luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Craiovenii, buni plătitori ai impozitelor, rău platnici în cazul amenzilor

Cetăţenii municipiului Craiova care nu obişnuiesc să îşi achite amenzile, unele dintre ele vechi de câţiva ani de zile, continuă să le dea bătăi de cap funcţionarilor de la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale Craiova. Deși periodic li se aduce la cunoștință că datorează anumite sume la bugetul local, craiovenii cu pricina nu se grăbesc să plătească, mai ales dacă nu au în proprietate niciun bun mobil sau imobil. Referitor la plata taxelor şi impozitelor, cetățenii urbei s-au dovedit a fi, în perioada ianuarie-31 martie 2018, ca în aceeaşi perioadă a anului trecut, foarte conştiincioşi. Astfel, de la începutul anului curent până la 31 martie s-a înregistrat un grad de realizare a veniturilor de aproape 150% față de ce și-au propus autoritățile.

În primele trei luni ale a anului curent, în casieriile Direcţiei Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei Municipiului Craiova a ajuns suma de 80.409.517 de lei, ceea ce înseamnă un grad de realizare a veniturilor în proporție de 144,99% comparativ cu prevederile stabilite pentru acest prim trimestru. Potrivit reprezentanților Primăriei Craiova, veniturile proprii ale bugetului local încasate în aceeași perioadă a anului trecut au fost în sumă de 77.295.323 de lei, gradul de realizare a prevederilor stabilite pentru acel interval (ianuarie-31 martie 2017 n.r.) fiind de 143,14%. „Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, veniturile proprii încasate au înregistrat o creștere de 3.114.194 de lei, reprezentând 4.03%”, informează reprezentanții Primăriei Craiova.

Peste 3.800 de craioveni au ales plata din fața calculatorului

Policlinica Buna Vestire Craiova

Referitor la modalitatea plăţii impozitelor şi taxelor din faţa calculatorului, locuitorii Craiovei au făcut, în primul trimestru din acest an, nu mai puţin de 3.805 astfel de plăţi. Suma totală provenită din taxe şi impozite achitate prin această variantă este de 1.282.424 de lei. Comparativ cu anul trecut, se poate observa o creștere a numărului de persoane care optează pentru plățile în format electronic. „Încasările on-line în perioada 01 ianuarie 2017-31 martie 2017 au fost în sumă de 751.861 de lei, de la 2.441 contribuabili. În anul 2018 valoarea încasările on-line a crescut cu suma de 530.563 de lei, iar numărul de contribuabili a crescut cu 1.364 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, au mai spus reprezentanții Primăriei Craiova.

Sumele din amenzi, greu de încasat

În ceea ce privește sumele provenite din amenzile neachitate de către craioveni, acestea sunt de ordinul miliardelor de lei vechi şi, potrivit autorităților municipale, sunt debite la bugetul local cel mai greu de stins. Mai mult, în foarte multe cazuri, cum sunt cele ale prostituatelor, cerşetorilor sau ale altor categorii de persoane care nu au niciun bun mobil sau imobil pe numele lor, încercările de a recupera banii respectivi sunt sortite eşecului. În prezent, suma rezultată din amenzi contravenționale neachitate este de 52.281.000 de lei.

Amenzile pentru prostituție, ore de muncă în folosul comunității

Renumite pentru amenzile pe care le au de achitat sunt persoanele care practică prostituția, în evidențele fiscale ale Direcției Impozite și Taxe Craiova figurând un număr de 76 de astfel de persoane. Acestea înregistrează amenzi de 583.000 de lei. Pentru unele dintre acestea a fost declanșată procedura de declarare a stării de insolvabilitate, situație în care se ajunge dacă persoana fizică nu figurează cu bunuri mobile și/sau imobile, și care în urma investigațiilor efectuate de către inspectori se constată că nu realizează nici venituri. În toate aceste cazuri au fost întocmite dosare de muncă în folosul comunității, conform prevederilor legale în vigoare, instanţa de judecată stabilind cât vor trebui să lucreze persoanele respective.

Peste 74 miliarde de lei vechi, suma anuală de la cel mai plătitor la bugetul local

Referitor la situaţia persoanelor juridice din municipiu, cel mai mare plătitor de taxe și impozite achită bugetului local anual o sumă de 7.425.777 de lei (impozite și taxe aferente anului 2018). Fie că vorbim despre firme, fie despre cetățeni, singura modalitate de recuperare a sumelor de bani, în cazul datornicilor, rămâne executarea silită. Astfel, după fiecare termen de plată, „se iau măsuri de executare silită constând în emiterea de somații și a adreselor de înființare a popririlor în termenele prevăzute de legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală pentru toți contribuabilii persoane fizice si juridice cu debite scadente cu excepția celor a căror executare silită a fost suspendată în condițiile legii”, informează reprezentanții Primăriei Craiova. De exemplu, în două luni de zile, în cazul craiovenilor cu restanțe, au fost emise 50.267 de titluri executorii, 32.976 de somații și 18.121 de adrese de înființare a popririlor.

Politica