135 de olteni au ajuns la spital, în luna aprilie, după ce au fost mușcați de căpușe. Numai săptămâna trecută 56 de oameni s-au prezentat în Serviciile Specializate ale S.J.U. Slatina și alți 15 la Spitalul din Caracal.
Căpuşa face parte din categoria arahnoidelor şi poate fi un vector al unor boli variate, bacteriene (borelioza = boala Lyme, babesioza), virale, parazitare care pot evolua timp îndelungat. Doar un procent redus de căpuşe între 10-20% ( Ixodes ricinum, Ixodes dafni) este infectat cu Borrelia burgdorferi, bacteria răspunzătoare de apariţia bolii Lyme ( borelioza).
Medicii recomandă ca după fiecare ieşire la iarbă verde în această perioadă să ne verificăm minuţios.
”In cadrul masurilor de protectie personala impotriva infestarii cu capusa recomandam populatiei:
Protectia individuala in cazul deplasarii in zone de risc ( purtarea unor haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introdusi in sosete de culoare deschisa si textura deasa; Purtarea unor pantofi fara orificii sau decupaje;
Prezentarea la medic in cazul in care se constata prezenta unei capusa fixata pe piele (atat in scopul extragerii corecte, cat si in vederea educatiei pentru observarea eventuala a aparitiei unor simptome). Cresterea numarului de imbolnaviri transmise prin capuse este favorizata de schimbarile climatice ( fluctuatii de temperatura, precipitatii abundente ) si vegetatie”, transmite DSP OLT.