vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Şeful ITM Dolj, legat de sporurile din Sănătate: Angajații vor bani pentru muncă în mediu toxic dar nu cer îmbunătățirea condițiilor

Nivelul sporurilor primează, iar pentru acest lucru au recurs la nenumărate forme de protest, dar nimeni nu a cerut îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Astfel, deşi sunt conştienţi că mediul în care lucrează le pune sănătatea în pericol, sau cel puţin asta rezultă din categoriile de sporuri pe care le încasează, angajaţii din domeniul sănătăţii nu suflă o vorbă despre faptul că nu se iau măsuri pentru ca aceste pericole să fie eliminate. După o serie de verificări întreprinse în unităţile sanitare, de expertize tehnice, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, Cătălin Mohora, a atras atenţia asupra tuturor acestor aspecte în cadrul Şedinţei de Colegiu Prefectural organizată miercuri. Nefiind prezenţi în sală, reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj li s-a cerut de către prefectul judeţului, Narcis Purcărescu, să facă front comun cu echipele ITM Dolj şi să vadă unde sunt problemele.

Reprezentanţii ITM Dolj pun accent pe faptul că în primul rând echipele de conducere ale unităţilor medicale din judeţ ar trebui să ia măsuri pentru ca toate acele condiţii de lucru care pun în pericol sănătatea şi viaţa angajatului să fie dacă nu eliminate, măcar ameliorate. Nimeni nu pare a fi interesat în de acest lucru, salariaţii uitând şi ei parcă de faptul că starea de sănătate le va fi şubrezită. Vor însă bani în plus pentru pericolul la care se expun şi nu prea ştiu să-şi ceară dreptul la condiţii umane de muncă.

Sunt unităţi sanitare şi nu doar la noi în judeţ, ci în întreaga ţară, unde se cer sporuri de 100%. Vorbim de o serie întreagă de boli profesionale pentru care se cer tot felul de sporuri. Iau salarii de 15.000 de lei şi mai vor şi sporuri tot de 15.000 de lei, motivând că lucrează în condiţii grele. Vorbesc despre microbi, despre pericole, despre mediul toxic şi aşa mai departe. Şi pentru toate aceste pericole vor bani. Aici se limitează. Şi sănătatea lor? Nu am auzit niciun angajat, şef de secţie sau mai ştiu eu ce categorie de personal să ceară o îmbunătăţire a acestor condiţii. Se solicită doar plata pentru că lucrează în acel mediu toxic. Am înţeles, se dau şi aceşti bani pentru că acestea sunt condiţiile dar revin şi asupra responsabilităţii angajatorului, a şefilor de secţii, aceea de a lua măsuri pentru a elimina din aceste pericole. Ce se face pe această linie?”, este întrebarea inspectorului-şef al ITM Dolj, Cătălin Mohora.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Să schimbăm un pic paşii şi să eliminăm cauza”

Din cauza condiţiilor din spitale au de suferit nu doar angajaţii, ci şi pacienţii. Şi pentru a mai elimina din aceste pericole, primul pas ar fi eliminarea cauzelor lor.

La pacienţi cine se gândeşte? Sunt atâtea cazuri de persoane care au scăpat de operaţie, de exemplu, dar au luat nu ştiu ce bacterie şi li s-a complicat starea de sănătate sau mai grav au decedat. Ia să luăm măsuri în acest sens şi să vedem că nu vor mai trebui daţi atâţia bani drept sporuri pentru anumite boli apărute sau posibil să apară la salariaţi. Că banii tot sunt insuficienţi. Să schimbăm un pic paşii şi să eliminăm cauza. Eu îmi asum când spun toate aceste lucruri. Chiar dacă am fost hulit şi reclamat la Minister că am demarat controale pe această linie, sunt împăcat că vin cumva cu o posibilă soluţie în rezolvarea multor probleme”, a completat Mohora.

DSP Dolj, echipă de lucru cu ITM Dolj

Prefectul judeţului Dolj, Narcis Purcărescu, a vrut să afle şi un punct de vedere al celor de la Direcţia de Sănătate Publică Dolj, dar pentru că au absentat de la şedinţă li s-a sugerat să facă o acţiune comună cu ITM Dolj în urma căreia să rezulte cauza problemei şi ulterior posibile soluţii. Reamintim faptul că statisticile DSP Dolj indică faptul că în Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Craiova sunt înregistrate, anual, sute de infecţii intraspitaliceşti.

Politica