Primul termen stabilit în dosarul privind devalizarea Primăriei Caracal, trimis de Curtea de Apel Craiova spre rejudecare Tribunalului Olt, a fost stabilit pentru 31 mai, potrivit portalului instanţei oltene.
În acest dosar, fostul primar al Caracalului, Gheorghe Anghel, şi camarila acestuia sunt acuzaţi de devalizarea bugetului municipalităţii, provocând un prejudiciu de peste cinci milioane lei. Cei 14 inculpaţi din acest dosar au beneficiat de indulgenţa judecătorului oltean Gheorghe Maruşcă, care cu o zi înainte de ieşirea la pensie a dat achitări, pedepse cu suspendare sau mult prea blânde faţă de valoarea pagubei.
Curtea de Apel Craiova a trimis dosarul înapoi la Tribunalul Olt, iar motivarea magistraţilor din Bănie confirmă informaţiile noastre: motivul retrimiterii spre rejudecare este acela că motivarea sentinţei Tribunalului Olt nu a fost semnată de judecătorul cauzei, Gheorghe Maruşcă, ci de un alt magistrat.
Curtea reţine că sentinţa a fost redactată pe 27 septembrie 2017, în condiţiile în care Maruşcă a ieşit la pensie începând cu data de 1 august.
Magistraţii din Craiova mai notează că „din adresa înaintată de Tribunalul Olt nu rezultă cu certitudine, în opinia Curţii, că sentinţa penală a fost redactată de judecătorul fondului, indicându-se drept argument doar că numele acestuia apare în Registrul de evidenţă a redactării hotărârilor, deşi pe ultima pagină a sentinţei nu apar iniţialele judecătorului care a realizat redactarea, după cum impune art. 131 alin. 5 din Regulamentul de ordine interioară al instanţelor judecătoreşti”. Potrivit documentului citat, sentinţa emisă de Gheorghe Maruşcă e nulă. În acest dosar, au fost achitaţi Liana Loredana Stroie, fostă angajată a Compartimentului Contracte Concesiune din cadrul primăriei, Georgeta Cercel, administrator al unei firme, Petre Duică, soţul unei angajate din primărie, şi Daniela Stroe, fiica unei şefe din Departamentul de Contabilitate al primăriei, în timp ce în cazul lui Florinel Stroe, soţul acesteia din urmă, şi lui Cristinel Coman, alt om de afaceri, s-a dispus încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptei.
Au primit pedepse cu suspendare următorii: George Pavel, administratorul unei firme – doi ani şi şase luni, Mihaela Duică, fostă angajată a primăriei – trei ani şi şase luni şi Sandu Grigorie, administratorul unei firme – un an şi două luni. Georgeta Cercel, George Pavel şi Sandu Grigorie şi-au recunoscut faptele încă de la primele termene ale procesului.
Singurele pedepse cu executare, câte trei ani şi şase luni, au fost primite de fostul primar Gheorghe Anghel şi patru dintre reprezentanţii fostei conduceri a primăriei: fostul director economic Maria Tudor; fostă angajată la Compartimentul Contabilitate Natalia Olaru, fosta casieră centrală a primăriei Mariana Coşoveanu şi fosta angajată a Compartimentului Contabilitate Elena Neculăiţă.
Potrivit DIICOT – BT Olt, membrii grupării coordonate de Gheorghe Anghel şi de Maria Tudor, fostul director economic al Primăriei Caracal, sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, înşelăciune, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.
Oamenii legii spun că, prin însuşirea unor sume mari de bani în baza unor documente – facturi, chitanţe, care atestau efectuarea unor lucrări fictive, sau procurarea de materiale necesare în desfăşurarea de activităţi fictive în cadrul instituţiei, a fost creat un prejudiciu de 5,2 milioane lei. La această grupare infracţională au aderat atât angajaţi ai primăriei Caracal, printre care şeful serviciului Evidenţa Populaţiei, consilieri superiori din cadrul Compartimentului Contabilitate, auditorul instituţiei şi casierul principal, cât şi alte persoane – administratori de societăţi comerciale, care ar fi fost racolate de lideri şi de ceilalţi angajaţi, cu scopul clar de a-şi însuşi sume de bani.