luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Despre politici externe, problema migrației și a terorismului, la Craiova

O interesantă conferință a avut loc, luni, la Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman, studenților prezenți în Sala Academician Dinu C. Giurescu fiindu-le prezentată situația geopolitică din zona est mediteraneană, precum și problemele cu care se confruntă Uniunea Europeană, fiind aduse în centrul atenției migrația și terorismul

Acestea în cadrul conferinței internaționale „The New Strategic Equation in the East Mediterranean”, organizată de Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate Craiova, invitați la aceasta fiind profesor emerit Efraim Inbar, director fondator al Centrului pentru Studii Strategice „Begin-Sadat” (BESA), Universitatea Bar-Ilan și președinte al Institutului pentru Studii Strategice din Ierusalim și profesorul Liviu Mureșan, fondator și președinte al fundației EURISC – European Institute for Risk, Security and Communication Management și președinte executiv al Consiliului Euro-Atlantic român.

Evenimentul se înscrie în misiunea și prioritățile asumate de Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate: expunerea studenților Universității din Craiova la dezbateri pe teme de interes major în politica externă și securitate, dezvoltarea specializării Relații Internaționale prin actualizarea curriculei academice și atragerea unor personalități globale în conferențieri la Craiova. Prezența directorului Efraim Inbar la Craiova face parte dintr-un plan de acțiune care urmărește promovarea relațiilor de cooperare între mediul academic craiovean și cel din Israel, precum și facilitarea unor bilaterale durabile la nivelul administrațiilor locale” , a declarat lector doctor Florin Păsătoiu, director al Centrului pentru Politică Externă și Studii de Securitate, din cadrul Universității din Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Profesorul Efraim Inbar și-a început prelegerea afirmând că zona est mediteraneană are o importanță strategică, fiind o „graniță între vestul civilizat și estul mai puțin civilizat”. Acesta le-a vorbit studenților despre importanța descoperirii rezervelor de petrol și gaz din Mediterana, dar și despre alianța pe care Israelul o are cu Grecia și Cipru.

A fost descoperit petrol și gaz în Mediterana de est ceea ce este, bineînțeles, bine pentru Israel. Este un potențial pentru a da Europei o altă sursă de energie, pentru a reduce dependența energetică a Europei de Rusia. Ne va permite să devenim independenți energetic și un actor important în economia internațională a gazului. Încercăm să exportăm gaz în Egipt, în Iordania, și desigur în Europa, pentru a ne crea un avantaj în fața Europei care își pierde identitatea.

Facem un fel de alianță cu grecii și ciprioții, mai mult una formală. Nu vom lupta pentru ei, ei nu vor lupta pentru noi. Dar facem lucruri împreună, sunt interacțiuni politice la cel mai înalt nivel. Încercăm să atragem și Egiptul în această construcție, care este o construcție anti Turcia”, a spus profesorul Inbar.

El a adus în discuție și problema facțiunilor militare motivate religios, o problemă acută în regiune: „Știu că Vestul nu înțelege întotdeauna puterea politicii religiei. Dar nu poți avea o armă mai bună pentru a lupta într-un război decât Dumnezeu. Dacă ai un Dumnezeu alături, te simți bine, ai răbdare „Dumnezeu nu te va lăsa”. Poți lupta timp de ani de zile. Deoarece, până la urmă, Dumnezeu va avea grijă. Războaiele religioase durează mai mult. Cu Hezbollah și Hamas avem război religios și nu este ușor”.

Viitorul regiunii, a mai afirmat profesorul emerit Efraim Inbar, depinde de „cum vede America această regiune, dacă va fi o înțelegere între americani și ruși”, iar în politica regională trebuie avute în vedere și relațiile dintre Turcia și Iran, care până acum par avea o agendă comună.

Profesorul Liviu Mureşan a adus în discuţie situaţia geopolitică de la Marea Neagră şi a atins, în discursul său, două puncte nevralgice ale Uniunii Europene de astăzi: imigraţia şi terorismul.

Avem un interes special în ceea ce privește problema migrației deoarece acum este „o problemă rezolvată” pentru că nu mai avem informație despre migranți. Avem acest concept că dacă nu este la CNN, problema este rezolvată, cineva a rezolvat-o. În realitate, suntem în fața unei mari, mari probleme de durată care nu vizează doar o țară, întreaga Uniune Europeană. În următorii ani managementul migrației va costa UE 1 trilion de euro. Avem acest val, milioane de oameni care merg spre nord în diferite țări, sute de mii dintre ei, fără documente. Acum câteva zile, MI5 a atras atenția cu privire la faptul că ne putem confrunta cu potențiale atacuri teroriste în UE. Așadar acordăm o mai mare atenție securității urbane, iar Israelul are o vastă experiență a culturii securității de care trebuie să profităm”, a afirmat profesorul Mureşan.

Cât despre ceea ce putem face ca cetățeni pentru securitatea noastră și a zonei în care trăim, profesorul Liviu Mureşan a dat drept exemplu Polonia, ţară în care mii de tineri se antrenează voluntar pentru a-şi apăra ţara: „Azi, în Polonia, sunt 120 de organizații de voluntari care se pregătesc pentru a apăra țara, ei reprezintă cam 75% din armata poloneză și contribuie la plata antrenamentelor, muniție și armele pe care le folosesc. Sunt optimist că într-o zi veți înțelege cât de important este să ai o țară pe care să ai șansa să o aperi”.

Profesorul a concluzionat că trebuie să ne acceptăm faptul că trăim într-o instabilitate și avem nevoie de politicieni care să fie în stare să managerieze această situație.

Politica