luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Meseriile și filierele tehnologice, promovare majoră la „Târgul ofertelor educaționale”

Elevii de clasa a VIII-a din întreg județul au avut ocazia să cunoască, joi, oferta educațională a liceelor și colegiilor din Dolj. Foarte important este ca viitorii liceeni să înțeleagă faptul că alegerea unei meserii se poate face chiar din timpul liceului. Altfel spus, atâta timp cât copilul are o înclinație spre o anumită meserie, părintele ar trebui să înțeleagă acest lucru. Aceștia nu trebuie să se rușineze că fiica sau fiul lor nu este la un profil teorectic, ci dimpotrivă să fie mândri că în urma parcurgerii celor trei sau patru ani de studiu vor avea șanse mari să-și găsească un loc de muncă. Acesta este mesajul cadrelor didactice care predau în instituțiile tehnologice, tehnice, de artă și meserii.

Târgul ofertelor școlare pentru elevi s-a derulat, joi, la sediul Centrului Multifuncțional Craiova, acolo unde 48 de unități de învățământ liceal și profesional din județul Dolj și-au expus specializările și numărul de locuri pentru admiterea de clasa a IX-a. La ediția din acest an, așa cum și inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean, Monica Sună, anunța cu ceva vreme în urmă, s-a mers foarte mult pe promovarea acelor instituții care nu au doar profil teoretic.

Vrea să își convingă părinții să o lase să devină bucătar

Policlinica Buna Vestire Craiova

Liceeni care vor să obțină o diplomă ce le va atesta pregătirea într-o anumită meserie au venit la târg cu obiecte, cu prezentări a ceea ce ei fac în cadrul laboratoarelor. Astfel, fie că vorbim despre roboți, mașini cu telecomandă, frizuri făcute chiar în timpul derulării târgului, mese aranjate cum doar un adevărat ospătar o poate face sau despre tăvile cu bunătăți pregătite de viitorii patiseri, toate acestea au fost în centrul atenției. Cadrele didactice care predau în aceste instituții au punctat că este important ca părintele să înțeleagă faptul că piața muncii este sufocată de avocați sau contabili și că este nevoie de confecționeri, tehnicieni în diverse domenii, bucătari, ospătari, frizeri, recepționeri, barmani, brutari, patiseri, etc. Una dintre elevele clasei a VIII-a chiar a adus în atenție faptul că familia nu acceptă ca ea să învețe tainele bucătăriei.

„Trebuie să îmi conving părinții să mă lase să urmez un astfel de profil. Îmi place să gătesc. Iubesc acest lucru, dar ei mereu spun că ce meserie este aceasta?! Aici am de furcă. Învăț bine, spun eu, având medii peste 9,00, dar aș vrea să devin bucătar. Asta îmi doresc pentru viitorul meu”, a spus viitoarea liceană.

 

Caravana ofertelor educaționale

Începând cu 14 mai 2018, va avea loc Caravana Bursei Ofertei Școlare, realizată de Centrul de Resurse și Asistență Educațională Dolj, în următoarele unități de învățământ: Liceul Tehnologic „Dimitrie Filișanu“ Filiași, Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni, Liceul Tehnologic „Horia Vintilă“ din Segarcea, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul“ din Băilești, Liceul Teoretic „Independența“ din Calafat și Liceul Teoretic Bechet.

Eveniment cu tradiție în Dolj

La deschiderea oficială a „Târgului ofertelor educaționale” au participat și reprezentanți ai adminstrației locale și județene și bineînțeles șefa învățământului doljean, inspectorul școlar general Monica Sună.

„Acest eveniment este unul de tradiție în județul nostru. Mulțumim Primăriei Craiova că ne este alături și Consiliului Județean Dolj care de câțiva ani susține excelența în educației și nu numai. Suntem azi alături de elevii de clasa a VIII-a în alegerea parcusului lor școlar pentru următorii patru ani. Le dorim succes în tot ceea ce și-au propus să facă”, a spus Sună.

Din partea Primăriei Craiova a fost prezent la eveniment edilul urbei, Mihail Genoiu, și din partea Consiliului Județean Dolj, vicepreședintele Cosmin Vasile. Ambii au felicitat acțiunea Inspectoratului Școlar Județean Dolj și i-au îndemnat pe viitorii liceeni să opteze pentru ceea ce consideră că li se potrivește cel mai bine.

Politica