vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Salariații SJU Craiova, a doua zi consecutivă de proteste. Operații reprogramate și riscul de a fi declanșată greva generală

Angajaţii Spitalului Clinic Județean de Urgenţă Craiova au protestat din nou, marţi dimineaţă, nemulțumiți fiind că fluturașii de salariu au confirmat faptul că lefurile le-au fost diminuate. Medicii nu au putut opera, fiind asigurate doar urgențele, tot ceea ce înseamnă afecțiune cronică fiind reprogramat. Mesajul celor aproximativ 500 de protestatari este unul clar: dacă în 48 de ore nu vor primi un semnal din partea Guvernului se ajunge la grevă generală. Astfel, există posibilitatea ca vineri dimineață activitatea spitalicească să fie întreruptă pe toate secțiile unității. Se vor asigura urgențele și doar o treime dintre angajați vor munci, conform legii.

Dacă luni dimineață doar estimau că lefurile vor fi mai mici, imediat după ce au primit fluturașii, angajaților Spitalului Județean Clinic de Urgență Craiova li s-a și confirmat acest lucru. Marți au ieșit din nou în fața unității medicale, pentru a doua zi consecutiv, cerându-le guvernanților să revină asupra măsurilor luate. Înarmați cu pancarte inscripționate cu mesaje pentru cei din Ministerul Sănătății, oamenii și-au strigat nemulțumirile timp de două ore. În toată această perioadă nu s-a intrat în operații, doar acolo unde au fost urgențe, iar pacienții cu probleme cronice au fost reprogramați fie pentru intervenții chirurgicale, fie pentru consult. Acesta este, spun asistentele, infirmierele și brancardierii, semnalul că fără ei actul medical nu poate fi realizat.

Fluturașii îi contrazic”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tocmai de aceea, o altă supărare a asistenților medicali, infirmierelor, brancardierilor, registratorilor medicali, farmaciștilor, biologilor a fost că medicii li s-au alăturat și nu prea, mai ales în prima oră a acțiunii de protest.

În medicină se lucrează în echipă. Unde sunt medicii? Noi i-am susținut la protestele dumnealor. Unitate între colegi, avem nevoie și de acest lucru. Dacă chiar nu ne bagă nimeni în seamă, dintre cei care au luat decizii pentru noi, vom ajunge să oprim activitatea complet. Este inuman să ne trateze într-un asemenea hal. Fluturașii îi contrazic pe cei care susțin că ne-au crescut salariile. Să vină dumnealor în UPU să vadă cum se lucrează acolo, să suporte acele condiții”, a spus una dintre asistentele care lucrează în Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul SJU Craiova.

Sunt una dintre persoanele care s-a trezit cu un minus de 500 de lei”

Referitor la nivelul salariilor, sunt angajați care s-au trezit cu diminuări cuprinse între 500 și chiar 900 de lei. Chiar dacă au ieșit din tura a III-a, sau dacă au fost nevoiți să vină de acasă, nefiind de serviciu, oamenii nu au stat pe gânduri. „Sunt infirmieră în UPU. După ce că suntem puțini și trebuie să facem față tuturor cazurilor, să ne ocupăm de pacienți care știți cum ajung în secția asta, ni se mai și taie salariile. Sunt una dintre persoanele care s-a trezit cu un minus de 500 de lei. Avem și noi facturi de plătit, vrem să ne ajutăm copiii. Oare cum vom reuși? Cum, domnilor guvernanți?”, a fost mesajul infirmierei Elena Barbu.

Să vină un guvernant să muncească în Oncopediatrie”

Nemulțumiri sunt și la Secția de Oncopediatrie a SJU Craiova. „La Oncopediatrie avem cazuri grave. Lucrăm în condiții toxice. Să vină dumnealor să muncească în asemenea situații, când știm ce înseamnă să lucrezi cu citostatice, să înțepi două, trei ore un copil, și să o faci fără echipament adecvat, fără spor, deși mediul este unul toxic. Să vină un guvernant să muncească în Oncopediatrie, câteva ore, nu mai mult și cu siguranță și-ar schimba părerea despre munca asta pe care o tot subevaluează”, a fost mesajul unei alte asistente din cadrul SJU Craiova.

