este acum de 16-17 ore”.

Potrivit sindicaliştilor protestele vor continua până solicitărilor profesorilor vor fi soluţionate.

Politica