luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Copacii uscați din Parcul Tineretului, transformați în personaje din povești. Se sculptează cu drujba timp de o săptămână

Au venit din zone diferite ale țării pentru a da viață câtorva trunchiuri de copac din Parcul Tineretului din municipiul Craiova. Este vorba despre șase sculptori din regiuni importante ale ţării, respectiv Transilvania, Maramureş, Moldova, Banat şi Oltenia, care timp de o săptămână vor transforma lemnul în personaje din povești. În drumul lor spre rezultatul final drujba le va fi prieten de nădejde și asta pentru că artiștii iau parte la prima ediție a Festivalului de sculptură în lemn cu drujba organizat la Craiova. Se va lucra pentru copii, urmând ca micuții să fie întâmpinați, în parc, de Albă ca Zăpada, Motanul încălțat, Mica Sirenă sau Bestia.

Proiectul „Story Wood Cut” aparține Casei de Cultură „Traian Demetrescu” şi se înscrie în strategia de management cultural al acţiunilor dedicate Centenarului Marii Uniri. Tema propusă este „Personaje celebre din lumea poveştilor”, cei șase sculptori participanți venind cu propriile idei și punându-și amprenta asupra lucrărilor.

„Este un eveniment unic în Craiova. Este un proiect al Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, un proiect inspirat din dorința de a recupera natura. Mulțumim Primăriei Craiova și Consiliului Local Craiova pentru susținere. Avem la Craiova șase artiști, sculptori, care cu ajutorul drujbei vor transforma trunchiuri de copac în personaje și eroi din povești. Cei şase artişti invitaţi sunt: Bostănică Gheorghe, Rădăcină Viorel Constantin, Rizea Gabriel Felician, Ioan Ungur, Iasinovschi Mihai, Koter Vasile. Prin acest proiect ne dorim să întărim ca aceste creaţii să fie cunoscute la nivel naţional susţinând astfel turismul cultural. Le dorim succes artiștilor și așteptăm cu nerăbdare rezultatul final”, a precizat Remus-Bogdan Vlăsceanu.

Policlinica Buna Vestire Craiova

 

„Nu este greu să ne găsiți. Zgomotul drujbei vă aduce la noi”

Prin organizarea unei asemenea acțiuni, creaioveanul Gabriel Rizea, sculptorul care deja și-a pus amprenta asupra multor trunchiuri de copac din Parcul Tineretului, și-a împlinit un vis. Acesta a dat zvon între prietenii săi, le-a povestit despre Craiova, despre ceea ce urmează să facă aici și astfel proiectul a putut fi pus în practică.

„Mă bucur enorm că putem vorbi despre o primă ediție a Festivalului de sculptură cu drujba în lemn. Voi lucra alături de prieteni dragi cărora le mulțumesc că au răspuns invitației. Îi avem în vizor pe cei mici. Parcul va avea câte un colțișor de basm. Cine vrea să ne vadă în acțiune este așteptat în Parcul Tineretului din Craiova. Începem efectiv de luni, 7 mai, până sâmbătă inclusiv. Vom lucra în tot parcul, acolo unde sunt trunchiurile. Nu este greu să ne găsiți. Zgomotul drujbei vă aduce la noi”, a spus Rizea.

 

„Este o metodă mai simplă, dar cu multe pericole”

Pentru prima dată la Craiova, sculptorul Gherorghe Bostănică promite lucruri frumoase. Folosește drujba, pentru sculpturi, de câțiva ani și nu avea cum să nu răspundă unei asemenea provocări, după cum chiar artistul a menționat. La rândul său, Vasile Coter, din Satu Mare, a dat asigurări că parcul craiovean o va avea, în curând, pe Albă ca Zăpada. Și poate „la edițiile viitoare vor prinde viață și piticii”. Nici Ioan Ungur nu a putut refuza invitația lui Gabriel Rizea.

„Lucrez în lemn, cu drujba, de patru ani. Este o metodă mai simplă, din punct de vedere al sculptorului, dar cu multe pericole, respectând o anumită tehnică, anumiți pași. Cu ajutorul acestui utilaj putem face lucruri foarte frumoase într-un timp scurt. Acesta este unul dintre avantaje”, a spus Ungur. Una peste alta, toți cei șase sculptori sunt puși pe treabă. Că va fi cald, că va ploua, nimic nu-i va împiedica să lucreze în timpul acestei săptămâni.

 

 

Politica