luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Eforturi pentru asigurarea unui viitor copiilor abandonați și a celor cu dizabilități

Copii abandonați de părinți, copii abuzați, copii și adulți cu handicap, sunt cei care ajung în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). La Dolj, reprezentanții Direcției se ocupă permanent de dezvoltarea serviciilor sociale oferite.
„Ne gândim să dezvoltăm serviciile sociale, serviciile specializate în județul nostru astfel încât să fim cât mai aproape de cetățeni, să fim un ajutor real pentru cei care se află într-o situație de dificultate. Instituția noastră are toate structurile organizatorice, toate unitățile de asistență sociale licențiate. Vorbim de 60 și de încă 5 care nu sunt încă licențiate pentru că încă nu s-au elaborat standarde pentru acestea. Sunt activități care se desfășoară în pionierat, județul nostru fiind desemnat ca județ pilot pentru foarte multe activități în ce privește asistența socială, activități care s-au dovedit utile, oportune și care au fost preluate apoi la nivelul întregii țări”, afirmă Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

Protecția copilului este, poate, cea mai sensibilă parte a serviciilor oferite de DGASPC Dolj. Aproximativ 1500 de copii se află în grija angajaților Direcției, în centrele de plasament. Sistemul rezidențial al DGASPC Dolj cuprinde patru centre de plasament pentru copilul cu handicap, iar pentru copilul sănătos sunt 20 de apartamente și cinci case, toate de tip familial.
De asemenea, la nivelul județului Dolj, există și un centru de primiri urgențe pentru copii, iar directorul DGASPC Dolj, Florin Stancu, spune că vrea înființarea unuia nou care să fie funcțional până la finalul acestui an: „Este un centru în care copiii identificați pe stradă neînsoțiți sau abandonați de părinții lor sunt plasați în regim de urgență. În acest centru li se asigură găzduire, îngrijire, ocrotire, pentru o perioadă de până la 45-60 zile, sigur aceasta poate fi mai mare sau mai mică, dar este o perioadă în care noi încercăm să identificăm soluția pe termen mediu și lung pentru acești copii astfel încât să părăsească mai repede acest centru de primire urgențe. El funcționează ca un filtru, ne dorim la nivelul municipiului Craiova și al județului Dolj înființarea unui al doilea astfel de centru. Avem deja identificată locația și sperăm noi să o putem reabilita, extinde și să îl putem da în folosință până la finalul anului 2020”.

Totodată, peste 400 de copii se află în grija a 300 de asistenți maternali și alți peste 600 copii, ajunși în sistem, sunt plasați la rude și familii.
Pentru cei peste 2000 de copii încadrați într-un grad de handicap, din județul Dolj, sunt disponibile cinci centre de reabilitare și recuperare, dar a fost înființată și o echipă mobilă care merge în special la cei din mediul rural. Tot în acest sens, Centrul „Sf. Apostol Andrei” din Craiova urmează a fi extins pentru a putea găzdui aici copii din judeţ cu probleme, pe perioada recuperării lor, alocarea prin programul de investiţii pentru anul 2018 al CJ Dolj, pentru acest obiectiv fiind de un milion de lei. De asemenea, în Segarcea va fi deschis un centru pentru recuperarea copiilor cu handicap, iar pentru acest obiectiv alocarea de la bugetul Doljului este de 1.500.000 lei.
Nici o adopție eșuată
În ceea ce îi privește pe copiii abandonați, în fiecare an, în județul Dolj, intră peste o sută de copii în sistem și aproximativ 40 reușesc să își găsească o nouă familie. Adopția presupune o procedură de durată.
„Procedura adopției este una complicată, dar, din punctul nostru de vedere este bine că este complicată pentru că trebuie să fim foarte siguri, atunci când încredințăm un copil în vederea adopției, că nu creăm o traumă suplimentară și că este drumul corect și pentru copil și pentru familia adoptatoare. Uitându-ne în urmă, cu 10-12 ani în urmă, observăm că nu au existat, cel puțin în județul nostru, adopții eșuate, în sensul de a aduce copiii înapoi sau de a-i retraumatiza într-o formă sau alta”, menționează Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.
Săptămânal, printr-un program informatic, se încearcă identificarea unor familii pentru copiii abandonați prin generarea unei liste pentru a se realiza potrivirea teoretică. Abia apoi familia respectivă și copilul iau contact și petrec timp împreună. La acest moment, pe aceste liste sunt peste 60 de familii și aproape 60 de copii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica