Zeci de olteni au ajuns la spital, în această lună, după ce au fost înțepați de căpușe. Acestea apar odată cu venirea primăverii și se întâlnesc în special în iarba înaltă, dar pot exista şi în grădina casei, terenul de joacă sau chiar pe animalele de companie. Căpuşele pot provoca infecţii serioase, din acest motiv medicii recomandând prudență atunci când ieșim în natură.
Numai în primele trei săptămâni ale lunii aprilie, 34 de olteni au ajuns la Spitalul de Urgenţă din Slatina, iar alţi 30 la spitalul din caracal, după ce au fost înţepaţi de căpuşe, conform datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Olt.
Căpuşa face parte din categoria arahnoidelor şi poate fi un vector al unor boli variate, bacteriene (borelioza = boala Lyme, babesioza), virale, parazitare care pot evolua timp îndelungat. Doar un procent redus de căpuşe între 10-20% ( Ixodes ricinum, Ixodes dafni) este infectat cu Borrelia burgdorferi, bacteria răspunzătoare de apariţia bolii Lyme ( borelioza).
Medicii recomandă ca după fiecare ieşire la iarbă verde în această perioadă să ne verificăm minuţios. Potrivit DSP Olt, trebuie să ținem cont și de alte recomandări: „protecția individuală în cazul deplasării în zone de risc, purtarea unor haine deschise la culoare, cu pantaloni lungi introduși în șosete de culoare deschisă și textură deasă, purtarea unor pantofi fără orificii sau decupaje, prezentarea la medic în cazul în care se constată prezenta unei capușe fixată pe piele atât în scopul extragerii corecte, cât și în vederea educației pentru observarea eventuală a apariției unor simptome”.
Creșterea numărului de îmbolnăviri transmise prin capușe este favorizată de schimbările climatice (fluctuații de temperatură, precipitații abundente) și vegetație, mai arată DSP Olt.
Boala Lyme, care poate fi transmisă de căpușe, este o boală infecţioasă determinată de Borrelia ce presupune o afectare multisistemică cu evoluţie insidioasă, frustă, înşelătoare. Foarte important este şi faptul că nu se transmite de la om la om nefiind boală contagioasă.