Medic ATI: „Am muncit o viață întreagă pe nimic”

Pe parcursul derulării acțiunii de protest, în cea de-a două oră, au mai coborât și medici în fața unității spitalicești. Unul dintre aceștia este doctora Mihaela Mitricună, medic primar secția ATI. „Am muncit o viață întreagă pe nimic. Acum sunt obligată să stau pe prelungire pentru a o scoate cumva la capăt. Pasiunea, iubirea pentru ceea ce fac mi-a dat putere să rezist. Munca în Reanimare a reprezentat viața mea. Munca noastră este grea. Îi știu pe toți de acolo, respectiv infirmieri, brancardieri, asistenți și colegi medici mai tineri. Ne chinuim să aducem oamenii la viață și o facem în echipă. Ne dorim să fim respectați și plătiți cum trebuie. Serviciile medicale sunt subevaluate și nu este bine. Sunt aici din respect pentru colegii mei, pentru echipă”, a spus Mitricună.

S-au făcut tot felul de artificii de calcul, dar nu s-a reușit nimic”

Oamenii au mai acuzat faptul că acum se încearcă o dezbinare a echipei spitalicești din Craiova. Mai exact, s-a ajuns în faza în care managerul ar fi răspunzător de întreaga situație. „Se tot dă vina, după cum am văzut la televizor, pe managerii de spital. Pe conducere. Păi ce să facă și omul acesta dacă legea și banii pe care îi are la dispoziție nu îi permit mai multe lucruri. Este absurd. S-au făcut tot felul de artificii de calcul, de estimări, de simulări dar nu s-a reușit nimic. Ilegalități nu pot face nici ei, în contabilitate. Regulamentul privind sporurile este clar, bani de unde să ia să pună la salarii și sporuri?”, a adăugat o altă protestatară.

Timișoara, problemă identică, situație rezolvată

Liderii de sindicat au aflat faptul că la Spitalul Județean Timișoara s-a suplimentat suma de bani alocată în primă fază și astfel problemele au fost rezolvate. Vor ca același lucru să se întâmple și la Craiova. „Ce constatăm noi este faptul că la Spitalul Judeţean Timişoara, unde a fost o problemă identică, s-a rezolvat, adică s-au mai dat bani, la Spitalul «Marius Nasta» din Bucureşti s-a găsit o soluţie, tot de către minister, iar aici la noi s-au dat 25%, o sumă de bani în care nu ai cum să te încadrezi. Conducerea spitalului a vorbit cu noi şi ne-a transmis că nu are cum să se încadreze, conform legii, la banii aceştia. Aşteptăm ca ministerul să intervină, pentru că am aflat că la noi s-au dat doar 25%, iar Timişoara 34%, Universitar din Bucureşti 40%. Trebuie să înţelegem că managerul nu are cum să încalce legea, mai ales că răspunderea este personală”, a menționat liderul de sindicat Eleodor Cârstoiu.

Va lucra unul din trei infirmieri, unul din trei asistenți”

În cazul în care nu vor primi niciun răspuns în 48 de ore, așa cum spune legea, greva de avertisment de marți va fi urmată de una generală. „Oamenii sunt hotărâți să protesteze până li se vor soluționa problemele. Măcar să se revină la nivelul salariilor de lunile trecute, să se acorde sporurile așa cum au fost date până acum. Conform legii, după 48 de ore, dacă nu avem niciun răspuns, vom face grevă generală. Vom întrerupe toată activitatea. Va lucra unul din trei infirmieri, unul din trei asistenți, pentru că așa ne obligă legea ca o treime dintre angajați să asigure activitatea. Marți dimineață, medicii nu au operat decât urgențele, tot ce înseamnă afecțiune cronică fiind reprogramat. Iată că oarecum și pacienții au de suferit. Greva generală va fi pe o perioadă nedeterminată, până în momentul în care se vine cu o soluție. Din punctul meu de vedere, singura soluție este modificarea legii”, a mențional Ion Cotojman, lider al Sindicatului Unimedical Craiova.

Rămâne de văzut în ce măsură se va găsi o soluție pentru problemele angajaților SJU Craiova. Așa cum și managerul unității, Bogdan Fănuță, a spus luni, discuții cu cei din Ministerul Sănătății vor avea loc pe perioada întregii săptămânii. Singura cale de reușită este ca suma alocată cheltuielilor cu personalul, mai exact pentru susținerea sporurilor la pragul lor maxim, să fie suplimentată. 

Politica