luni, decembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Protest la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Reducerea sporurilor a afectat sute de lefuri

Aproximativ 450 de cadre medicale ale Spitalului Județean Clinic de Urgență Craiova au protestat luni dimineață, nemulţumite fiind de faptul le-au fost diminuate sporurile. Angajații unității medicale, cei mai mulți asistenți medicali, infirmieri și registratori medicali, au ieșit în fața instituției în jurul orei 8.00, scandând, minute bune, lozinci împotriva deciziilor luate de actualul Guvern. Conducerea SJCU Craiova a spus clar că unitatea medicală nu poate susține financiar diferența bănească ce se impune pentru soluționarea conflictului, managerul declarând că vor urma alte discuții cu cei din Ministerul Sănătății, principalul ordonator de credite.

La Spitalul Județean Clinic de Urgență Craiova răbdarea salariaților a atins cote maxime, luni dmineață și astfel au trecut la proteste înainte de data stabilită în acest sens e către sindicaliști. Liderii sindicatelor din sănătate au spus că aveau programat o astfel de acțiune în data de 17 aprilie. Activitatea spitalicească nu a avut însă de suferit, luni, pe perioada derulării grevei, 30 % din personal asigurând funcţionarea secţiilor.

Asistentele sunt afectate la sporul de tură”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit medicului Elodor Cârstoiu, lider de sindicat, toate lefurile au fost afectate în urma aplicării noii legi a salarizării. „Brancardierii şi infirmierele nu au avut mărire de salariu, la 1 martie, iar valoarea procentuală a sporului care se aplică la salariul nemărit a scăzut, deci venitul lor scade. Asistentele sunt afectate la sporul de tură, adică cel pentru care lucrează şi noaptea. Nu au orele de noapte plătite, ca în Codul Muncii, cu 25% spor, ci se dă un spor mai mic de 15% pentru faptul că o treime din timpul lucrat este noaptea. Mai este afectată plata orelor de sâmbătă şi duminică, adică toate sunt la jumătate. La biologi, farmacişti, chimişti, la fel, nu s-a acordat mărirea de salariu, însă sporul a scăzut. Automat le-a scăzut şi venitul”, a declarat Cârstoiu.

Șanse mari ca mulți medici să renunțe la gărzi

În ceea ce-i privește pe medici, aceștia sunt plătiți cu 5% pentru orele de gardă din timpul săptămânii. Din această cauză sunt mari șanse, spune liderul de sindicat, ca medicii să renunțe la gărzi. „La medici, pentru gardă nu se foloseşte ca bază de calcul salariul de la 1 martie. Noi pentru gărzi avem un alt contract de muncă. Pentru acele ore de gardă am ca valoare de calculare a tarifului orar salariul din ianuarie, nu pe cel din martie, iar sporurile care în ianuarie erau 75% în timpul săptămânii şi 100% în week-end, la noi s-au redus la 5% în timpul săptămânii şi 10% în week-end. Adică pentru gărzile efectuate peste programul de muncă, oamenii vor primi mai puţini bani decât în ianuarie şi februarie şi probabil că vor fi destui care vor renunţa să le mai facă. De asemenea, apare problema că şi cei care vin din afara sistemului public, medicii care n-au contract cu spitalul şi vor doar să facă gărzi, vor fi plătiţi cu banii pe care îi ia un medic la debutul în profesie”, a completat Eleodor Cârstoiu.

Dacă înainte luam 1.900 de lei, acum iau 1.180 de lei”

Printre cei aflați la protestul de luni, sunt angajați ale căror salarii au scăzut cu 700-800 de lei. „Dacă înainte luam 1.900 de lei, acum iau 1.180 de lei. Ce să mai fac cu banii aceștia? Dacă știau că nu ne pot mări salariile nu trebuiau să aducă modificări. Este un haos total și nimeni nu înțelege cum stă treaba cu acele sporuri. Nu mărești, bun. Dar nu îți bați joc să scazi. Mi-e greu să cred că ei nu au făcut niște calcule înainte, niște previziuni financiare. S-au trezit acum că nu pot să susțină acele creșteri în cifre, acele creșteri pe hârtie doar?”, se întreba una dintre infirmierele SCJU Craiova. 

