O echipă formată din patru cadre didactice de la Grădinița cu Program Prelungit Scornicești a reprezentat unitatea de învăţământ, la cea de-a doua întâlnire de tipul „Activități de învățare, predare și formare” care a avut loc la Kauno Lopselis- Darzelis „Giliukas”, din Kaunas – Lituania, în cadrul proiectului Erasmus+ „Small Scientists Across Europe” (2017 – 2019).
Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 15 – 21 aprilie 2018, participând cadre didactice din cele șase unități școlare partenere: Ecole Maternelle Tordo – Franța, Lasteaed Põngerjas din Narva – Estonia, Agrupamento de Escolas Rainha Santa Isabel din Coimbra, Portugalia, Grădinița nr. 3 Bistrița și Grădinița Scornicesti – România și Huma Hatun Ozel Egitim Anaokulu din Yildirim – Turcia.
Grădinița Scornicești a fost reprezentată de profesorii Loredana Mihaela Crînguș, coordonatoarea proiectului, Marian Pătru, directorul unității școlare, Leontina Manea și Maria Popa.
Loredana Crînguş a declarat că săptămâna dedicată observației și schimbului de idei, de bune practici, de comunicare și colaborare de la Kauno Lopselis- Darzelis „Giliukas” din Kaunas – Lituania a debutat cu o primire deosebită pregătită de către unitatea gazdă, fiecare grupă prezentând câte un cântecel / dans specific fiecărei țări partenere. A urmat o prezentare a sistemului de învățământ din Lituania, în special a sistemului de învățământ aplicat la grupele de copii cu nevoi speciale. Teoria a fost îmbinată foarte bine cu practica, grupele de copii pe care le-am vizitat oglindind un proces de învățământ foarte bine organizat, centrat pe copil, fiecare preșcolar putând să-și dezvolte aptitudinile și deprinderile.
Activitățile desfășurate pe parcursul săptămânii au vizat realizarea unor adevărate schimburi de experiență, cadrele didactice au pregătit activități deosebite cu preșcolarii, bazate pe tema proiectului, experimente desfășurate în colaborare cu invitații, care s-au împărțit în mai multe echipe și au lucrat împreună cu preșcolarii.
De asemenea au avut loc workshop-uri în care au fost prezentate activitățile desfășurate de către cadrele didactice partenere în cadrul temei „Pământ”, precum și experimentele pe care le vor desfășura în cadrul temei „Aer”, modul de realizare al poveștii pe tema aer, precum și a desenelor realizate de către preșcolari.
„Activitățile cu copiii și workshop-urile au fost foarte bine îmbinate cu vizitele la Moletai Astronomical Observatory, Curiocity – city for curios kids, Zaliakalnis funicular, Kauno Kriastaus Prisikelimo baznycia, Pazaislis Culture and Tourism, precum și vizitarea unei Școli cu Nevoi Speciale din orașul Kaunas, printr-un program de lucru foarte bine structurat de către doamnele Jolanta Gauciené și Jüraté Stakeliuniené – coordonatorul și directorul Grădiniței gazdă din localitatea Kaunas, Lituania”, a mai spus Loredana Crînguş.