Prof. univ. dr. Cristian Troncotă, general de brigadă (r) SRI, şi prof. univ. dr. Corvin Lupu, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, au lansat, vineri, la Craiova, volumul „Prăbuşirea mitului securităţii”, lucrare prin care cei doi istorici aduc în fața cititorului adevăruri, spun ei, ascunse despre generalul Iulian Vlad și instituția Securității regimului comunist din România.
Cartea a fost lansată în cadrul unui eveniment organizat în Sala Oglinzilor a Muzeului de Artă din Craiova.
„Noi ca istorici nu avem voie să ignorăm, chiar dacă avem un respect deosebit pentru cei care au fost în fruntea serviciilor secrete. Noi în această carte am arătat cu argumente științifice, de necontestat, toate erorile pe care le conțin așa-zisele dialoguri ale generalului Vlad. Noi în această carte demonstrăm că niciodată în istoriografia română, în istoriografia universală nu s-a pomenit ca un memorialist din rândul foștilor ofițeri de securitate, obligați moral să lase posterității însemnări, lucrări memorialistice așa cum a făcut Eugen Cristescu, din nefericire, trebuie să recunoaștem că generalul Vlad nu a fost în stare să scrie singur memoriile. A trebuit să apeleze la un individ care nu este istoric, un neprofesionist, deși a avut oferte din partea, de exemplu, unui jurnalist, formator de opinie cum este domnul Ion Cristoiu, sau domnul Alex Stoenescu (…) Dacă istoricii nu intervin se dezinformează populația. Noi cât am putut, am încercat să restabilim adevărul. Sigur asta nu înseamnă că ne oprim cercetările”, a declarat prof. univ. dr. Cristian Troncotă, general de brigadă (r) SRI.
Și prof. univ. dr. Corvin Lupu a afirmat că pentru a această lucrare s-a făcut o cercetare minuțioasă: „Am început cercetarea pentru acest subiect încă din seara de 21 decembrie 1989, când, împreună cu soția mea, priveam cu groază, având locuința la 10 metri de gardul Inspectoratului de securitate și miliție, de la etajul 3, manifestația și atacurile împotriva sediului inspectoratului efectuate cu pături îmbibate în benzină și incendiate ca să le arunce peste gard, să determine retragerea apărătorilor pentru a pătrunde în incinta unității. Atunci a început contactul meu cu evenimentele acelea, iar la sfârșitul lor am rămas cu mai multe întrebări decât cu certitudini. Or noi, cercetătorii, nu avem astâmpăr. Noi nu ne dăm liniște și pace. Și am fost preocupat de ele și am adunat mulți ani de zile date despre aceste evenimente.”
Generalul Iulian Vlad, ultimul general al Securității regimului lui Ceaușescu, a fost arestat, după căderea regimului comunist, și condamnat la 25 de ani de închisoare pentru implicarea sa în evenimentele din decembrie ’89. El a executat o pedeapsă de patru ani. A murit în 2017, la vârsta de 86 ani.