luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Lumea teatrului este mai săracă. Ne-a părăsit actorul Ilie Gheorghe!

Actorul  Ilie Gheorghe a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, la vârsta de 77 de ani, anunţul fiind făcut duminică de Emil Boroghină, directorul fondator al Festivalului Internaţional “Shakespeare”, înaintea spectacolului susţinut de Grigore Leşe în cadrul festivalului. “A trecut în lumea de dincolo unul dintre cei mai mari actori români, cel care a înnobilat timp de 50 de ani scena craioveană, domnul Ilie Gheorghe”, a spus Boroghină.

Marin Sorescu l-a considerat cel mai bun actor care l-a interpretat pe Iona.

Actorul spunea: „După spectacolul „Iona”, pe care l-am regizat la Craiova, am înţeles că drumul spre lumină, spre Dumnezeu, poate fi sfâşietor. Faust se îndoieşte, dar la sfârşitul spectacolului se răzbuna pe diavol, îşi dă seama că fără Dumnezeu nu poate face nimic. El revine la credinţă, îşi dă seama că greşeşte. „Meschin ce eşti, tu monstru fără margini”, aşa îi spune diavolulu. Îmi vine în minte o mărturisire a lordului primar de la Edinburgh, la recepţia de după spectacol, acest lord, care era şi preot, ne-a zis: „După ce am văzut pe Faust, nu ma mai tem de moarte”. Aşa spun si eu: după ce l-am jucat pe Faust timp de zece ani, nu ma mai tem de moarte”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ilie Gheorghe a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) în 1967, la clasa profesorului Dinu Negreanu şi, în acelaşi an, a fost angajat la Teatrul Naţional Craiova.

A primit titlul de Societar de onoare al Teatrului Naţional Craiova, la 21 martie 2004. A jucat în spectacole de Silviu Purcărete -unul dintre cele mai longevive fiind „Faust” – Laszlo Bocsardi, Mircea Cornişteanu. La rândul său a regizat spectacole, precum one man show-urile „Vreme trece, vreme vine …” după Mihai Eminescu şi „Oratorii pisicilor turbate” după I.L. Caragiale, arată site-ul oficial al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

A avut roluri în filme precum „Moromeţii” (1985) în regia lui Stere Gulea şi „Undeva la Palilula” de Silviu Purcărete (2012).

În 2004 a fost decorat de către preşedintele Ion Iliescu cu Meritul Cultural în grad de Cavaler.

În 2011 a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate iar în 2014 a fost premiat în cadrul Galei Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu.

Politica