3.791 de legumicultori olteni s-au înscris în Programul „Tomata” 2018. Reprezentanţii Direcţiei Agricole Olt sunt în plin proces de verificare în solariile fermierilor.
Din cei aproape 3.800 de legumicultori înscrişi în program, foarte puţini nu se vor încadra în primul ciclu şi vor trebui să aibă producţie şi în toamnă pentru a putea primi cei 3.000 de euro, ajutor de minimis.
„Până la această dată avem 3.791 de beneficiari înscrişi în program. Suntem în curs de verificare a solariilor şi până acum sunt 1.532 de legumicultori verificaţi. După ce vom termina, vom putea spune cu exactitate dacă şi câţi dintre aceştia vor aplica pentru al doilea ciclu. Au fost situaţii când din cauza vremii nu au putut planta răsadurile la timp şi culturile sunt puţin mai întârziate. Dar primele tomate ar trebui să apară pe piaţă la începutul lunii mai”, a declarat directorul DAJ Olt, Dragoş Drăghicescu.
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru tomate, în valoare de 3.000 de euro, beneficiarii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 de metri pătraţi, să obţină o producţie de minimum 2.000 de kilograme la 1.000 de metri pătraţi, să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primării, să facă dovada producţiei realizate şi să valorifice tomatele în perioada ianuarie – mai inclusiv şi noiembrie – 20 decembrie inclusiv.
Anul trecut, pentru ambele cicluri, în judeţul Olt au fost 2.452 de benficiari ai programului.