vineri, noiembrie 22, 2024

Ultima ora

Sport

Listele educatoarelor „fură” startul înscrierii la grădiniță. Părinții se tem că-și pierd locul din cauza vizelor de flotant

Nu a apărut încă un calendar al înscrierilor la grădiniță, dar mulți dintre părinții craioveni își fac deja griji că nu vor prinde un loc în instituția dorită. Prognoze se fac în fiecare unitate de învățământ, fiind cazuri unde listele au fost întocmite din perioada ianuarie-februarie. Pentru a-și duce copilul la o anumită grădiniță și în Craiova se recurge la vizele de flotant, cunoscut fiind faptul că prioritate într-o instituție are copilul cu domiciliul pe raza grădiniței respective.

Cea mai mare temere a mămicilor este că nu vor prinde un loc în grădinița situată în apropierea domiciliului. Asta din cauza listelor care deja s-au făcut și a părinților care recurg la varianta vizei de flotant pentru a-și înscrie copilul la instituția vizată de ceva timp.

Este simplu dacă ai vreo cunoștință”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Una dintre grădinițele solicitate este și Grădinița cu Program Prelungit „Floare Albastră” din cartierul Craiovița Nouă. După o primă încercare de a sta de vorbă despre condițiile de aici, foarte multe mămici se plâng de atitudinea cadrelor didactice. Important este să cunoști pe cineva din interiorul instituției sau „să ajungi aici cu vreo recomandare, altfel nu te bagă nimeni în seamă”, asta spun multe dintre aceste mămici.

Nu știu de ce este așa renumită grădinița asta. Locuiesc la două blocuri și de aceea am întrebat care este procedura înscrierii. Fetița mea face 3 ani în iulie, avem domiciliul în zonă deci nu ar fi nicio problemă. Deja mi s-a spus că să vedem, că sunt persoane trecute pe o listă din iarnă. Nu este corect. Înscrierile se fac în mai, așa că trebuie să respectăm acest lucru. Dacă îți ceri drepturile stai cu teamă ca apoi copilul va avea de suferit și uite așa încep tot felul de lucruri urâte de la 3 ani ai copilului. Facem tot felul de compromisuri și înghițim situații. Este simplu dacă ai vreo cunoștință. Să știi pe cineva din interior sau să fii pila cuiva. Cam așa funcționează sistemul nostru”, spunea una dintre mămici.

Sper să se renunțe la acele liste și listuțe”

Multe astfel de păreri sunt și pe rețelele de socializare, discuțiile fiind purtate în cadrul anumitor grupuri. Nu contează că îți trezești copilul poate și cu o oră mai devreme, nu contează că îl chinui dis-de-dimineață pentru a-l plimba dintr-un capăt în altul al orașului și că la întoarcere își petrece, din nou, zeci de minute în trafic. „Vorbea un domn, chiar aici în părculeț, că și-a făcut viză de flotant să își ducă băiețelul la o grădiniță din centru. A plătit niște bani dar știe că își duce copilul acolo unde și-a propus. Nu știu și cu vizele acestea ce se poate face pentru a controla situația. Eu nu aș chinui copilașul, motiv pentru care am și venit aici, la grădinița de lângă bloc. Vom vedea când aduc dosarul cum vor sta lucrurile. Sper să se renunțe la acele liste și listuțe și să fie oameni corecți”, a mai spus craioveanca.

Fiecare unitate va afișa locurile disponibile”

În cazul în care trec prin situații limită, părinților li se recomandă să facă un prim pas către conducerea grădiniței unde întâmpină probleme. Dacă nici aici nu găsesc înțelegere se pot adresa reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Dolj. „Nu cred că ne vom confrunta cu astfel de situații și îmi place să cred că nu se va pune o astfel de problemă. Trebuie să se țină cont de domiciliul copilului respectiv, este sigur acest lucru. Se preconizează că înscrierile încep în luna mai. Vom anunța toate detaliile, imediat ce va apărea metodologia. Fiecare unitate va afișa locurile disponibile, deci nu cred că vor fi probleme”, a precizat Nicoleta Lițoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

Acte obligatorii și cerințe în funcție de grădiniță

craova, Din experiența anilor trecuți, părinții trebuie să pregătească o serie de acte pentru ca cel mic să facă parte dintr-o colectivitate, începând cu luna septembrie. Aceste documente sunt: cerere de înscriere tip; copii după actele de identitate ale părinților; acte medicale, eliberate de medicul de familie care să confirme faptul că micuțul este apt pentru a frecventa colectivitatea; adeverință cu vaccinările copilului; adeverință de la locul de muncă al părinților; examenul coproparazitologic; pentru prima zi de grădiniță ai nevoie și de avizul epidemiologic și exudatul faringian, acesta din urmă având o valabilitate între 2 și 7 zile. Mai mult, unele instituții solicită ca cel mic, chiar dacă vorbim de grupa mică de 3 ani, să meargă singur la baie, să nu mai poarte scutec de unică folosință și să mănânce singur. 

Politica