luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Program-pilot pentru creșterea angajărilor, lansat la Craiova

Un program-pilot al Minsiterului Muncii privind stimularea ocupării forței de muncă a fost lansat, vineri, la Craiova, la Palatul Administrativ, în cadrul unui eveniment la care a fost prezentă Lia Olguța Vasilescu, ministru al Muncii și Justiției Sociale.

La prezentarea organizată la Palatul Administrativ au luat parte președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, primarul municipiului Craiova, Mihail Genoiu, exponenți ai Legislativului și ai instituțiilor cu atribuții în domeniul muncii, asistenței și protecției sociale, reprezentanți ai mediului de afaceri și primarii celorlalte localități din județ, cărora le revine un rol esențial în transmiterea informațiilor către beneficiari, anunță reprezentanții Consiliului Județean Dolj.

Evenimentul, care a marcat lansarea unui program-pilot de stimulare a ocupării forței de muncă, a fost o acțiune proiectată să asigure o mai bună diseminare a datelor privind ofertele de angajare și de salarizare în comunitățile locale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Județul Dolj este unul în care șomajul este ridicat, dar, în același timp, oamenii de afaceri se plâng de faptul că găsesc din ce în ce mai greu sau, uneori, chiar deloc, forță de muncă. Acesta este și motivul pentru care dorim să lansăm aici un program-pilot, pe care ulterior să-l dezvoltăm în toată țara. După cum cunoașteți, astăzi se desfășoară, în toate localitățile mari din țară, bursa locurilor de muncă. Noi ne-am dorit însă ca, în paralel, să venim cu acest program-pilot, prin care să apropiem cât mai mult de comunitate oferta de angajare.

Ca primar, am constatat că majoritatea celor care se prezentau în audiență se aflau în căutarea unui loc de muncă. Or, multe dintre aceste persoane nu știu cum funcționează resorturile Statului Român, nu cunosc, spre exemplu, faptul că ar trebui mai întâi să se prezinte la agenția județeană pentru ocuparea forței de muncă, să se înscrie în evidențe, ca șomeri, să fie ajutate în găsirea unui post, eventual să beneficieze de un curs de calificare. Am convingerea că același lucru li se întâmplă și primarilor prezenți astăzi în sală, cărora numeroase persoane din comunitate le cer îndrumarea, în căutarea unor locuri de muncă.

În aceste condiții, am decis să asigurăm o conexiune cât mai directă între comunitate și serviciul public de ocupare. Concret, am invitat la întâlnirea de astăzi mai mulți mari angajatori și fiecare dintre primari va primi un pliant, conținând locurile de muncă disponibile în prezent în județul Dolj, cu o serie de informații utile: compania angajatoare, date de contact, precum și nivelul de salarizare propus.

În urmă cu 4 ani, la Primăria Municipiului Craiova, noi am creat o bursă a locurilor de muncă și aceasta a funcționat eficient, chiar și fără a dispune de mecanismele pe care le asigură, de data aceasta, Ministerul Muncii și Justiției Sociale. Principiul de bază a fost însă același: noi colectam de la companii listele cu locuri de muncă vacante și orice persoană care dorea să se angajeze și se interesa în acest sens la primărie era sprijinită de un funcționar, care îi prezenta informațiile necesare.

Rugămintea noastră către dumneavoastră, reprezentanții autorităților locale, este ca, beneficiind de aceste pliante, să-i convocați pe cei care caută un loc de muncă și să le prezentați informațiile oferite. Nu veți fi singuri în acest demers, deoarece un reprezentant al agenției județene pentru ocuparea forței de muncă vă va asista și va furniza toate detaliile suplimentare de care este nevoie în vederea întocmirii dosarului“, a declarat ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu.

În cadrul întâlnirii de la Craiova au fost prezentate și toate măsurile prin care statul susține ocuparea forței de muncă, atât prin stimulente acordate angajatorilor, cât și prin sprijin oferit angajaților, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, evidențiind, în intervenția sa, subvenția pentru ucenicia la locul de muncă și prima de relocare.

Am reușit, anul trecut, să promovăm în Parlamentul României un proiect de lege și să dezvoltăm un demers cu finanțare nerambursabilă, care prevede că, în situația în care o companie angajează o persoană fără niciun fel de calificare și acceptă să o formeze la locul de muncă, va primi de la statul român, din fonduri europene, suma care reprezintă salariul minim pe economie. Desigur, angajatorul poate să suplimenteze din surse proprii acest sprijin primit de la stat, astfel încât salariul oferit să fie unul decent.

Ne-am gândit și la ceea ce se întâmplă în mediul rural, unde sunt puține locuri de muncă la dispoziția celor interesați. În acest sens, ne-am dorit să venim în sprijinul comunităților, astfel încât, dacă o persoană locuiește la peste 50 de kilometri de localitatea în care își găsește serviciu, primește subvenție de la statul român în sumă de 900 de lei, pentru decontarea cheltuielilor cu chiria și utilitățile.

Am așteptări mari de la dumneavoastră, primarii, și mi-aș dori ca, în cel mult o săptămână, să organizați întâlniri cu oamenii, pentru a le aduce la cunoștință toate aceste informații privitoare la disponibilitatea locurilor de muncă, precum și la facilitățile asigurate de către stat, de care vor putea beneficia dacă se angajează. Eu sper ca, după aceste întâlniri, 400 – 500 de persoane să își poată găsi un serviciu“, a mai afirmat ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu.

Reprezentanții mediului privat și cei ai autorităților publice locale au apreciat, în cadrul evenimentului, utilitatea întâlnirii cu oficialii din Ministerul Muncii și Justiției Sociale și din instituțiile centrale cu atribuții în acest domeniu, considerând că discuțiile au condus la clarificarea unor aspecte importante privind cadrul legislativ, instrumentele de încurajare a ocupării forței de muncă și facilitățile acordate, mai arată reprezentanții administrației doljene.

Proiectul-pilot „Stimularea angajatorilor în vederea încadrării în muncă a șomerilor și creării de noi locuri de muncă” prevede acordarea unei subvenții lunare în valoare de 900 lei, pentru 12 luni, pentru fiecare persoană angajată pe perioadă nedeterminată a absolvenților unei școli, a șomerilor cu vârsta de peste 45 ani, a persoanelor cu dizabilități, dar și celor din alte categorii sociale. Subvențiile se acordă din fondul asigurărilor de șomaj și din fonduri externe.

Politica