Cu ajutorul unei aplicaţii puse la dispoziţie de Facebook, din această săptămână, am aflat tot de la reţeaua creată şi condusă de Mark Zuckerberg că datele mele nu au fost prelevate şi folosite de cei de la Cambridge Analytica. Aşadar, minimul de date personale pe care le-am făcut publice n-au fost îndeajuns pentru a fi luate, procesate şi pentru ca, ulterior, să mi se servească informaţii pentru promovarea unui produs, partid, scop, idee – nu neapărat în ordinea asta. Totodată, auzeam că, în mod ironic, în urma izbucnirii acestui scandal privind folosirea datelor personale de către Facebook, fără acordul utilizatorilor, acţiunile reţelei de socializare a cunoscut o creştere fără precedent.
O primă concluzie ar putea fi că utilizatorilor care au fost manipulaţi de Facebook nu le pasă, iar din bula lor tot mai mică nu conştientizează intruziunea grosolană în viaţa personală. Deranjul nu este atât de mare pentru utilizatorul de rând al Facebook, preocupat să dea scroll cât mai repede, atâta vreme cât 99% dintre utilizatori pun de bună voie o grămadă de date care le dezvăluie preferinţele din domeniul gastronomic, modă, politică sau privind locaţia preferată de vacanţă sau alte date comportamentale. Câteodată, am senzaţia că şi dacă vorbesc despre ceva, cu telefonul lângă mine, îmi sunt servite ulterior reclame, oferte, informaţii suplimentare despre subiectele respective, de la materiale de construcţii şi pantofi sport, până la reţete de mâncare sau băuturi energizante.
Mai mult, miercuri dimineaţă, am constatat că nu mai avem nicio şansă ca ţară să ne întremăm, să ne revenim, să fim ceva. N-avem cum! Am văzut reportajul făcut de cei de la recorder.ro despre cum au petrecut românii Noaptea de Înviere, în baza live-urilor făcute pe Facebook. În caz că nu ştiaţi, deşi nu cred că e cineva atât de neştiutor, Mark Zuckerberg a permis tuturor utilizatorilor să intre live pe site-ul de socializare, oricând vor, fără restricţii. Astfel, câteva sute de români, deşi cred că e vorba de mii, au transmis live pregătirea pentru slujba de Înviere, slujba în sine, lumânările aprinse, dar şi petrecerea dată imediat după. Râgâielile de la ou şi pască, insistenţele la gagici, dansul din buric cu lumânarea în mână sau constatări cu privire la condiţiile meteo, un personaj mărturisind că „i-au îngheţat chiloţii”, reprezintă o parte din conţinutul acestor transmisiuni.
Am eu o vorbă „de asta nu ne contactează extratereştrii”! În fiecare zi adaug motive noi pentru ca acest contact să nu existe niciodată!