Elevii de clasa a VIII-a de la mai multe unităţi de învăţământ din judeţ au fost prezenţi, vineri, la Caravana Meseriilor, un eveniment organizat la Colegiul Tehnic „Alexe Marin” Slatina.
Directorul adjunct al Colegiului „Alexe Marin”, Nicoleta Zamfirache, a declarat că astfel de evenimente au rolul să-i orienteze pe elevi cu privire la viitorul lor profesional.
„Astăzi este o activitate foarte importantă pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în sensul că ei găsesc soluţii pentru orientarea şcolară şi profesională, pentru a merge mai departe în clasa a XI-a. Activităţile de acest gen sunt menite să-i orienteze şi ne pare rău că nu am chemat şi părinţi pentru că un cuvânt de spus în orientarea lor profesională îl au totuşi părinţii”, a declarat ea.
Reprezentantul şcolii a adăugat că elevii care au venit la Caravana Meseriilor au fost încântaţi de posibilitatea înscrierii la clasa de învăţământ profesional dual, organizată de Colegiul Tehnic „Alexe Marin”, în parteneriat cu Prysmian Slatina. Elevii de la această clasă fac practică la operatorul economic şi vor fi angajaţi la finalizarea studiilor.
„Noi am invitat mai multe şcoli. Au ajuns copii de la şcolile Coteana, Vîlcele, Brebeni, Bălteni, «George Poboran» şi Nr. 1 Slatina. Copiii de clasa a VIII-a, în general băieţii, au fost foarte încântaţi, fiind vorba de robotizare. Ei sunt orientaţi către meserii de acest gen. Noi, pentru prima dată, în anul şcolar 2018-2019, avem o clasă de învăţământ profesional dual de trei ani şi sunt tentaţi să se înscrie la această clasă. Pe lângă aceasta, mai avem încă două clase cu învăţământ profesional cu durata de trei ani, dar doar cu finanţare de la stat. În învăţământul dual, după cum se cunoaşte, pe lângă 200 de lei de la Minister, elevii primesc încă 200 de lei de la agentul economic cu care am încheiat acord de colaborare pentru această clasă”, a mai declarat Nicoleta Zamfirache.
Prezentă la Caravana Meseriilor, inspectorul şcolar pentru învăţământul profesional şi tehnic, Vera Rachină, şi-a exprimat speranţa că acest eveniment va trezi interesul viitorilor absolvenţi de gimnaziu pentru învăţământul profesional.
„Încercăm să trezim interesul viitorilor absolvenţi de clasa a VIII-a pentru învăţământul profesional, având în vedere că platforma noastră industrială are nevoie de tineri muncitori binepregătiţi. Învăţământul dual a început mai timid, anul trecut, când am înfiinţat prima clasă ce funcţionează în prezent la Colegiul Metalurgic Slatina. În schimb, în toamna aceasta, mulţi dintre operatorii economici de pe platforma industrială a Slatinei şi-au exprimat interesul pentru a pregăti tineri prin învăţământul dual. Aşa am ajuns ca să avem pentru anul şcolar următor patru clase de dual, pe trei domenii puternice – electrotehnică, electronică şi mecanică. Sunt trei clase la Metalurgic şi o clasă aici, la «Alexe Marin». Sperăm să extinde anul viitor şi mai mult acest tip de învăţământ”, a declarat inspectorul şcolar.