30%, atât ne-ar trebui”

Directorul Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, dr. Bogdan Fănuță, a menționat faptul că acest regulament de acordare a sporurilor prevede praguri minime și maxime. Întrucât Spitalului din Craiova nu i-a fost repartizată suma necesară susținerii acordării unui maxim al acestor sporuri, s-a luat decizia aplicării minimului.

A fost o grevă spontană ca urmare a faptului că săptămâna trecută am avut diverse negocieri cu sindicatele pe regulamentul de acordare a sporurilor, regulament care a apărut în săptămâna dinaintea Paștelui cu sporurile din sistemul de sănătate. Sunt sporuri minime și maxime. În baza acestui regulament, Spitalului nostru i s-a repartizat de către Ministerul Sănătății, ordonatorul principal de credite, un procent de 25% mărire sporuri față de cât era înainte. Această mărire nu a putut fi dată pentru sporurile maxime, motiv pentru care sporurile s-au luat la nivelul minim. Și după ce au fost date aceste sporuri la nivel minim am constatat că de fapt ne mai trebuie o sumă. Practic ne-a ieșit un procent de 30%. Atât ne-ar trebui. Au fost purtate diferite negocieri cu Ministerul Sănătății, au avut loc discuții cu reprezentanții locali, cu domnul prefect. Din păcate nu s-a găsit nicio soluție până vineri. Vineri a trebuit să luăm o decizie, motiv pentru care decizia a fost de diminuare a sporurilor de 100% din zilele de sâmbătă și duminică. La asistente, infirmiere s-a diminuat de la 100% la 50%, iar pentru medici au fost diminuate sporurile de gărzi. Sunt scăderi de la 100% la 10% și de la 75% la 5%. Acestea au fost scăderile pe care am fost nevoiți să le facem pentru a ne încadra în acei 25% dați. Tot vineri am avut o discuție și cu reprezentanții sindicatelor și cu șefii de secții să le transmitem decizia, motivele care au dus aici și luni, în urma celei discuții a apărut această grevă. Noi, vineri, primisem că în data de 17 aprilie, între 8.00 și 10.00 va fi o grevă de avertisment, însă luni a avut loc o mișcare spontană”, a explicat Fănuță. 

Toate sporurile sunt pe minim”

Situația se va rezolva doar dacă Ministerul Sănătății va mai da bani spitalului craiovean. Pragul trebuie să ajungă la 30 de unități procentuale pentru susținerea sporurilor la nivelul lor maxim. „Din punctul meu de vedere, dacă acest procent rămâne la 25%, din păcate nu văd soluții pentru acest conflict. Rearanjarea sporurilor între diverse categorii sociale poate fi făcută cu ajutorul sindicatelor, însă și așa reanalizând și refăcând anumite calcule, banii tot nu ajung. Pentru echilibrare ar trebui un procent de 30%, aproximativ 1.100.000 de lei, bani care ar putea acoperi orele de 100%. Reprezentanții sindicatelor doreau și sporurile date pe maxim. De exemplu, personalul ATI și UPU au spor cuprins între 55% și 85%. Noi îl avem acordat, la această oră, pe cel minim de 55%. Nimeni nu beneficiază, acum, de un spor maxim. Toate sporurile sunt pe minim. Noi vom continua discuțiile cu Ministerul Sănătății, dar legat de partea financiară, noi nu avem de unde să susținem acea diferență. Și dacă ar fi să luăm banii de la medicamente, materiale sanitare care și așa sunt deficitare, situația s-ar îngreuna”, a conchis managerul SJCU Craiova.

Protest și la Spitalul de Psihiatrie din Poiana Mare

Tot din cauza nemulțumirilor salariale au protestat și angajații Spitalului de Psihiatrie Poiana Mare din Dolj. Aici, aproximativ 100 de cadre medicale au inţiat un protest spontan, vineri, în curtea unităţii medicale. Medicii şi asistenţii sunt nemulţumiţi de faptul că, deşi le-au crescut salariile, ar putea primi sporuri mai mici decât până acum. La Spitalul Poiana Mare, de la Ministerul Sănătăţii, a ajuns o normă de aplicare a legii cadru în baza căreia s-au mărit salariile şi li s-a transmis că procentul în care trebuie să încadreze cuantumul de sporuri este de 56%, în condiţiile în care până acum era 78%. Practic și în acest caz se va merge pe minimul prevăzut de lege. Rămâne de văzut dacă în urma discuțiilor cu cei din Ministerul Sănătății se va găsi o soluție și dacă formele de protest vor continua. 

Politica